VVD



Nieuws

23 jun 2005 - Software-richtlijn doet veel stof opwaaien Eurofractie

Veel mensen maken zich zorgen over de richtlijn betreffende in computers geïmplementeerde uitvindingen, in de volksmond beter bekend als de software-richtlijn. Deze richtlijn wordt nu in het Europees Parlement besproken en doet veel stof opwaaien. De stellingname van de VVD-Eurofractie in het debat is voor velen omstreden, getuige het grote aantal e-mails dat woordvoerder Toine Manders hierover ontvangt.

Artikel 52 van het Europees Octrooi Verdrag sluit computerprogramma's als zodanig uit van patenteerbaarheid. Software wordt namelijk al afdoende beschermd door het auteursrecht. Een ruime interpretatie van dit artikel in verschillende lidstaten en door het Europees Patent Bureau heeft geleid tot rechtsonzekerheid en onduidelijkheid over de grenzen van de patenteerbaarheid. Het voorstel van de Europese Commissie over de richtlijn inzake de in computer geïmplementeerde uitvindingen die nu in het Europees Parlement wordt behandeld, beoogt door harmonisatie rechtszekerheid te creëren en juist een stimulans te vormen voor innovatie en investeringen.

De VVD-Eurofractie heeft met deze stemming ingezet op duidelijke definities en grenzen aan de patenteerbaarheid. In de definities blijven we zo dicht mogelijk bij de al bestaande definities in het TRIPS-verdrag en het Europees Octrooi Verdrag.

Tevens heeft de VVD-Eurofractie gestemd vóór werkgelegenheid. Indien wij in Europa niet onze echte in computer geïmplementeerde uitvindingen en de bijbehorende banen kunnen beschermen, dan zullen wij deze verliezen aan snel groeiende economieën in Azië waar arbeid goedkoper is en tevens het intellectuele eigendom wel beschermd wordt. De VVD verheugt zich over het feit dat tijdens de stemming in de Juridische Commissie een aantal zeer positieve liberale amendementen zijn aangenomen die extra aandacht schenken aan de belangrijke rol die het midden- en kleinbedrijf in de innovatie speelt.

Het Europees Parlement spreekt zich tijdens zijn plenaire sessie in juli definitief uit over deze richtlijn.