VVD



Nieuws

24 jun 2005 - VVD wil meer marktwerking in
energiemarkt

Onderwerp: Schriftelijke inbreng spoeddebat energieprijzen

Woordvoerder: Paul de Krom

Datum: 16 juni 2005

VVD wil meer marktwerking in energiemarkt

De stijging van de energieprijzen is slecht voor de consumenten en slecht voor de economie. Ingrijpen in de prijzen is geen oplossing, verbreden van de brandstof mix en het verbeteren van de marktwerking wel.

Hieronder treft u de schriftelijke inbreng aan van woordvoeder Paul de Krom

De energieprijzen stijgen. Dat is slecht voor de consument, slecht voor de economie en dus reden tot grote zorg. De vraag is waardoor dat komt en wat je eraan kan doen. De minister zal zonder twijfel ingaan op de oorzaken, maar het lijkt mij duidelijk dat dat vooral komt door de stijgende olie- en gasprijzen als gevolg van de toenemende wereldwijde vraag naar energie. En omdat onze energiecentrales voornamelijk gasgestookt zijn, treft die ontwikkeling onze energieprijzen nog eens extra hard. Volgens Energiened stijgt ook de vraag naar elektriciteit bij de huishoudens, doordat steeds meer mensen grote elektrische apparaten kopen als wasdrogers, vaatwassers en diepvriezers. Daar staat tegenover dat het gebruik van gas door huishoudens afneemt, door de vervanging van oude CV ketels door nieuwe energiezuinige ketels. Wat de effecten zijn van de dollar-euro wisselkoers kan ik niet overzien maar dat hoor ik graag van de minister.

Rest de vraag wat te doen. We hebben een liberale markt met vrije prijsontwikkeling, waarin de kosten van de brandstofprijzen worden doorberekend aan de klanten. Er is wat de VVD-fractie betreft geen rol voor de minister weggelegd om in te grijpen in de prijzen. Dat is funest voor de marktwerking, ontmoedigt investeringen en draagt grote risico's in zich als producenten hun kosten niet meer in de prijzen kunnen doorberekenen. Niet een teveel aan marktwerking maar een gebrek eraan is eerder het probleem. Dienst uitvoering en toezicht Energie (Dte) kan op basis van de wet wel ingrijpen, als er sprake is van onredelijke prijzen. Hiervan is mij echter niets bekend, maar ik hoor het graag als de minister andere informatie heeft.

Het echte probleem is veel fundamenteler, namelijk onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het is onvermijdelijk dat we onze brandstofmix moeten verbreden. Onze eenzijdige afhankelijkheid van gas brengt niet alleen risico's met zich mee voor de prijzen, maar ook voor de voorzieningszekerheid op lange termijn, en politieke en strategische risico's. De Algemene Energieraad heeft daar recentelijk ook op gewezen. Naar aanleiding van de Energienota spreken wij daar met de minister na de zomer verder over.

Consumenten kunnen natuurlijk zelf ook wat doen. Ik heb al aangegeven dat het electriciteitsverbruik stijgt. Als iedereen daar wat beter op let, dan scheelt dat ook alweer in de portemonnaie. Simpele dingen als toch maar wat vaker het licht uitdoen op zolder en in de badkamer scheelt al. Dit lost het probleem natuurlijk niet op maar alle beetjes helpen. Dan is de vraag welk effect de energieprijzen op de koopkrachtplaatjes hebben. Die discussie zal worden gevoerd bij de Voorjaarsnota. Vandaar ook dat mijn fractie dit debat op dit moment overbodig vindt. Wij moeten niet de illusie wekken dat wij hier in Den Haag nu moeten gaan ingrijpen in de markt.