Ingezonden persbericht


Persbericht Utrecht, 24 juni 2005

Nederland trekt steun eigen walvis-resolutie in

Walvis voorlopig niet vogelvrij

De 57e vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie, die de afgelopen week plaatsvond in het Zuid-Koreaanse Ulsan, pakt gematigd positief uit voor de walvis. Het moratorium, het verbod op de commerciële walvisjacht, blijft voorlopig bestaan. De landen zijn het nog niet eens geworden over een nieuw beheersysteem, het zogeheten Revised Management Scheme (RMS). Pure winst, aldus de World Society for the Protection of Animals (WSPA), want de tot nu toe voorgestelde RMS-plannen betekenen de doodsteek voor de walvis.

De rol van Nederland tijdens de vergadering is dubieus. Nederland stemde weliswaar tegen een Japans voorstel om de commerciële walvisjacht te hervatten en veroordeelde de wetenschappelijke jacht door Japan, maar ons land diende tegelijkertijd een resolutie in (IWC/57/30; agendapunt 6.2.2) gebaseerd op een oud, Deens RMS-voorstel. Daarin wordt de jacht op termijn alsnog toegestaan en wordt de wetenschappelijke jacht erkend als een soeverein recht. Vlak voor stemming trok Nederland z n steun aan deze resolutie in, mede door alert ingrijpen van Tweede-Kamerleden, waaronder Krista van Velzen (SP). De resolutie haalde het niet.

Een resolutie van Duitsland, Ierland en Zuid-Afrika (IWC/57/31; agendapunt 6.2.2) werd wél aangenomen. Daarin wordt in z n algemeenheid voorgesteld verder te praten over een RMS, waardoor deze resolutie ruimte geeft oplossingen te vinden voor de problemen waarmee de IWC op dit moment kampt, zoals de steeds verder toenemende walvisjacht door Noorwegen en Japan. Ook het welzijnsaspect van de walvisjacht blijft hierdoor stevig op de agenda staan.

De wetenschappelijke walvisjacht van Japan is door de vergadering scherp veroordeeld. De vraag is wat de waarde is van een dergelijke afkeuring. Japan is al in tientallen resoluties gevraagd te stoppen met deze verkapte vorm van commerciële walvisjacht, maar het land heeft zich er nog nooit iets van aangetrokken. Voor volgend jaar heeft Japan al een verdubbeling van de wetenschappelijke jacht aangekondigd naar 850 walvissen, waaronder bedreigde vinvissen en bultruggen. Noot voor de redactie;

Ingezonden persbericht