Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 24 juni 2005

Rode panda's verrassen dierenverzorgers met hun komst Unieke geboorte in Safaripark Beekse Bergen

In de ochtend van 23 juni hoorden de dierenverzorgers van het safaripark piepende geluiden in het pandaverblijf. Een kijkje in de nestkast bracht een enorme verrassing. Niemand wist dat er een rode panda in verwachting was. De dieren leven al vier jaar in het safaripark en zijn opgenomen in een Europees fokprogramma (EEP). Nog nooit leverde dat Safaripark Beekse Bergen succes op. Moeder Oeshi en vader Rusti zijn dan ook berentrots. Het is het allereerste nest rode panda's dat geboren is in Safaripark Beekse Bergen. Het nest telt twee jongen.

Kwetsbare weken
Moeder Oeshi komt oorspronkelijk uit Blijdorp en vader Rusti uit een dierentuin in Londen. In Safaripark Beekse Bergen vonden zij elkaar. Iedereen staat versteld van hun plotselinge ouderschap. Het was niet meteen duidelijk, maar inmiddels is bekend dat het nest uit twee jongen bestaat. Verzorgers laten de nestkast zoveel mogelijk met rust om moeder niet van streek te maken. De eerste weken zijn de jongen nog erg kwetsbaar en worden zij beschermd door hun moeder. Het is Oeshi's eerste nest.

De rode panda
De naam 'rode panda' verwijst uiteraard naar de mooie donkerrode vacht van de kleine panda. Rode panda's leven meestal alleen en zoeken elkaar op in de paartijd. Ze communiceren door te fluiten, piepen, tjilpen, proesten en blazen. Een jong is ongeveer 15 centimeter lang en weegt 100 tot 150 gram. De ogen en oren zitten nog dicht. Deze gaan pas na drie weken open. De eerste dagen na de bevalling blijft een moeder bij haar jongen. Als een jong zijn moeder kwijtraakt, maakt hij een blatend geluid. Zo kan zijn moeder hem weer vinden. Een moeder draagt het jong dan in haar bek naar het nest terug. Na een jaar drinkt het jong geen moedermelk meer en kan het voor zichzelf zorgen. Het verlaat zijn moeder dan om zelf een gebied te veroveren.

Een dagje Afrika
In Safaripark Beekse Bergen maken bezoekers in één dag kennis met diverse Afrikaanse diersoorten. Ze komen oog in oog te staan met leeuwen, zebra's, olifanten, giraffen, jachtluipaarden en neushoorns. Deze dieren leven op grote vlaktes met meerdere soorten samen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een reis door het grootste dierenpark van de Benelux te maken. Neemt men de safaribus of safariboot, dan vertelt de gids de meest actuele informatie over de dieren. Echt avontuurlijk is de wandelsafari. Hier lopen bezoekers over een Afrikaanse savanne en ontmoeten zij bijvoorbeeld de grootste olifant van Europa, Calimero. Het is ook mogelijk om met de eigen auto op safari te gaan. Safaripark Beekse Bergen is dagelijks geopend vanaf 10 uur.

Meer informatie over Safaripark Beekse Bergen is te vinden op: www.safaripark.nl maar men kan ook bellen met Safaripark Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (EUR 0,15 p.m.).

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht