NMBS

NMBS zet weer een pak meer treinen in tijdens het zomerseizoen

24/06/2005

Zoals ieder jaar is de NMBS ook nu weer klaar voor een mooie zomer. De spoorwegen zetten alle zeilen bij om honderdduizenden klanten in optimale omstandigheden naar de kust of een andere vakantiebestemming te brengen. Het treinaanbod wordt deze zomer nog maar eens uitgebreid.

Twee jaar geleden kenden we een uitzonderlijk zonnige zomer, en niet verwonderlijk vervoerde de NMBS toen een record aantal reizigers. Ondanks de wat mindere weersomstandigheden kende de trein ook vorig jaar veel succes als comfortabel en snel vervoermiddel naar de toeristische trekpleisters. De recordcijfers van 2003 werden niet gebroken, maar toch vervoerde de NMBS toen 2.769.528 reizigers naar de kust, en dat was 9% meer dan in 2002. En dat in typisch Belgisch zomerweer.

De NMBS is helemaal klaar voor het zomerseizoen van 2005.

Weer meer treinen in de zomer van 2005
Ook dit jaar zal de NMBS haar zomeraanbod verder verfijnen om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de verwachtingen van de klanten die comfortabel en ontspannen naar de populairste trekpleisters van het land willen reizen. Zonder zich zorgen te moeten maken over files of parkeerproblemen.

Aanbod naar de kust
Op weekdagen rijden er dagelijks niet minder dan 213 treinen (183 in het weekend) van de belangrijkste steden van het land naar de kuststations. Er wordt vaak vergeten dat dit basisaanbod van IC-, IR- en L-treinen al zeer uitgebreid is.
Toch komen er bovenop dat basisaanbod nog eens 11 treinen (10 in het weekend) die normaal niet naar de kuststeden rijden. Zij zullen deze zomer niet alleen doorrijden naar Oostende, Blankenberge of De Panne; bovendien zal de capaciteit ook nog eens worden verhoogd zodat er veel meer klanten rustig kunnen neerzitten.
Vanaf zaterdag 25 juni tot 31 augustus zullen op weekdagen 71 en in het weekend 74 toeristische treinen (ICT) extra worden ingezet naar Blankenberge, Knokke, De Panne, Oostende en Zeebrugge-Strand.

Nieuw dit jaar is dat er tijdens de komende zomerperiode s avonds, in het weekend en op feestdagen een bijkomende trein om 23u07 vanuit Knokke naar Gent en Brussel zal rijden. De reizigers die vanuit Blankenberge en Oostende vertrekken, kunnen ook met deze trein mee als ze in Brugge overstappen.

Bovendien zal dit al zeer omvangrijke treinaanbod nog eens extra worden uitgebreid wanneer stralend weer wordt voorspeld. De meeste van deze mooi weer-treinen rijden s morgens naar Oostende en Blankenberge en rijden s avonds terug naar Gent, Antwerpen, Brussel en verder. Deze treinen worden enkel aangekondigd op www.nmbs.be en in de stations. Of en wanneer ze rijden, hangt immers af van het weer. Toch liet de NMBS in 2004 niet minder dan 122 van deze treinen rijden, tot grote tevredenheid van talloze vakantiegangers.

Aanbod naar de andere toeristische bestemmingen Andere toeristische bestemmingen zoals de Ardennen of Walibi zullen ook worden bediend door de toeristische treinen (ICT), als uitbreiding op het basisaanbod van de IC, IR en L-treinen. Deze toeristentreinen zullen van 25 juni tot 31 augustus (of zelfs langer) sporen naar Bièrges-Walibi, Houyet en Jemelle en Ardenne.

Zeer voordelige reisformules
De NMBS heeft talrijke troeven om toeristen naar de trein te lokken. Want naast een groot reiscomfort, de snelheid en een zeer ruim aanbod biedt ze ook nog eens zeer verleidelijke en gevarieerde tarieven aan. Er is voor elk wat wils.

Dagjestoeristen zullen kunnen kiezen uit:
· het biljet Een dag aan zee / in de Ardennen, dat tussen 4 juni en 4 september 50% korting geeft op een heen/terugreis op dezelfde dag;
· Go Pass of Rail Pass;
· het seniorenbiljet waarmee 65-plussers voor slechts 3 euro kunnen profiteren van een heen-en-terugreis op eenzelfde dag (vertrek vanaf 9u01). Er zijn wel enkele voorwaarden. Zoals vorig jaar kunnen ze hier van 15 mei tot 15 september geen gebruik van maken op weekend- en feestdagen. Met dit vervoerbewijs mogen ze vanuit een kuststation pas vertrekken vanaf 19u01.

Weekendtoeristen kunnen best kiezen voor het Weekend Biljet dat 50% korting biedt voor treinreizen met de heenreis vanaf vrijdagavond (vanaf 19u) en de terugreis ten laatste zondagavond. Op 21 juli (nationale feestdag) en op 15 augustus (OLV Hemelvaart) wordt de geldigheid van het Weekend Biljet nog eens verlengd.

Voor meer details over het toeristische treinaanbod (dienstregeling,) is er de speciale brochure Toeristentreinen 2005 in een handig zakformaat. Ze ligt gratis in alle stations.

""