FNV

Actie voor hertstel koppeling bij Balie-debat met kamerleden

Tweede-Kamerlid Gerda Verburg (CDA) krijgt vrijdagmiddag in Amsterdam uit handen van Agnes Jongerius, de voorzitteer van de FNV, een oproep om de koppeling tussen de uitkeringen en de lonen te herstellen. Vakbondsleden delen voor de deur van De Balie aan het Kleine Gartmanplantsoen, bij het Leidseplein, pamfletten uit met de boodschap. In het debatcentrum gaan deskundigen met parlementariƫrs in de debat over het zogenoemde, een blauwdruk voor een heel nieuw stelsel van sociale zekerheid dat onder andere (op persoonlijke titel) door de voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk, is getekend.

Sinds 1 januari 2004 groeien de uitkeringen niet meer (automatisch) mee met de lonen van werknemers in de marktsector. Omdat de lonen dit jaar licht stijgen, komen ouderen en uitkeringsgerechtigden verder op achterstand te staan.

Vooral mensen die moeten rondkomen van een laag inkomen, zijn de dupe van de ontkoppeling. In 2005 is er voor het derde jaar sprake van verlies van koopkracht voor grote groepen burgers.

Uit de cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat het verlies van koopkracht inmiddels veel groter is dan gedurende de recessie van begin jaren negentig. Naast de ontkoppeling is de koopkracht van uitkeringsgerechtigden en ouderen verslechterd door de verhoging van energieprijzen, stijging ziektekosten, bezuiniging op de huursubsidie, invoering van de no-claimregeling en hogere bijdragen in de voorzieningen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Werk is volgens de FNV voor velen de beste manier om de inkomenspositie te verbeteren. Een betaalde baan is echter niet voor iedereen (meer ) weggelegd. Dit geldt voor AOW'ers, gehandicapten en chronisch zieken en mensen, maar ook langdurig werkelozen en ouderen hebben weinig kansen op de arbeidsmarkt. Door de ontkoppeling zijn zij extra gedupeerd.

In veel cao's zijn ook afspraken gemaakt over uitkeringen ineens in de vorm van compensatie van de stijging van de ziektekosten. Ouderen en uitkeringsgerechtigden lopen ook deze uitkering mis.

Het herstel van de koppeling draagt bij aan het versterken van de sociale cohesie en geeft een signaal af dat de lasten van een economische recessie naar draagkracht worden verdeeld, benadrukt de FNV.

Herstel van de koppeling is ook goed voor de verbetering van de koopkracht. Uit onderzoek van het CPB blijkt dat het inkomensbeleid van het kabinet economisch herstel eerder vertraagt dan bevordert doordat consumenten onzeker worden en hun geld niet uitgeven. Bedrijven durven daardoor ook niet te investeren. En dat jaagt de werkloosheid weer op.

Herstel van de koppeling voorkomt dat kwetsbare groepen in de samenleving een nog grotere achterstand oplopen. Het is een eerste stap om hun inkomenspositie en daarmee koopkracht te verbeteren.