VVD



Nieuws

24 jun 2005 - VVD: discussie Borssele politiek
gefriemel

Door Paul de Krom op 22 juni 2005

De wereldwijze vraag naar energie stijgt snel, de energieprijzen ook. De VVD fractie wil daarom liever tijd besteden aan de vraag hoe we energiecentrales erbij krijgen in plaats van hoe we er één kunnen sluiten.

Hieronder treft u de inbreng aan van woordvoeder Paul de Krom

"De discussie over eventueel sluiten van de Kerncentrale Borssele is politiek gefriemel op de vierkante millimeter. De economische en politieke verhoudingen in de wereld veranderen in hoog tempo, een stabiele en zekere energievoorziening wordt steeds belangrijker om voorop te blijven lopen in de mondiale concurrentieslag. Als je kijkt naar het energievoorzienings- en het CO2 probleem dat levensgroot op ons af komt, is de discussie over wel of niet sluiten van Borssele ronduit lachwekkend. Alsof wij het ons kunnen veroorloven om ook maar één enkele optie buiten beschouwing te laten om ervoor te zorgen dat we CO2 besparen, straks het licht niet uitgaat en energie te leveren tegen betaalbare prijzen. Dat laatste is veel sneller een probleem aan het worden dan we dachten. De wereldwijde vraag naar energie neemt heel hard toe, de prijzen van fossiele brandstoffen rijzen de pan uit, onze afhankelijkheid van het buitenland wordt steeds groter en daarmee ook onze strategische en politieke kwetsbaarheid. Voor politiek correct doormodderen en leuke vergezichten naar het jaar 2050 is weinig tijd meer. De politiek kan niet om fundamentele keuzes heen. Ofwel we accepteren steeds hogere prijzen en afhankelijkheid van het buitenland, ofwel we grijpen elke serieuze optie aan om de brandstofmix te verbreden. Ik hoop dat de Energienota die fundamentele keuzes maakt. Mijn fractie is realistisch. De deur naar kernernergie kan niet worden dichtgegooid, we moeten ruimte houden om schone kolentechnologie toe te passen.

Maar wat doet politiek Den Haag? In plaats van te discussiëren over hoe we centrales erbij krijgen besteden we al jaren onze tijd hoe we er één kunnen sluiten. We zitten in de bioscoop, maar de film loopt terug. We zijn bezig het verkeerde probleem op te lossen. In Zeeuws Vlaanderen zie je intussen als je door je dakraam kijkt net over de grens een aantal centrales liggen, importeren wij kernenergie via onze achterdeur uit Frankrijk, is kernenergie de grootste bron van elektriciteitsopwekking in Europa, moet de uitstoot van broeikasgassen na 2012 substantieel verminderen, is het Nederlandse gas in 25 jaar uitgeput, raakt Europa snel door zijn toch al minieme olie- en gasvoorraden heen, gaat Duitsland vervroegde sluiting van kerncentrales heroverwegen, en komen uit Brussel, Engeland, Italië en België geluiden dat men ook daar de discussie wil heropenen.

Mijn fractie is het eens met de brief van het Kabinet van 29 april om alle opties op een rijtje te zetten. En als ik goed naar collega Van den Ham luister D'66 nu ook. Ik ben blij dat D'66 de realiteit nu ook onder ogen ziet, en die is dat sluiting niet door de Staat kan worden afgedwongen en wij geen honderden miljoenen als schadevergoeding over de balk gaan gooien. Als Borssele open blijft met tegelijkertijd een extra impuls voor onderzoek en ontwikkeling van alternatieve energietechnologieën is dat winst voor iedereen. Ik gun het Kabinet daarvoor graag extra tijd. Over één optie kan ik duidelijk zijn: een wettelijk verbod op kernenergie is voor de VVD fractie onbespreekbaar. Uitwerking van deze optie kan het Kabinet zich besparen. Dat scheelt weer een hoop energie."

Alleen het gesproken woord geldt