VVD



Nieuws

24 jun 2005 - Debat over duurzaamheid en
afvalbeheer

21 juni 2005 door Paul de Krom

Op 21 juni 2005 heeft de Tweede Kamer een debat gevoerd met de staatssecretaris van VROM over duurzame bedrijfsvoering en afvalbeheer.

Hieronder staat de bijdrage van Paul de Krom in dit debat.

Afval

Hergebruik van asfaltgranulaat

In zijn reactie op de brief van VBW asfalt laat de staatssecretaris niets aan duidelijkheid te wensen over. De definitie van het begrip afvalstof en jurisprudentie hierover laten hem geen andere mogelijkheid dan asfaltgranulaat als afvalstof te betitelen. Ook de bewering dat het Besluit zal leiden tot hoge administratieve lasten zijn niet onderbouwd. Uit een proef bij een van de aangesloten bedrijven bleek bovendien dat er slechts sprake was van een zeer geringe verhoging van de lastendruk.

De VVD blijft het belang benadrukken van hergebruik van afvalstoffen als secundaire bouwstof. Daarom vraagt de VVD de staatssecretaris de Kamer over een jaar te informeren over de ontwikkeling van de afzet van asfaltgranulaat als secundaire bouwstof.

Rapport van de VROM-inspectie over "Stortverbod Afvalstoffen"

Uit het onderzoek van de VROM inspectie naar de vergunningverlening en handhaving door provincies in het kader van het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (Bssa) blijkt dat de provincies de ontheffingssystematiek als een administratieve last ervaren.

De VVD is voorstander van de voorgenomen vereenvoudiging van de ontheffingsystematiek. Wanneer worden deze vereenvoudigingen van kracht en wat is het verwachte effect op de administratieve lasten voor de provincies?

De staatssecretaris onderzoekt nu de mogelijkheid van een Amvb-stortplaatsbeheer waarmee de verdere verlaging van de administratieve lasten kan worden gerealiseerd. Waarom kan niet worden volstaan met een vereenvoudiging van de huidige besluiten i.p.v. het optuigen van een geheel nieuwe Amvb? De staatssecretaris is verder voornemens om het aantal categorieën afvalstoffen verder te verfijnen. Kan de staatssecretaris aangeven waarom dit zal bijdragen aan het realiseren van de beleidsdoelstelling zonder de administratieve lasten onnodig te verhogen?

In mei bereikt ons berichten via de landelijke media dat het inzamelingsysteem voor wit- en bruingoed niet werk zoals bedoeld. Winkels nemen afgedankte apparaten in en verkopen die door aan handelaren. Uiteindelijk vinden veel van deze apparaten hun weg naar stortplaatsen in andere delen van de wereld. Kan de staatssecretaris aangeven welk deel van de ingenomen apparaten in strijd met de regels wordt verwijderd? Weke maatregelen heeft hij genomen om het op papier- goede inzamelingsysteem in Nederland te herstellen?

In de Rotterdamse haven is gebleken dat buitenlands afval (voornamelijk uit Engeland) wordt doorgevoerd zonder de benodigde EVOA beschikking of dat de aard van de lading niet overeenkomt met de beschikking. Het gaat dan niet om afval van de z.g. 'groene lijst', maar om een gemengde afvalstroom die gewon verbrand had moeten worden. Kan de staatssecretaris ook hier de omvang van het probleem schetsen en welke maatregelen heeft hij genomen?

Champignonvoetjes

In het overleg op 17 maart 2005 heeft de VVD de gevraagd het onderzoeksprotocol openbaar te maken. Dat is gebeurd en daarvoor onze dank.

De afgelopen maanden heeft de gemeente Maasdriel heeft de het verbod op het uitrijden van de champignonvoetjes mede onder druk van de VROM inspectie- gehandhaafd. Uit de jaarrapportage 2004 van de VROM inspectie blijkt dat de inspectie heeft nagelaten om de gemeentes Boekel en Horst aan de Maas op hun handhavingplicht te wijzen. Hierdoor zijn verschillen in gemeentelijk toezicht ontstaan die afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van het gevoerde beleid. Wat heeft de staatssecretaris sinds het vorige overleg op dit punt ondernomen?

Minister Veerman van LNV heeft samen met de staatssecretaris van VROM besloten dat champost voor 5% mag worden vermengd met champignonvoetjes. Hierdoor kan de champost mét de voetjes gebruikt worden als meststof. Waarom is voor deze oplossing gekozen? Hoe denkt de staatssecretaris te gaan controleren dat het percentage voetjes in de champost niet groter is dan 5%? De VVD wil niet dat dit besluit ertoe leidt dat de bestuurlijke en administratieve lasten verder stijgen.

Tijdens een wekbezoek aan de sector dat ik recent heb afgelegd, kwam ik in contact met een grote champignonteler die helemaal geen bestrijdingsmiddelen gebruikte. Kan de staatssecretaris met de sector de mogelijkheden onderzoeken om deze wijze van produceren verder te stimuleren. Als dat mogelijk is kunnen de gifvrije - voetjes namelijk zonder problemen worden uitgereden over het land.

Tot slot wil ik aan de staatssecretaris vragen waarom het vermengen van de champignonvoetjes met de champost niet strijdig is met bestaande Nederlandse en Europese jurisprudentie. Ik wijs daarbij op de uitspraak van de Raad van State van 6 april 2001 waarin champost als afvalstof wordt aangemerkt.

Duurzame bedrijfsvoering

Deze rapportage illustreert hoe in welk tempo deze afspraken worden uitgewerkt en gerealiseerd. De VVD heeft hier met instemming kennis van genomen en vindt de resultaten bemoedigend. Er valt echter nog veel winst te behalen.

Het rapport spreekt van ambities op het terrein van 'duurzaam produceren en consumeren', waaronder drukwerk. Op dit punt is de slogan 'Een goed milieu begint bij jezelf' zeker van toepassing op VROM. Een klein voorbeeld is deze reclamefolder die ik in mijn postvak aantrof. Het is een inhoudsloos, onhandig, full color, glossy, op dik papier gedrukt.

Duurzaamheid is niet altijd te vangen in harde cijfers. Maar deze voortgangsrapportage blinkt uit in gebrek aan heldere doelen en concrete resultaten. Kan de staatssecretaris toezeggen de volgende voortgangsrapportage op dit punt verbeteren? De VVD heeft zich verbaasd over de opmerking in deze rapportage dat de toenemende bezuinigingen spanning opleveren tussen 'profit' en 'planet' . Deze stelling is feitelijk onjuiste en plaats duurzame bedrijfsvoering onnodig in een kwaad daglicht. Er zijn namelijk tal van voorbeelden beschikbaar die het tegendeel bewijzen . Graag verneem ik de reactie van de staatssecretaris hierop.

Afgelopen vrijdag heeft de Regering extra maatregelen getroffen die de luchtkwaliteit in Nederlands moeten verbeteren. De VVD complimenteert de Regering met deze stappen. In de voortgangsrapportage wordt opgemerkt dat door het zogemaande 'retrofitten' van roetfilters de garantie op auto's kan komen te vervallen, omdat het mede een ingreep in het motormanagement betreft. De VVD vindt dit een punt van zorg nu de Regering de subsidieregeling heeft aangekondigd om achteraf roetfilters in te bouwen in bestaande vrachtauto's, bestelauto's, personenauto's, diesellocomotieven, binnenvaartschepen en mobiele machines. Graag een reactie van de staatssecretaris hierop.

Alleen het gesproken woord geldt.