Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
24 juni 2005

Monitor Inkomsten uit Lokale Heffingen

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Wijn van Financiën, mede namens minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ingestemd met de Monitor Inkomsten uit Lokale Heffingen 2005. Deze Monitor verschijnt jaarlijks en geeft een beeld van de ontwikkeling van de inkomsten uit lokale heffing. Dit jaar laat de Monitor een gemiddelde bruto- stijging zien van 4,2 procent bij de vijf belangrijkste lokale heffingen (onroerende zaakbelastingen, afvalstoffenheffing/ reinigingsrechten, rioolrechten, waterschapsomslagen en verontreinigingsheffingen). De stijging voor gezinshuishoudingen bedraagt 4,7 procent en voor bedrijven en instellingen 3,0 procent.

De allereerste Monitor werd uitgebracht in september 1996. Uit deze Monitor komt naar voren dat de opbrengst van de gemeentelijke heffingen (onroerende zaakbelastingen, rioolrechten en reinigingsheffingen) in 1990 ongeveer 2,0 miljard euro bedroeg. In 1996 was de opbrengst opgelopen naar 3,5 miljard euro en inmiddels bedraagt de opbrengst 5,9 miljard euro.

De gemiddelde opbrengststijging van de vijf belangrijkste lokale heffingen is de afgelopen tien jaar tussen de 5,5 en 8,3 procent geweest. Alleen in 1998 was sprake van een opbrengstdaling van 4,5 procent in verband met invoering van de Zalmsnip en een neerwaartse bijstelling van het opbrengstcijfer reinigingsheffingen.

De stijging van de heffingen dient ook in verband te worden gebracht met het toegenomen takenpakket en de mogelijk toegenomen risico's bij gemeenten. Verder is van belang dat de opbrengsten met betrekking tot de afvalstoffenheffing/reinigingsrechten, rioolrechten en verontreinigingsheffing zijn toegegroeid naar meer kostendekkendheid.

RVD, 24.06.2005