Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
24 juni 2005

KABINET MAAKT REGELING VOOR NOTARIS IN DIENSTBETREKKING

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie waarin staat dat een notaris in dienstverband werkzaam kan zijn. Al enige tijd bestaat in de notariële praktijk de behoefte aan een figuur die als notaris kan optreden zonder dat hij of zij als ondernemer werkzaam is. Op grond van dit wetsvoorstel wordt het mogelijk dat een notaris in dienstverband werkzaam is bij een andere notaris.

Hierdoor krijgt de kandidaat-notaris die niet als ondernemer werkzaam wil of kan zijn meer toekomstperspectief. Bovendien is het als notaris in dienstbetrekking makkelijker om in deeltijd te werken. Het is de verwachting dat door het wetsvoorstel meer ervaren kandidaat-notarissen die nu het notariaat verlaten, behouden kunnen blijven. Op deze wijze gaat de binnen het notariaat aanwezige kennis niet verloren.

De notaris die in dienstverband werkzaam is, beschikt als notaris over dezelfde bevoegdheden als de notaris zoals deze thans functioneert. Het verschil met de huidige notaris is echter dat de notaris in dienstbetrekking werknemer is. Hij of zij zal in dienst treden bij een andere notaris. Voor het publiek zal geen verschil zichtbaar zijn tussen een notaris die ondernemer is en de notaris die in dienstverband werkzaam is. Degene die naar een notariskantoor gaat zal geholpen kunnen worden door een kandidaat-notaris of een notaris. Of deze laatste ondernemer is of in dienstbetrekking is bij een notaris maakt niet uit.

De beëindiging van het dienstverband leidt niet tot een ontslag als notaris. Een notaris wordt voor het leven benoemd. Zodra de arbeidsovereenkomst eindigt, wordt de bevoegdheid van de notaris in dienstverband opgeschort tot er een nieuw dienstverband is of de notaris zich zelfstandig vestigt. Tijdens de schorsing mag de titel notaris niet worden gevoerd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 24.06.2005