Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
24 juni 2005

RAPPORTAGE VREEMDELINGENKETEN: VOORRAAD RECHTBANKEN SLINKT

Doordat de productie bij de rechtbanken op asielberoepen het aanbod ruimschoots overtreft, daalt de voorraad met 30 procent ten opzichte van de vorige rapportageperiode. Dit staat in de rapportage Vreemdelingenketen (januari - april 2005) van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie, waar de ministerraad mee heeft ingestemd.

Instroom
Uit de rapportage Vreemdelingenketen blijkt voorts dat in de eerste maanden van 2005 bij de aanmeldcentra (Ter Apel en Schiphol) in totaal 3 procent minder asielaanvragen zijn ingediend ten opzichte van dezelfde periode in 2004. Wel is sprake van een stijging van het aantal tweede en volgende asielaanvragen. Ruim 46 procent van de asielinstroom bij de aanmeldcentra bestaat uit tweede of volgende aanvragen. De instroom van eerste aanvragen is verder gedaald. Het AC-afwijzingspercentage is gestegen naar 46 procent. Deze grote stijging wordt veroorzaakt door het hoge aantal afwijzingen op tweede of volgende asielaanvragen. Voor deze groep ligt het afwijzingspercentage zelfs op 62 procent.

De asielinstroom (aantal geregistreerde asielaanvragen) is, in vergelijking met de eerste periode van 2004, met 5 procent gestegen. Opvallend in deze periode is de grote stijging van asielaanvragen van vreemdelingen met de Iraakse nationaliteit (een stijging met 196 ten opzichte van de eerste periode van 2004). In de Europese rangschikking bezet Nederland de tiende plaats.

Opvang
Vanaf 1 januari 2005 is het COA gestart met de invoering van een nieuw opvangmodel. De begeleiding van asielzoekers wordt gericht op oriëntatie en inburgering of terugkeer. Centraal staat de zelfstandigheid en de eigen verantwoordelijkheid van de bewoner. Via natuurlijk verloop zal worden getracht in een jaar tijd elke asielzoeker op de juiste (bij de fase van zijn asielaanvraag behorende) locatie te hebben. Op 1 mei 2005 bevonden zich bijna 3.000 personen in een AZC gericht op oriëntatie en inburgering en 25.500 in een AZC gericht op terugkeer. Voor het eerst sinds jaren is de omvang van de groep langer dan vier jaar bij het COA verblijvende asielzoekers gedaald. Dit is mede het gevolg van het project Terugkeer.

Terugkeerbeleid
In de eerste maanden van 2005 is een intensief voorlichtingsprogramma gestart om gemeenten uitgebreid te informeren over het project Terugkeer. In de meeste provincies zijn er goed bezochte en positief ontvangen voorlichtingsbijeenkomsten geweest. Naar aanleiding hiervan is bij de Stafdirectie Coördinatie Vreemdelingenketen een Centraal Informatiepunt Terugkeer ingericht, zodat gemeenten een duidelijke communicatielijn hebben bij eventuele vragen of incidenten.

Op 29 april 2005 stond het uitstroomaantal van het project Terugkeer op 10.663 vreemdelingen. Hiermee blijft het project vooruit lopen op de planning. Vanaf de start van het project tot 29 april 2005 zijn 1.851 vreemdelingen via het IOM zelfstandig teruggekeerd. Inclusief de uitzettingen bedraagt daarmee de daadwerkelijke gecontroleerde terugkeer 23 procent van de totale uitstroom. Aan 42 procent van de uitgestroomde vreemdelingen werd een vergunning verleend.

Vanaf 1 april 2004 tot 15 april 2005 hebben 30 personen een vergunning gekregen op grond van het buitenschuldcriterium. Het merendeel was statenloos, afkomstig uit diverse landen in het Midden Oosten.

RVD, 24.06.2005