Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
24 juni 2005

Maatregelen tegen vermeende terroristen

Het kabinet maakt het mogelijk maatregelen treffen tegen personen die in verband worden gebracht met terroristische activiteiten of de ondersteuning daarvan, maar die strafrechtelijk nog niet aangepakt kunnen worden. Dergelijke personen kunnen een gebiedsverbod, een persoonsverbod of een meldingsplicht opgelegd krijgen. Het gaat om een bestuurlijke maatregel die wordt opgelegd door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), in overeenstemming met de minister van Justitie. De maatregelen zijn nadrukkelijk preventief bedoeld om de nationale veiligheid te beschermen. Dit staat in het wetsvoorstel van de ministers Remkes van BZK en Donner van Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Het gebiedsverbod kan van toepassing zijn op een bepaald object (bijvoorbeeld het Binnenhof, Schiphol) of een gebied (bijvoorbeeld Rotterdam-Rijnmond, Den Haag). Bij een persoonsverbod mag degene aan wie het verbod wordt opgelegd zich niet bevinden in de nabije omgeving van een met name genoemd persoon. Een meldingsplicht houdt in dat iemand zich periodiek moet melden bij de politie. De maatregelen kunnen zowel los, als in combinatie met elkaar worden opgelegd.

De maatregelen gelden voor maximaal drie maanden. Ze kunnen worden verlengd
- voor telkens weer drie maanden - maar mogen niet langer dan twee jaar duren. Als iemand het niet eens is met de opgelegde maatregel, kan hij schriftelijk bezwaar aantekenen bij de minister van BZK. Vervolgens is beroep mogelijk bij de rechtbank en eventueel hoger beroep bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Doorgaans zullen de maatregelen worden opgelegd op basis van AIVD- informatie. Mocht iemand in beroep gaan, heeft hijzelf geen recht op inzage in de achterliggend stukken die horen bij de AIVD-informatie op basis waarvan de maatregel is getroffen. In bepaalde omstandigheden is het wel mogelijk dat de rechter inzage krijgt.

Ook krijgen gemeenten en andere bestuursorganen volgens het wetsvoorstel de mogelijkheid subsidies of vergunningen in te trekken van personen en organisaties die in verband worden gebracht met terroristische activiteiten of de ondersteuning daarvan.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 24.06.2005