(T.A.V.: redactie)

Titel: Bedrijfsleven: 'Europa moet investeren in innovatie!'

SENTERNOVEM
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 24-06-2005 15:41

Europees bedrijfsleven: 'Investeer in innovatie!'

Europese steun voor innovatief onderzoek moet betrouwbaarder en beter gecoördineerd

Waarom is het Europees bedrijfsleven zo weinig innovatief? Kenners noemen het de Europese paradox. Kennis ontwikkelen, daar zijn we goed in. Maar die kennis naar de markt brengen, dat is waar het in Europa aan schort. Hoe kan die paradox doorbroken worden? Daarover is het bedrijfsleven het roerend eens: investeer in innovatie. 'Europese overheden moeten meer investeren in innovatie, in de toekomst. Anders zien bedrijven zich genoodzaakt hun R&D-activiteiten te verplaatsen naar andere delen van de wereld.' Zo luidt de conclusie van de EUREKA Industry Day, die op woensdag 22 juni plaatsvond.

Zestig deelnemende bedrijven en brancheorganisaties uit 18 Europese landen, discussieerden tijdens de Industry Day over het Europese R&D-klimaat en de bijdrage die overheden kunnen leveren aan het stimuleren van innovatie. Initiatiefnemer van de dag was EUREKA, een netwerk van 35 Europese landen dat al sinds 1985 internationale technologische samenwerking stimuleert. Een waardevol netwerk, aldus de deelnemende bedrijven. EUREKA kenmerkt zich door een onbureaucratische bottom-up benadering en door het succes waarmee kennis naar de markt gebracht wordt. Struikelblok voor dergelijke marktgerichte projecten is het toegang krijgen tot de vele subsidiepotten, die zich in veel landen met name richten op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Aan de Industry Day namen o.a. Nokia-topman Erkki Ormala en Luke Georghiou, professor Science and Technology Policy aan de universiteit van Manchester deel. De dag resulteerde in een slotverklaring. 'Europese overheden geven steeds aan belang te hechten aan een innovatief Europa met concurrentievermogen', zo stelt deze verklaring. 'Laat ze dat kracht bijzetten door prioriteit te geven aan publieke en private financiering van research, zowel op nationaal als op EU-niveau. Gebeurt dit niet, dan zullen bedrijven meer en meer in andere werelddelen gaan investeren.'

Chris Buijink, directeur-generaal Ondernemen & Innovatie bij het Ministerie van Economische Zaken, was één van de sprekers tijdens de dag. ['Laten we bepalen hoe de overheid steun kan bieden aan een competitief en innovatief Europa. We moeten EUREKA versterken. Maar ook in het Europese Kaderprogramma voor R&D moet een betere balans komen tussen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en marktgerichte innovatie', zo stelde hij.

Het EUREKA-programma bestaat als sinds 1985 en is uitgegroeid tot een pan-Europees netwerk van 35 landen en de EU. EUREKA ondersteunt internationale marktgerichte R&D-samenwerking. Het programma bestaat naast het grote Kaderprogramma voor R&D van de EU. In tegenstelling tot het kaderprogramma kent EUREKA een bottom-up benadering. Mede daardoor zijn kleine en middelgrote bedrijven goed in staat toegang tot het EUREKA-programma te krijgen. Maar ook grote initiatieven, zoals meerjarige ICT-clusters van grote internationale bedrijven worden ondersteund. In de twintig jaar van haar bestaan ondersteunde EUREKA duizenden grote en kleine marktgerichte projecten met een waarde van vele miljarden. Nederland is sinds juni 2004 voorzitter van het EUREKA-netwerk. Eind deze maand wordt dit voorzitterschap overgedragen aan Tsjechië.