Politie Midden- en West Brabant

Politie waarschuwt voor auto-inbraken

ROOSENDAAL, 24 juni 2005

Politie waarschuwt voor auto-inbraken

ROOSENDAAL: In samenwerking met de gemeente Roosendaal, Parkeerbeheer en de stadswachten gaat politieteam Roosendaal Centrum met behulp van 40.000 folders autobezitters op riskant gedrag attenderen. De komende tijd kunnen autobezitters in de gehele gemeente een folder onder de ruitenwisser vinden met de veelzeggende tekst Zonder buit in t zicht, blijft uw auto dicht.
De politie constateert tijdens controles dat nog altijd in drie van de tien geparkeerde autos een uitneembare autoradio is achtergebleven. En juist een autoradio blijkt in vrijwel alle gevallen aanleiding te zijn voor het plegen van een auto-inbraak.

Omdat de politie een behoorlijke toename constateerde in het aantal auto-inbraken in het begin van 2005, is zij begin mei een waarschuwingscampagne gestart. Uit een analyse bleek het dievengilde een voorkeur te hebben voor de parkeerterreinen aan het Emile van Loonpark, Dr. Van Dregtplein en Van Beethovenlaan. Bovendien bleken de vrijdagavond en zaterdagavond favoriete momenten voor de inbrekers. Gedurende enkele weken heeft de politie autos gecontroleerd, die hier op deze avonden geparkeerd stonden. De bevindingen werden genoteerd op een speciaal Politie Preventie Bericht, dat onder de ruitenwisser voor de eigenaar werd achtergelaten. Hierop werd de automobilist hetzij gecomplimenteerd met zijn goede gedrag (ca. 70%), hetzij gewaarschuwd (ca. 30%).

Overzicht auto-inbraken (bron: Bedrijfs Processen Systeem politie Midden en West Brabant)


1 januari 2004 tot 22 juni 2004

waarvan in de periode tussen 1 mei 2004 tot 22 juni 2004


1 januari 2005 tot 22 juni 2005

waarvan in de periode tussen 1 mei 2005 tot 22 juni 2005

Gehele gemeente Roosendaal

562

201

705

153

Waarvan op de genoemde lokaties*

19

9

31

3

Waarvan in de dorpskernen**

60

34

17

7


* de genoemde lokaties: Emile van Loonpark, Dr. Van Dregtplein, Van Beethovenlaan

** de dorpskernen: Nispen, Wouw, Heerle, Moerstraten, Wouwse Plantage

Deze waarschuwingsactie op de genoemde locaties lijkt haar vruchten lijkt af te werpen. Het aantal auto-inbraken daalde sterk en het publiek reageerde over het algemeen zeer enthousiast. Aan de hand van deze positieve resultaten is vervolgens besloten het aandachtsgebied te vergroten tot de gehele gemeente Roosendaal. Hoewel de cijfers hier niet direct aanleiding toe geven, wil de politie ook in de dorpskernen aandacht houden voor de risicos van auto-inbraken om te voorkomen dat het probleem zich verplaatst.

Wijkagent Berry de Jong: Veel mensen realiseren zich niet hoe auto-inbrekers te werk gaan. In negen van de tien gevallen zien we dat de aanwezigheid van een autoradio aanleiding is voor de inbraak. Veel mensen vergeten nog steeds het losse frontje mee te nemen uit de auto of denken ten onrechte dat het veilig genoeg is het frontje onder de autostoel of in het dashboardkastje te verstoppen. In 99% van de gevallen dat er wordt ingebroken, is er ook écht iets uit de auto verdwenen. Als de auto-inbreker eenmaal heeft toegeslagen, neemt hij ook alles uit de auto mee, dat hij kan gebruiken of wat enigszins van waarde is op de zwarte markt: zonnebrillen, parkeergeld. En als er een pakje sigaretten ligt, nemen ze dat ook mee.
De schadepost aan de auto is bovendien vaak veel groter dan mensen denken. Berry de Jong: De kostenpost bedraagt al snel honderden euros. Niet alleen een ruitje of portierslot moet worden vervangen door het verwijderen van de autoradio wordt er vaak behoorlijke schade toegebracht aan het dashboard.

De politie hoopt mensen wakker te schudden met deze actie en hen te wijzen op de risicos van hun gedrag. Berry de Jong: Natuurlijk hebben wij als politie ook een rol in de preventieve sfeer. Daarom hebben wij bijvoorbeeld de gemeente ook geattendeerd op de risicos van overmatige beplanting en het gebrek aan goede verlichting op parkeerterreinen. En de gemeente heeft direct actie ondernomen. Maar de overheid kan het niet alleen. We hebben de hulp van de autobezitters daarbij keihard nodig. Samen staan we sterk.

Auteur: Manon Ostendorf