Academisch Ziekenhuis Groningen

UMCG presenteert onderzoeksrapport "Betaalt de donor de rekening?"

Onderzoekers doen aanbevelingen om positie levende leverdonor te verbeteren

24 juni 2005 Orgaandonatie staat in het middelpunt van de belangstelling, vooral door het tekort aan donoren en dus aan organen. Om toch zoveel mogelijk kinderen een levertransplantatie te kunnen bieden, wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een volwassene een deel van de lever af te laten staan aan een kind. Meestal is dit de vader of moeder. Het UMCG heeft nu onderzoek gedaan naar de verzekeringstechnische en financiële randvoorwaarden voor leverdonatie door een levende donor. In het onderzoeksrapport worden (financiële) knelpunten benoemd en aanbevelingen gedaan om de positie van deze donoren te verbeteren. Zo vinden de onderzoekers het belangrijk dat de potentiële donor, naast informatie over medische risicos en complicaties, ook geïnformeerd wordt over de mogelijke financiële gevolgen van leverdonatie. Want die zijn niet gering. Op vrijdag 24 juni wordt het onderzoeksrapport aangeboden aan de Raad van Bestuur van het UMCG.

De beslissing om een deel van de lever te doneren heeft ook gevolgen voor de ziektekostenverzekering, de levensverzekering, de hypotheek en de arbeidsverhoudingen met de werkgever. Verzekeraars, geldverstrekkers en de werkgever lopen als gevolg van de keus voor vrijwillige donatie een groter (financieel) risico. De donor is, in tegenstelling tot de ontvanger, niet ziek, maar wordt in ieder geval tijdelijk ziek vanwege de donatie-operatie. De donor heeft dus ziektekosten en inkomensverlies, waarvan de omvang moeilijk te voorspellen is. Verzekeringen dekken normale ziektekosten en inkomstenderving, maar orgaandonatie bij leven kan de vergoeding door de verzekeraar beïnvloeden en de mogelijkheden om nieuwe verzekeringen af te sluiten beperken.

Een donor die (aanvullende) verzekeringen wil aangaan of verlengen, kan hierbij problemen ondervinden. Om dit te ondervangen, wordt aanbevolen om een wettelijke vangnetconstructie te creëren. Ook het eigen risico en de no-claim in de nieuwe Zorgverzekeringswet kunnen remmend werken op donatie. De onderzoekers pleiten ervoor levende donoren hiervoor te compenseren of een uitzondering op deze regelingen te maken. In het rapport benoemen de onderzoekers nog meer financiële en verzekeringstechnische gevolgen voor de donor. Natuurlijk kunnen niet alle knelpunten op dit gebied worden weggenomen. Wel is het zo dat een structurele financiële achteruitgang van een mogelijke donor de toch al zware beslissing om tot leverdonatie over te gaan verder bemoeilijkt. De overheid zou dergelijke knelpunten zoveel mogelijk moeten oplossen, aldus de onderzoekers.

Leverdonatie door levende donor
Ieder mens heeft één lever. Iemand van wie de lever onvoldoende of niet meer werkt komt, indien er geen donorlever beschikbaar is, op termijn te overlijden. Gezien het huidige Nederlandse tekort aan donoren die na overlijden hun organen en weefsels voor transplantatiedoeleinden ter beschikking stellen, wordt er gezocht naar alternatieven. Leverdonatie bij leven is zon alternatief. Hierbij wordt bij een volwassen persoon, meestal de ouder, een deel van de lever uitgenomen en bij een kind geïmplanteerd. Dit is mogelijk omdat de lever de unieke eigenschap heeft om, indien er een deel van het orgaan wordt weggenomen, weer uit te groeien tot een volledige lever. Dit heet regenereren. Ook het getransplanteerde deel kan weer uitgroeien tot een volledige lever.

Leverdonatie is niet zonder risico. Potentiële donoren moeten rekening houden met een periode van drie tot zes maanden om volledig van de operatie te herstellen. Bovendien kunnen bij 25 tot 50 procent van de donoren complicaties optreden. Zon 4 procent van de donoren blijkt na een jaar het werk nog niet te kunnen hervatten. Het overlijdensrisico van de donor is 0,1 procent. Over de effecten op langere termijn is nog weinig bekend, omdat deze mogelijkheid vrij nieuw is.

Drieledig onderzoek
Omdat leverdonatie door een levende donor nieuw is, wil het UMCG alle facetten van deze vorm van orgaandonatie belichten en de mogelijke consequenties in kaart brengen. Het onderzoek is opgedeeld in drie delen: er wordt een meerjarig (financieel-economisch) haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, de medisch-ethische aspecten worden getoetst en nu zijn ook de verzekeringstechnische en financiële consequenties voor de levende leverdonor in kaart gebracht. Het onderzoek is een samenwerking van het UMCG, zorgverzekeraar Menzis en Nysingh Advocaten en Notarissen en is onder leiding van prof. mr. Hubben uitgevoerd. Het College voor zorgverzekeringen was de opdrachtgever en heeft het onderzoek deels gefinancierd.

Contactpersoon: Bureau Voorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.