Gemeente Almere

Resultaten studie parkeertarieven naar de raad

Het college van B en W heeft de resultaten van de studie naar parkeertarieven vandaag verzonden naar de gemeenteraad. De gemeenteraad sprak in december 2004 zijn zorg uit over de ontstane tekorten op betaald parkeren en verzocht het college studie te doen naar parkeertarieven die structureel kostendekkend zijn.

Het college heeft de parkeertarieven breed laten onderzoeken. Een ambtelijke werkgroep heeft diverse scenarios doorgerekend. Verder is door 2 externe bureaus onderzoek verricht naar de ontwikkeling van het aantal parkeerplaatsen, diverse tariefscenarios en parkeergedrag. Tenslotte wordt in de onderzoeken een relatie gelegd met de bereikbaarheid van het Stadscentrum en de effecten van het parkeerbeleid op de detailhandel.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat door de komst van nieuwe voorzieningen in het stadscentrum het aantal verkochte parkeeruren in de toekomst sterk zal stijgen. De bezetting van de parkeerplaatsen (die nu mager is) zal daardoor aanzienlijk verbeteren, hetgeen een positieve uitwerking heeft op de exploitatie. Door de groei van het stadscentrum ontstaan rond het ziekenhuis in de toekomst mogelijk knelpunten in de bereikbaarheid. Hiermee moet rekening worden gehouden in de situering van parkeervoorzieningen.

Uitgangspunt van de raad was dat de parkeertarieven op langere termijn structureel kostendekkend moeten zijn. De werkgroep concludeert dat een aantal van de onderzochte tariefscenarios (waaronder het eerste uur gratis en het gratis parkeren op afstand) niet aan deze eis voldoet.

Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de conclusies en aanbevelingen van de studie en deze na het zomerreces te bespreken.


* RaadsBrief aanbieding BO

* Raadsbesluit parkeertarieven

* Parkeerstudie Stadscentrum (pdf)