Gemeente Brummen


Bestrijding iepziekte
In gebied Cortenoever
Na een inventarisatieronde van alle gemeentelijke bomen in onze gemeente is gebleken dat er op dit moment veel iepen in het gebied rondom Cortenoever zijn aangetast. Omdat de enige bestrijdingsmethode het verwijderen van zieke iepen is, worden deze gemeentelijke veldiepen uit de meidoornhagen verwijderd.

In onze gemeente staan vooral in het oostelijke gedeelte veel veldiepen tussen de meidoornhagen. De veldiep is zeer vatbaar voor de beruchte iepziekte die wordt overgedragen door de iepenspintkever. De aangetaste iepen zijn snel te herkennen. De ziekte is zichtbaar door geel en bruinverkleuring van de bladeren. Vaak zijn één of meerdere takken in de boomkroon verkleurd. Uiteindelijk sterft de boom af. De iepenspintkevers, die in de dode bomen eitjes leggen, verspreiden vervolgens de ziekte. De jonge kevers hebben de sporen van iepziekte bij zich als ze uitvliegen en besmetten daarmee de gezonde bomen. Op deze manier kan de iepziekte snel om zich heen grijpen en het gehele iepenbestand bedreigen.

De enige bestrijdingsmethode bij deze ziekte is het zo snel mogelijk verwijderen van de zieke iepen. Op die manier kunnen andere iepen niet meer aangetast worden. Indien u meer informatie wilt over deze ziekte of als u andere vragen heeft over bomen en boomziektes kunt u contact opnemen met de afdeling beheer. Het telefoonnummer luidt (0575) 56 82 87.

Extra snelheidscontroles
In buitengebied Brummen
Lees meer...