Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 24 juni 2005 -

Productie nucleaire medicijnen gewaarborgd

De Hoge Flux Reactor in Petten heeft net als voorgaande jaren ook op dit moment te maken met de situatie dat de lozingstemperatuur van het koelwater op de Noordzee bij normaal reactorvermogen van 45 MW hoger zou zijn dan de vergunning toestaat. Oorzaak is de hoge temperatuur van het water in het Noordhollands Kanaal waaruit het koelwater wordt ingenomen. Met het terugschakelen van het reactorvermogen wordt er tot nu toe voor gezorgd dat de temperatuurslimiet van 34 oC in de vergunning niet wordt overschreden. Het aanhoudende warme weer zorgt ervoor dat een verdere vermogensreductie bij deze limiet onafwendbaar is. Het vermogen nóg verder reduceren, zou echter de beschikbaarheid van nucleaire medicijnen voor patiëntenbehandeling in gevaar brengen en nadelige consequenties hebben voor het onderzoek in Petten.

NRG is, net als veel andere industrieën die koelwater gebruiken, sinds 2003 in gesprek met de overheid om te komen tot een structurele oplossing van deze problematiek. Door de overheid zijn nieuwe lozingscriteria voorbereid en de Staatssecretaris van V&W heeft de Tweede Kamer op 21 juni jl. geïnformeerd over de nieuwe beoordelingssystematiek voor warmtelozingen. NRG heeft in dit kader in februari 2005 een aanvraag voor een nieuwe vergunning ingediend, die uitgaat van een lozingstemperatuur van 40 oC. Onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen hiervan heeft aangetoond dat het effect op het milieu en de veiligheidsrisico's verwaarloosbaar zijn.

De formele procedure voor de nieuwe vergunning zal niet kunnen worden afgerond in de komende zomermaanden. Daarom staat NRG voor een moeilijke afweging waarbij het vertrekpunt is dat wij ons ten alle tijden aan de vergunningen willen houden. Echter, gezien het grote maatschappelijke belang van het reactorbedrijf en de verwaarloosbaar kleine effecten van waterlozing boven de 34 oC, is gisterenavond besloten om het reactorvermogen slechts terug te regelen tot een vermogen waarbij de productie van nucleaire medicijnen niet in gevaar komt. NRG heeft de Staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat hierover geïnformeerd.


*** einde persbericht ***
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: NRG Persvoorlichting Juliette van der Laan-Jenniskens Tel: 0224 - 564967 Mob: 06-10148943 Website: www.nrg-nl.com