Gemeente Den Haag

juni 2005
Uitbreiding collectief winkelverbod naar hele Binnenstad (23 juni)

Tijdens een proef van drie maanden op de Grote Markt en de Grote Marktstraat is het collectief winkelverbod 110 keer uitgereikt aan winkeldieven en overlastgevers. Met deze aanpak kan een winkeldief of overlastgever met één verbod uit meerdere winkels worden geweerd. Slechts tweemaal werd het verbod overtreden en werd aangifte gedaan van huisvredebreuk. Het collectief winkelverbod blijkt daarmee een succesvol middel te zijn om winkeldieven en overlastgevers uit winkels te weren. Ondernemers zijn van plan het collectief winkelverbod na de zomer uit te breiden naar de hele binnenstad.

Ongeveer tweederde van de 110 collectieve winkelverboden is uitgereikt aan personen die in het verleden al vaker voor winkeldiefstal aangehouden zijn. Uit het feit dat het collectieve verbod slechts twee keer werd overtreden blijkt dat deze personen de deelnemende winkels nu mijden. Het collectief winkelverbod werkt dus preventief en draagt bij aan de aanpak van veelplegers. Ook blijkt dat het instrument voor de ondernemer weinig extra tijd of kosten met zich meebrengt. De samenwerkende partijen kijken nu hoe het verbod uitgebreid kan worden naar de hele binnenstad. Waarschijnlijk zal dat in het najaar gebeuren.

Winkeldieven en overlastgevers ontvangen bij een eerste vergrijp een waarschuwingsbrief van de ondernemers. Het collectief winkelverbod leggen de ondernemers op wanneer zij de winkeldief of overlastgever voor een tweede maal aanhouden, of wanneer bij het eerste vergrijp sprake is van een zware overtreding. Hij of zij mag dan 1 jaar lang niet in de deelnemende winkels komen. Komt de winkeldief of overlastgever toch in één van de winkels dan kan de ondernemer aangifte doen van huisvredebreuk. De deelnemende winkels zijn herkenbaar aan een sticker bij de ingang(en) van het pand. Een lijst met deelnemende winkels is af te halen op het gemeentelijk ContactCentrum in het stadhuis en te raadplegen op www.denhaag.nl/veilig.

Het collectief winkelverbod is één van de actiepunten van het Keurmerk Veilig Ondernemen Binnenstad. Het is een samenwerkingsverband van gemeente, politie en ondernemers. Het Keurmerk Veilig Ondernemen is bedoeld om gezamenlijk de veiligheid in winkelgebieden structureel aan te pakken en op een hoger plan te brengen. Meer informatie: www.binnenstad-denhaag.nl.

Veiligheidsplan
Het Keurmerk Veilig Ondernemen maakt onderdeel uit van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één.