Socialistische Partij

Integratierapport SCP onderschrijft standpunten SP

24-06-2005 * "Het overheidsbeleid om segregatie te bestrijden en integratie te bevorderen is versnipperd en schiet ernstig tekort," concludeert SP-Kamerlid Fenna Vergeer uit het nieuwe SCP-rapport Uit elkaars buurt. "Ondanks de stoere taal van kabinet en regeringspartijen, wordt de integratie onvoldoende bevorderd. Dat mag vooral de regering zichzelf aanrekenen."

In het vandaag verschenen rapport zet het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) helder uiteen wat de problemen zijn, maar ook welke oplossingen wél werken en welke niet. Opmerkelijk is dat de adviezen van het SCP de inbreng van de SP in het integratiedebat ondersteunen.

Fenna Vergeer Vergeer: "Ik ben blij dat we door deze nieuwe wetenschappelijke onderbouwing gesterkt worden in onze opvattingen. Veel problemen van allochtone Nederlanders komen voort uit hun sociaal-economische positie en hun opleidingsniveau. Ze raken op het gebied van wonen en onderwijs steeds meer in een isolement. De integratie kan een flinke impuls krijgen door dat isolement te doorbreken."

Volgens het SCP zijn gemengde buurten en gemengde scholen goed voor het contact tussen autochtonen en allochtonen. "In zwarte wijken en scholen maken allochtone Nederlanders geen contact met autochtonen. Dat deze groepen apart van elkaar wonen, hangt vooral samen met de sociaal-economische positie en het opleidingsniveau. Door de slechte positie op de arbeidsmarkt en de daarmee samenhangende sociaal-economische positie wordt de woningkeuze beperkt. Door herstructurering en stadsvernieuwing wordt gewerkt aan meer gemengde wijken. De overheid schiet echter tekort, zo zegt nu ook het SCP, als het gaat om het mengen van de `betere' wijken. Er worden wel dure appartementen in volkswijken gebouwd, maar zelden goedkopere woningen in duurdere wijken. Gemeenten moeten gehouden worden aan de minimumeisen voor aantallen sociale woningen bij nieuwbouw, vooral in de nieuwe VINEX-wijken en in de randgemeenten van de grote steden," aldus Vergeer.

Het SCP ziet in het mengen van scholen niet zozeer een mogelijkheid om leerachterstanden te bestrijden, als wel een mogelijkheid om contact tussen allochtonen en autochtonen te verbeteren en zo de integratie te bevorderen. Het huidige beleid zet in op het bestrijden van leerachterstanden, maar doet niet veel aan integratie. Vergeer: "Net als het SCP wil de SP stimuleren dat scholen meer mengen. Dat lukt niet met gedwongen spreiding, maar wel door te werken met een mengbonus, dubbele wachtlijsten en een acceptatieplicht voor het bijzonder onderwijs. Daarover moeten scholen en gemeenten bindende afspraken maken, het Rijk moet zorgen voor de wettelijke mogelijkheden."