MINJUS : Maatregelen TBS

24.06.2005 / 18:24 / APS / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ministerie jus

Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EH Den Haag Bezoekadres Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Telefoon (070) 3 70 71 31 Fax (070) 3 70 90 11 www.justitie.nl Onderdeel DSP Datum 24 juni 2005 Ons kenmerk 5359975/05 Onderwerp maatregelen TBS

Inleiding Tijdens het debat van 16 juni jl. heeft Uw kamer in de motie van het lid Weekers (Tweede Kamer 2004-2005, 29452, nr. 28) verzocht om maatregelen die de risico's voor de samenleving, die inherent aan het tbs-systeem zijn verbonden, te verkleinen.

Hierover en naar aanleiding van de overige aangenomen moties bericht ik als volgt.

Korte termijn maatregelen Zoals in het debat reeds door mij is uiteengezet biedt een reconstructie van de gebeurtenissen van de afgelopen twee weken geen direct aanknopingspunt voor verscherpte maatregelen. Tegelijk vormen aspecten zoals die uit het debat naar voren zijn gekomen alsmede nadere reflectie over de werkwijze aanleiding voor verscherping op een aantal punten in afwachting van meer structurele. In volgorde gaat het daarbij om de volgende maatregelen.

Consistentie adviezen/in geval van twijfel geen verlof In het onderzoek naar de structuur van het tbs-systeem, dat hieronder nader wordt omschreven, zal worden bezien welke mogelijkheden er zijn om tot een verdere verbetering van de inschatting van het recidiverisico te komen. In de tussentijd zal een verlofmachtiging niet worden verleend indien deskundigen in de twee jaar voorafgaand aan het moment van aanvraag aanmerkelijk verschillend hebben geadviseerd inzake delictrisico.

Strenger toezicht verloven Het stringente toezicht op de uitvoering van het verlofbeleidskader wordt voortgezet. De wijze waarop het verlofbeleidskader wordt toegepast wordt eind 2005 beoordeeld door de Inspectie voor de Sanctietoepassing.

Elektronische volgsystemen Het is wenselijk om te komen tot gebruik van een elektronische volgsysteem in het kader van het verlofstelsel. Daartoe is, na een voorbereidende periode, vanaf begin juni een aantal proeven gestart met elektronische volgsystemen bij de begeleide verloven. Teneinde de besluitvorming over de bruikbaarheid en invoering daarvan te versnellen, zullen de proeven per 1 september worden uitgebreid. Tevens zal ik zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk begin 2006, een besluit nemen over de algemene invoering.

Begeleiding In afwachting van de invoering van een elektronische volgsysteem zal bij de aanvang van begeleide verloven in de regel besloten worden tot dubbele begeleiding die, mede in het licht van de voorgeschiedenis van een tbs-gestelde, ook langer zal worden toegepast. Daarbij zal van geval tot geval worden bezien of met openbaar vervoer kan worden gereisd. De Geweldsinstructie inrichtingen voor verpleging van ter beschikking gestelden wordt in die zin aangescherpt, dat wordt aangegeven welke mogelijkheden de begeleider ter beschikking staan om te voorkomen dat de tbs-gestelde zich aan zijn verlof onttrekt.

Opsporing De aanpak bij de opsporing in geval van onttrekking wordt verscherpt door gebruik te maken van de ter beschikking staande technieken. De wetgeving die per 1 juli a.s. in werking treedt creëert de mogelijkheden daartoe. Met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ben ik in overleg getreden over de mogelijkheid de opsporing geheel centraal te beleggen.

Intrekken verloven Indien zich bij een kliniek een patroon voordoet van meerdere onttrekkingen of andere incidenten, worden de begeleide en de onbegeleide verloven bij die kliniek stopgezet.

Veldzicht Naar aanleiding van de onttrekkingen bij de tbs-kliniek Veldzicht heb ik op 9 juni jl. de begeleide en onbegeleide stop gezet en is het proces van heroverweging gestart. Deze heroverweging zal eind juni gereed zijn. Overigens wordt bezien welke knelpunten zich voordoen in de bezetting en bedrijfsvoering van de kliniek. Vanuit het hoofdkantoor Dienst Justitiële Inrichtingen wordt daartoe de bedrijfsvoering versterkt. Per 1 oktober 2005 wordt het management versterkt.

Lange termijn-maatregelen Voor de algemene beschouwingen in september a.s. stuur ik een brief naar de Tweede Kamer waarin de lange termijn maatregelen voor de tbs zijn opgenomen. In deze brief wordt ingaan op de volgende onderwerpen: - long-stay; op basis van het onderzoek van het WODC naar de omvang van de populatie blijvend delictgevaarlijken wordt een beleidskader opgesteld waarin wordt aangegeven welke maatregelen ten aanzien van deze groep tbs-gestelden worden getroffen; - plan van aanpak van het onderzoek naar de structuur van het tbs-systeem. Uitgangspunt is dat de tbs-populatie in toenemende mate bestaat uit personen die als niet of moeilijk behandelbaar worden beschouwd, alsmede het feit dat de capaciteitsdruk op het tbs-stelsel sterk toeneemt; - de maatregelen die worden getroffen naar aanleiding van het WODC-onderzoek over contraire beëindiging door de rechter van de tbs-maatregel; dit onderzoek is deze zomer gereed; - nadere uitwerking motie Van de Beeten; dit betreft het realiseren van een goede aansluiting tussen justitiële en zorginstellingen.

In motie 28 (Tweede Kamer 2004-2005, 29452, nr. 28) wordt verzocht om een notitie over een stelsel van privacybeperkende maatregelen. Voor 1 januari 2006 ontvangt de Tweede Kamer een overzicht van de mogelijkheden tot introductie van deze maatregelen. Ik zal daartoe advies vragen aan het College Bescherming Persoonsgegevens.

De Minister van Justitie,