Bouwend Nederland

Houd het hoofd koel

Binnenkort wordt de EU-richtlijn voor optische straling behandeld in het Europees Parlement. Naast kunstmatige straling gaat de richtlijn ook over zonnestraling. Te veel zonnestraling is gevaarlijk voor de gezondheid, maar laten we het hoofd koel houden. Hiervoor pleit Fenneken Lamaker, beleidsmedewerker Arbeidsomstandigheden en Veiligheid van Bouwend Nederland vandaag in Cobouw.

Het meten en vastleggen van de blootstelling aan zonnestraling vraagt veel van de werkgever en levert geen directe bescherming op voor de werknemer. Werknemers worden ook buiten de werksituatie blootgesteld aan zonnestraling (thuis, op het strand). Deze blootstelling wordt niet geregistreerd waardoor metingen zinloos worden.

Concentreer op de maatregelen die we moeten treffen. Daartoe roept de vereniging van bouw- en infrabedrijven op. Iedereen die in de buitenlucht werkt moet bedekkende kleding, hoofdbescherming en een zonnebril dragen, zich geregeld insmeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (beter nog: sunscreen) en veel water drinken. Werkgevers kunnen werknemers wijzen op de risico's en vertellen welke maatregelen werknemers moeten treffen, maar uiteindelijk is de werknemer zelf verantwoordelijk.

Het volledige artikel staat vandaag op de opiniepagina van de Cobouw.

vrijdag 24 juni 2005; Bouwend Nederland