Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


* 24-06-05:

Bestrijdingsplan Amerikaans vuilbroed bij bijen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: VD. 2005/1886
datum: 23-06-2005
onderwerp: Bestrijdingsplan Amerikaans vuilbroed bij bijen

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van uw bovenstaand verzoek informeer ik u over de stand van zaken van de uitwerking van het definitieve bestrijdingsplan Amerikaans vuilbroed (AVB).

In mijn brief van 14 april jl. (29 800 F, nr. 10) heb ik de Kamer geïnformeerd over mijn voornemens om te komen tot een geleidelijke afbouw van de overheidsfinanciering van de bestrijding van AVB. Onderdeel van deze geleidelijke afbouw was de afspraak dat de Bedrijfsraad voor de Bijenhouderij voor 1 juni jl. het definitieve bestrijdingsplan AVB in zou dienen bij de directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid (VD) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dit heeft helaas enige vertraging opgelopen. De Bedrijfsraad heeft de veterinaire en handhavingstechnische aspecten van het conceptbestrijdingsplan AVB wel al met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) besproken. Naar aanleiding van deze bespreking worden nu de laatste aanpassingen aangebracht.

De Bedrijfsraad heeft toegezegd het definitieve bestrijdingsplan in de week van 27 juni aan de directie VD te doen toekomen. Het streven is er nog steeds op gericht om uiterlijk 1 augustus over het plan, inclusief de financiering hiervan, overeenstemming te bereiken zodat vanaf die datum gewerkt kan worden volgens de nieuw overeen te komen aanpak.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman