Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


* 24-06-05:

Voortgang evaluatie ruimelijk beleid glastuinbouw

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DRZw. 2005/4216
datum: 23-06-2005
onderwerp: Voortgang evaluatie ruimelijk beleid glastuinbouw

Geachte Voorzitter,

Tijdens de begrotingsbehandeling LNV, alsook tijdens de behandelingen van de Nota Ruimte en mijn beleidsprogramma Vitaal en Samen, heb ik in uw Kamer gezegd een evaluatie van het ruimtelijk beleid voor de tien landbouwontwikkelingsgebieden glastuinbouw (LOG's) van de Nota Ruimte te laten uitvoeren. Op basis van deze op te stellen evaluatie en het advies van de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) over de ontwikkeling van de glastuinbouw heb ik u een herijking toegezegd van het ruimtelijk beleid aangaande de 10 LOG's - inclusief het ruimtelijk-financieel instrumentarium
- in het voorjaar van 2005.

Inmiddels kan ik u melden dat de genoemde evaluatie, in opdracht van de departementen van LNV en VROM uitgevoerd door NovioConsult Van Spaendonck, is afgerond per 31 mei jongstleden. Het rapport van deze beleidsevaluatie bied ik uw Kamer middels deze brief aan. De hoofdlijnen van de conclusies en de aanbevelingen in dit evaluatierapport worden door mij onderschreven. Op het eerste gezicht vloeien er geen wezenlijke aanpassingen van het ruimtelijk beleid voor de glastuinbouw uit voort.

In september zal de herijking van het ruimtelijk beleid voor glastuinbouw aangaande de tien LOG's in de ministerraad worden besproken. Naast het evaluatierapport en het RLG-advies 'Plankgas voor glas?' vormen de Midterm Review van Glastuinbouw en Milieu (GLAMI) en de bestuurlijke gesprekken in zes regio's die GLAMI, LTO en de departementen van LNV en VROM gezamenlijk in april en mei hebben georganiseerd tevens input voor deze herijking. Na de ministerraad in september zal ik u, mede namens de minister van VROM, de herijking van het beleid aanbieden.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlagen
http://www9.minlnv.nl/mlv_item_rap_page?p_item_id=106822 Ruimtelijk beleid glastuinbouw