Ingezonden persbericht

Grand Prix media-service ter attentie van (motor) sportredacties, relaties en sponsors

24-6-2005; Betreft 2e trainingsdag wegrace 75e Gauloises TT Assen, circuit: TT Circuit Assen

Tumultueuze 2e TT trainingsdag

Nadat tijdens de eerste trainingsdag al 10.000 TT fans naar Assen trokken, kwamen er op vrijdag maar liefst 30.000 motorsportliefhebbers naar het TT Circuit Assen. Allen genoten zonder twijfel met volle teugen van de spannende kwalificatie trainingen, die zeker in de MotoGP klasse voor heel wat tumultueuze taferelen zorgde. Zesvoudig wereldkampioen Valentino Rossi trok zich nergens wat van aan en pakte zijn 4e pole position van dit seizoen op de voor hem traditionele wijze, namelijk iedereen verrassend in de allerlaatste seconden van de enige tijdtraining van het GP-weekeinde voor de MotoGP-rijders. Wederom in de slotminuut pakte The Doctor de 'pole' op een wijze zoals alleen de beste betaalde Italiaanse topsporter dat kan en al een heel seizoen (enkele seizoenen...) doet.

Raymond Schouten: "Ik Baal! Er had meer ingezeten vandaag maar ik kon helaas niet de tijden rijden die ik graag wilde rijden. De veringproblemen van gisteren waren vanochtend een stuk minder, de motor was nog niet perfect maar ik kon wel een halve seconde sneller rijden dan gisteren. Vanmorgen stond ik 22e en ik hoopte op een plek dicht bij de top 20. Maar vanmiddag ging het niet naar wens, mijn Honda werd veel te warm (boven de 70 graden) en hierdoor verloor ik veel vermogen, ook had ik helemaal geen grip. Dat kwam door de warmere temperaturen, waardoor de band echt op diverse punten gleed." De Honda coureur uit het Molenaar team perste er in de slotfase nog alles uit, maar er zat niet genoeg vooruitgang in ten opzichte van de eerste tijdtraining op donderdag. "Ik reed slechts 0,1 seconde sneller dan gisteren en zakte hierdoor naar de 25e startplaats. We zullen zien wat er morgen gaat gebeuren, er gaan hier verschillende verhalen over de weersvoorspelling voor morgen, het maakt me niet veel uit, maar ik zou regen helemaal niet erg vinden...", aldus Schouten, die dit seizoen nog niet zo goed gekwalificeerd heeft en dus dichter bij de top 15 (die uitzicht biedt op WK-punten) staat dan eerder dit seizoen. Dat 'kleine' Schouten niet echt blij was bleek bij binnenkomst in zijn pitbox. Gefrustreerd gaf hij een harde klap op zijn ruitje, waardoor deze in stukken uiteen spatte. "Oeps, sorry!" Verexcuseerde hij zich bij zijn monteurs, die het voorval gelaten opnamen en al voor de fotografen in de box waren een nieuwe ruit hadden gemonteerd.

Quote Valentino Rossi, hij pakte vandaag zijn vierde pole van het seizoen voor de Telefonica Movistar Honda coureurs Sete Gibernau en Marco Melandri.

"Ik ben erg blij want het is geweldig op met een kwalificatieband op dit circuit te rijden - de emotie is gewoon ongelofelijk,"aldus Rossi. "De motoren zijn erg snel en dat is dit circuit ook, zelfs met de aanpassingen is dit nog steeds een van de beste circuits ter wereld. Ik had geluk want ik kon beide kwalificatiebanden voor de volle 100% benutten. Met de eerste noteerde ik een 1'59.4, wat een geweldige ronde was, maar toen keek ik er naar en kreeg ik het idee dat ik nog wat sneller kon. Ik moest even wachten want er zaten in de laatste ronde veel coureurs op mij te wachten en ik wachtte tot het laatste moment omdat het beter is om niemand voor je te hebben als je voor een snelle ronde gaat.. De laatste ronde was een 1'58 en dat was geweldig. Ik ben blij dat ik van de pole mag starten want het zal zeker een moeilijke race gaan worden. We moeten nog even kijken wat het weer gaat doen maar als het zo warm blijft als vandaag dan wordt het erg zwaar voor de banden en de coureurs."

Quote Shinya Nakano:

Een redelijke verassing was de vierde tijd van Shinya Nakano op de Kawasaki. "Vanaf het begin van de sessie had ik er een erg goed gevoel , al helemaal van de nieuwe Bridgestone band," vertelde de Japanner. "Ons team heeft goed werk verricht met het test programma en het timen van mijn pitstops en daardoor kon ik erg snel gaan. Ik had vandaag een goede balans op mijn ZX-RR en kon een hoge bochtensnelheid aanhouden maar het was geen makkelijke dag in deze omstandigheden. Ons racepakket lijkt goed voor morgen en ik kijk er naar uit om voor het eerst dit seizoen zo ver vooraan te mogen beginnen."

Quote Loris Capirossi

Loris Capirossi had wat problemen met de achterband en uitte zich nog even over de nieuwe chicane - de Ruskenhoek - die volgens hem weer aangepast moet worden. "Ik ben een goede coureur, ik wil winnen en ik weet wat ik kan doen als alles goed werkt," vertelde Capirossi."Het lijkt er op dat we hier gewoon niet vooraan mee kunnen doen. We staan er beter voor dan in Barcelona maar niet echt veel beter. Het lijkt dat de achterband last heeft van het met hoge snelheid van richting veranderen, de achterband begint dan te bewegen. Ik mis ook nog wat tractie in de bochten dus ik zal er niet rouwig om zijn als het gaat regenen morgen! Even wat anders, gisteren hebben we een overleg met de coureurs gehad over de nieuwe chicane (Ruskenhoek) en we hebben de organisatoren verteld dat we het veranderd willen zien om te voorkomen dat een coureur die in de rechterbocht van de baan raakt niet tegen een andere coureur aan kan rijden als hij via de linkerbocht weer op de baan komt."

Quote Marco Melandri:

Marco Melandri realiseerde de derde tijd en had nog even een incidentje met Max Biaggi.

"Ik ben blij met deze positie maar tegelijk ben ik wat geïrriteerd dat ik niet het beste uit mijn kwalificatieband heb kunnen halen. Eerst reed ik tegen Biaggi aan, die erg langzaam ging. Daarna probeerde ik het een tweede keer en toen kwam ik Biaggi midden op de baan tegen en toen raakten we elkaar. Het is zonde want ik reed een goede ronde maar het is fijn om op de eerste rij te staan op deze baan want het is van mijn favoriete circuits."

Mad Max beboet

De zinderende 'pole position' die Valentino Rossi weer reed op zijn favoriete TT Circuit Assen, werd na afloop van de enige tijdtraining voor de MotoGP klasse een klein beetje ondergesneeuwd door een incident tussen twee andere Italiaanse kemphanen, Max Biaggi en Marco Melandri. Biaggi 'presteerde' het om voor het vallen van d finishvlag in de laatste minuut van de tijdtraining zijn machine op de baan stil te zetten, waarbij hij stevig in de weg zat in de snelste slotronde van Melandri. Daarvoor kreeg Mad Max een boete van ¤ 1.000,-. Max werd voor een ander incident in dezelfde tijdtraining ook nog eens beboet met ¤ 5.000,-, nadat hij in de nieuwe Ruskenhoek rechtdoor schoot, de grindbak in en daarna een onoplettendheid beging. Omdat Biaggi bij het oprijden van het circuit niet goed uitkeek, boorde Battaini zich in de machine van Biaggi en kwam Battaini er wonder boven wonder na een hachelijke val zonder kleerscheuren vanaf. De 3e reprimande voor het team betrof de oom van Max, die Marco Melandri na de keel vloog nadat die in de laatste ronde verhaal wilde halen bij Biaggi vanwege zijn te vroege stop voor een start-test. Melandri raakte in de uitloopronde Biaggi in de laatste chicane toen hij verhaal wilde halen, en raakte Biaggi daarbij, die bijna tegen het asfalt dook.

Lorenzo pakt pole op Assen in 250 cc

Jorge Lorenzo heeft twee weken nadat hij in Barcelona zijn sleutelbeen op twee plaatsen brak in Assen de pole positie weten te pakken en troefde daarmee Sebastian Porto, de tot dan toe snelste man dit weekend, Dani Pedrosa en Casey Stoner af. Voor de Nederlanders was het niet zo al te beste dag. Lorenzo was ondanks zijn nog niet helemaal hersteld breuk het hele weekend toch redelijk snel te noemen op wat een van de favoriete circuits is van de jonge Spanjaard. Lorenzo vertelde wel dat als het zo heet zal blijven dat het voor hem een hele zware race gaat worden. Sebastian Porto werd dus tweede voor wereldkampioen en klassementsleider Dani Pedrosa. Porto lijkt de weg naar voren dus weer gevonden te hebben. De jonge Australiër die in de 125cc klasse niet zo heel erg zadelvast was was weer voorin te vinden.

Jakub Smrz deed ook goede zaken. Vanochtend waren er nog wat probleempjes maar vanmiddag was toch weer een flink stuk sneller dan zijn tijd uit de 1e kwalificatie. Kuba was ruim een seconden sneller en trainde zich naar de derde rij met een elfde startplaats.

Wat de Nederlanders betreft wist alleen Hans Smees zich te kwalificeren met een tijd van 2'10.692. Jan Roelofs en Mike Velthuijzen vielen buiten de boot evenals de Bulgaar Alexander Todorov en Gabrielle Ferro op de Fantic.

EK 250: Patrick Lakerveld tweede achter Kenni Aggerholm

Het is Patrick Lakerveld toch net niet gelukt om de pole in de EK 250 te pakken. Kenni Aggerholm was hem met krap 4-tiende van een seconde te snel af. Met Emile Litjens op plek negen zitten er 2 Nederlanders bij de eerste tien. Wel had Emile 2 seconden achterstand op Lakerveld.

Voor Jakub Smrz uit het Nederlandse team van manager Arie Molenaar, verliep de 2e dag niet op rolletjes. Tijdens de 2e vrije training liep al na een paar ronden zijn machine vast. Teruggekomen na een fikse duwpartij naar de pitbox werd de machine hersteld. "Maar er waren nog slechts een paar rondjes te gaan. In de openingsfase van de 2e tijdtraining bleek de machine toch nog wat last te hebben van wat kleine technische perikelen. Bij het uitkomen van de chicane hield de motor de eerste twee ronden al in en toen ben ik de pits ingegaan. Het probleem werd verholpen, maar toen haperde de machine op hoge toerentallen. Bij mijn 2e pitbox bezoek werd alles veranderd. Bougies, bedrading, setting van de carburateurs etc. Met nog 15 minuten te gaan kon ik weer de baan op. Mar de motor liep niet echte helemaal 100%. Evengoed kwam ik onder mijn tijd, terwijl ik maar drie volledige snelle rondjes kon maken. In mijn allerlaatste ronde, die eigenlijk de snelste had kunnen zijn, zaten Aoyama en Pedrosa in de weg bij de Ramshoek. Jammer, maar die 11e plaats is zeker niet slecht. Dat wordt morgen een prima uitgangspositie voor hopelijk mijn beste race van het jaar", besluit 'Kuba', wiens machine en raceoverall als ode aan zijn Nederlandse team en sponsors grotendeels in de oranje kleuren gestoken zal zijn.

MotoGP (tot 990cc 4-takt) 1e tijdtraining = startopstellingen dag 2:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd

1

Valentino ROSSI

ITA

YAMAHA Gauloises Yamaha Team

1'58.936

2

Sete GIBERNAU

SPA

HONDA Movistar Honda MotoGP

1'59.247

3

Marco MELANDRI

ITA

HONDA Movistar Honda MotoGP

1'59.632

4

Shinya NAKANO

JPN

KAWASAKI Kawasaki Racing Team

1'59.760

5

Nicky HAYDEN

USA

HONDA Repsol Honda Team

1'59.784

6

Colin EDWARDS

USA

YAMAHA Gauloises Yamaha Team

2'00.006

7

Loris CAPIROSSI

ITA

DUCATI Ducati Marlboro Team

2'00.136

8

Alex BARROS

BRA

HONDA Camel Honda

2'00.232

9

Max BIAGGI

ITA

HONDA Repsol Honda Team

2'00.281

10

Alex HOFMANN

GER

KAWASAKI Kawasaki Racing Team

2'00.298

11

Makoto TAMADA

JPN

HONDA Konica Minolta Honda

2'00.656

12

John HOPKINS

USA

SUZUKI Team Suzuki MotoGP

2'00.810

13

Carlos CHECA

SPA

DUCATI Ducati Marlboro Team

2'00.883

14

Troy BAYLISS

AUS

HONDA Camel Honda

2'01.216

15

Kenny ROBERTS

USA

SUZUKI Team Suzuki MotoGP

2'01.836

16

Ruben XAUS

SPA

YAMAHA Fortuna Yamaha Team

2'01.854

17

David CHECA

SPA

YAMAHA Fortuna Yamaha Team

2'02.639

18

Roberto ROLFO

ITA

DUCATI Team D'Antin Pramac

2'02.704

19

Shane BYRNE

GBR

PROTON KR Team Roberts

2'03.442

20

James ELLISON

GBR

BLATA Blata WCM

2'03.488

21

Franco BATTAINI

ITA

BLATA Blata WCM

2'06.527

125cc Trainingstijden = startopstellingen na de 2e dag:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd

1

M.KALLIO

FIN

Red Bull KTM GP125 KTM

2'11.855

2

G.TALMACSI

HUN

Red Bull KTM GP125 KTM

2'11.915

3

M.PASINI

ITA

Totti Top Sport - NGS APRILIA

2'12.300

4

M.SIMONCELLI

ITA

Nocable.it Race APRILIA

2'12.729

5

T.LUTHI

SWI

Elit Grand Prix HONDA

2'12.911

6

S.GADEA

SPA

Master Aspar APRILIA

2'13.170

7

M.POGGIALI

RSM

Metis Racing Team GILERA

2'13.217

8

A.MASBOU

FRA

Ajo Motorsport HONDA

2'13.357

9

H.FAUBEL

SPA

Master Aspar APRILIA

2'13.370

10

J.SIMON

SPA

Red Bull KTM GP125 KTM

2'13.403

11

T.KOYAMA

JPN

Ajo Motorsport HONDA

2'13.403

12

L.PESEK

CZE

Metis Racing Team DERBI

2'13.465

13

M.DI MEGLIO

FRA

Kopron Racing World HONDA

2'13.524

14

A.BAUTISTA

SPA

Seedorf RC3 - Tiempo Holidays HONDA

2'13.631

15

M.HERNANDEZ

SPA

Totti Top Sport - NGS APRILIA

2'13.646

16

J.OLIVE

SPA

Nocable.it Race APRILIA

2'13.973

17

M.RANSEDER

AUT

Red Bull ADAC KTM Juniors KTM

2'13.991

18

F.LAI

ITA

Kopron Racing World HONDA

2'14.272

19

R.DE ROSA

ITA

Matteoni Racing APRILIA

2'14.363

20

A.ESPARGARO

SPA

Seedorf RC3 - Tiempo Holidays HONDA

2'14.389

21

A.IANNONE

ITA

Abruzzo Racing Team APRILIA

2'14.433

22

N.TEROL

SPA

Caja Madrid - Derbi Racing DERBI

2'14.463

23

P.NIETO

SPA

Caja Madrid - Derbi Racing DERBI

2'14.596

24

S.CORTESE

GER

Kiefer-Bos-Castrol Honda HONDA

2'14.716

25

R.SCHOUTEN

NED

Arie Molenaar Racing HONDA

2'14.975

26

L.ZANETTI

ITA

Skilled I.S.P.A. Racing Team APRILIA

2'15.150

27

T.KUZUHARA

JPN

Angaia Racing HONDA

2'15.250

28

A.RODRIGUEZ

SPA

LG Mobile Galicia Team HONDA

2'15.370

29

K.ABRAHAM

CZE

AB Cardion Blauer USA APRILIA

2'15.399

30

I.TOTH

HUN

Team Toth APRILIA

2'15.457

31

F.SANDI

ITA

Angaia Racing HONDA

2'15.666

32

M.PIRRO

ITA

Malaguti Reparto Corse MALAGUTI

2'15.951

33

D.GIUSEPPETTI

GER

AB Cardion Blauer USA APRILIA

2'15.965

34

J.CARCHANO

SPA

MVA Aspar APRILIA

2'16.146

35

V.BRAILLARD

SWI

Team Toth APRILIA

2'16.150

36

G.PELLINO

ITA

Malaguti Reparto Corse MALAGUTI

2'16.321

37

M.TUNEZ

SPA

MVA Master Aspar Team APRILIA

2'16.427

38

J.LITJENS

NED

Litjens Racing HONDA

2'16.918

39

H.VAN DEN BERG

NED

Varenhof Racing Team APRILIA

2'17.682

40

G.KOK

NED

Jan Bakker Auto's Elburg HONDA

2'18.113

Not

(Out of 107%)

2'21.084

M.VAN KREIJ

NED

Racing Team Mark Van Kreij HONDA

2'22.202

250cc Trainingstijden = startopstellingen na de 2e dag:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd

1

J.LORENZO

SPA

Fortuna Honda HONDA

2'04.562

2

S.PORTO

ARG

Aprilia Aspar 250cc APRILIA

2'04.738

3

D.PEDROSA

SPA

Telefonica Movistar Honda 250cc HONDA

2'04.901

4

C.STONER

AUS

Carrera Sunglasses - LCR APRILIA

2'05.251

5

A.DE ANGELIS

RSM

MS Aprilia Italia Corse APRILIA

2'05.456

6

H.AOYAMA

JPN

Telefonica Movistar Honda 250cc HONDA

2'05.702

7

A.DOVIZIOSO

ITA

Team Scot HONDA

2'05.864

8

H.BARBERA

SPA

Fortuna Honda HONDA

2'06.255

9

R.DE PUNIET

FRA

Aprilia Aspar 250cc APRILIA

2'06.263

10

S.CORSI

ITA

MS Aprilia Italia Corse APRILIA

2'06.926

11

J.SMRZ

CZE

Arie Molenaar Racing HONDA

2'06.950

12

C.DAVIES

GBR

Aprilia Germany APRILIA

2'07.322

13

Y.TAKAHASHI

JPN

Team Scot HONDA

2'07.410

14

S.JENKNER

GER

Nocable.it Race APRILIA

2'07.523

15

M.GIANSANTI

ITA

Matteoni Racing APRILIA

2'07.614

16

A.BALDOLINI

ITA

Campetella Racing APRILIA

2'07.684

17

S.GUINTOLI

FRA

Equipe GP de France - Scrab APRILIA

2'07.756

18

D.HEIDOLF

GER

Kiefer-Bos-Castrol Honda HONDA

2'07.851

19

A.BALLERINI

ITA

Abruzzo Racing Team APRILIA

2'07.854

20

R.LOCATELLI

ITA

Carrera Sunglasses - LCR APRILIA

2'07.976

21

A.DEBON

SPA

Wurth Honda BQR HONDA

2'08.412

22

G.LEBLANC

FRA

Equipe GP de France - Scrab APRILIA

2'08.952

23

A.WEST

AUS

Wurth Honda BQR HONDA

2'09.149

24

A.VINCENT

FRA

Scuderia Fantic Motor GP FANTIC

2'09.568

25

M.CARDENAS

COL

Aprilia Germany APRILIA

2'10.218

26

M.DANESE

ITA

Campetella Racing APRILIA

2'10.331

27

R.GEVERS

NED

De Arand Filart Racing APRILIA

2'10.627

28

H.SMEES

NED

Jaap Kingma Racing APRILIA

2'10.692

29

G.RIZMAYER

HUN

Team Kurz Prista Oil YAMAHA

2'11.204

Not

qualified (Out of 107%)

2'13.281

J.ROELOFS

NED

MRTT Hugen Racing YAMAHA

2'13.529

A.TODOROV

BUL

Team Kurz Prista Oil YAMAHA

2'14.354

G.FERRO

ITA

Scuderia Fantic Motor GP FANTIC

2'14.600

M.VELTHJZEN

NED

MVS Racing Team Mikcin HONDA

2'15.810

EK 250cc startopstelling na 2 tijdtrainingen:

Pl.

Naam

Team en Merk

Tijd

1

Kenni AGGERHOLM

Danisch Road Racing Team

2:12.186

2

Patrick LAKERVELD

Team Benjan Motoren

2:12.399

3

Alvaro MOLINA

Andalucia & Grup J. Chacon

2:12.612

4

Yves POLZER

Sebring Mas Racing

2:12.649

5

Mic LINDFORS

Mic Racing Team

2:13.264

6

Andreas MARTENSSON

Johannesson Racing Team

2:13.397

7

Claudio ZANETTE

Extreme Racing Team

2:13.884

8

Thomas WALTHER

Team Schleizer Dreieck

2:14.102

9

Emile LITJENS

Danish Road Racing Team

2:14.501

10

Patrizio BINUCCI

Barry Racing Team

2:15.097

11

Ari MAIKAINEN

I-Kone Oy Racing

2:15.386

12

Michal FILLA

Sramek Racing Promotion

2:15.547

13

Ronald BEITLER

Kurtjens B.V.

2:15.694

14

Jurgen BORK

Team DMV

2:15.763

15

Franz ASCHENBRENNER

Castrol-Honda Team Hungary

2:16.023

16

Aage HERJE

www.teamaage.com

2:16.180

17

Roger HEIERLI

Heierli Racing Team

2:16.324

18

Robert DOBRICH

Motoni Racing

2:16.429

19

Erwin POSTMUS

Team Bike - Com4Service

2:16.440

20

Omar MENGHI

VFT Racing

2:16.460

21

Norman RANK

MSC Schleizer Dreieck

2:16.472

22

David MATEER

Ulster Racing Team

2:17.430

23

Erik SJOSTROM

Watz Racing

2:17.890

24

Bram APPELO

Racing Team Twello/Jaap Kingma

2:17.965

25

Nicklas CAJBACK

Team Agesta Transport AB

2:18.119

26

Francesc PLANA

Wurth Honda BQR

2:18.461

27

Daniel PERSSON

DP Racing

2:18.660

28

Jirka MAYER

Wurth Racing Team Znojmo

2:18.702

29

Luke LAWRENCE

HCS/Qest Ltd.

2:18.712

30

Richard BUCHLY

Wassink Autobedrij BV/Performa

2:18.941

31

Oscar HANKANSSON

Nordgren Racing Team

2:19.226

32

Kari AUTIO

Helsinki Racing Club/Autio Rac

2:19.471

33

Henrik VOIT

MSC Frohburger Dreieck

2:19.511

34

Andrew SAWFORD

St. Neots Motorcycle Co. Ltd.

2:19.586

35

Tony CAMPBELL

Manhattan Showers Limited

2:19.668

36

Henrik NORDGREN

Nordgren Racing Team

2:19.699

37

Adriaan BOITEN

Ahuis Service Installatie & Me

2:20.348

38

Neil RICHARDSON

Richardson Construction

2:20.493

39

Christopher SANSOME

CDT Haulage/Double take motocy

2:20.571

40

Gert PIEPER

www.autosloop.com

2:20.592

41

Jarno VOS

Jarno Vos Racing

2:20.997

42

Marcel DONDORFF

Team Dondorff-Wegenbouw Beugel

2:21.291

43

Bernard DEPIERREUX

Depierreux Racing

2:21.404

44

Rikki OWEN

Owen Racing

2:21.718

45

Miran HUDOVERNIK

2:21.949

Er mogen 45 rijders starten

46

Tonny WASSINK

AMD Kranj

2:22.390

47

Leo VAN DEN BERG

Wassink Autobedrijf BV/Perform

2:23.941

48

Martijn HOOGEBOOM

www.madracing.nl

2:24.289

49

Justin DE BRUIN

Accoutantskantoor Hoogeboom

2:24.296

50

Janfred OLDENZIEL

Mobu Motors Enkhuizen

2:24.337

51

Jan MEYER

Kon. Landmacht/ Team Bike

2:24.504

52

Anders LARSSON

MCR

2:24.675

************