Nederlandse Vereniging van Journalisten


Media-akkoord publieke omroep teleurstellend compromis

Persbericht NVJ 24 juni 2005

De NVJ is somber over de vanmiddag bekend geworden plannen van staatssecretaris Van der Laan.
De krampachtige poging van het kabinet om de kool en de geit te sparen levert juist voor de makers en succesvolle programma's een zeer onzekere situatie op.
Dit is schrijnend om te zien, omdat alle partijen het over eens waren dat op de eindproducten en hun makers weinig aan te merken was. De NVJ vreest dat als gevolg van de plannen bestaande samenwerkingsverbanden op radio en tv (radio 1 op de middag, NOVA, Netwerk, Zembla en Buitenhof) verloren zullen gaan en opnieuw op veel terreinen werk dubbel gedaan zal worden.

De halfbakken keuze tussen het deels overeindhouden van de omroepen als productiehuizen en een centrale publieke omroep met gedwongen winkelnering, vinden wij zeer ongelukkig.

De spagaat tussen omroep(huis)-belangen enerzijds en publieke omroepbelangen anderzijds blijft hiermee gewoon bestaan.

Beter was het geweest om de omroephuizen (liefst in samenwerkingsverbanden) verantwoordelijk te maken voor een net of zender.
Dan hadden succesvolle programma's, die nu hoekstenen vormen van de publieke omroepprogrammering, een goede overlevingskans gehad. Nu wordt opnieuw de deur opengezet voor een nieuwe ronde van omroeppolitieke machtstrijd waar vooral kijkers, luisteraars en programmamakers de dupe van dreigen te worden.

Juist nu omroepen gedwongen werden om effectiever te gaan werken, meer te gaan samenwerken en meer voor het belang van de publieke omroep als geheel te gaan werken, worden nu toch weer budgetten en verantwoordelijkheden versnipperd, met de programma's en hun makers als kind van de rekening.

De NVJ zal zich ervoor gaan inspannen om garanties te gaan bedingen zodat programma's en makers niet het slachtoffer zullen worden van nieuwe omroeppolitieke strijd.

Meer informatie:

Thomas Bruning: 06-20495245 tbruning@nvj.nl
Marc Visch : 0613419358