Ministerie van Algemene Zaken


24-06-2005, NOS, Gesprek met MP, N3, 23.05 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD,

OVER DE VOORTGANG VAN HET KABINETSBELEID EN DE OMROEP

VOORTGANG KABINETSBELEID

MINGELE:
Meneer Balkenende heeft het kabinet vandaag de champagne opengetrokken?


BALKENENDE:
Nee, want we gaan nog even door vandaag met besprekingen vanavond. Maar het was natuurlijk wel een goed gevoel over de besluiten die deze week zijn genomen. Het was een spannende week. Maar uiteindelijk is alles keurig opgelost.

MINGELE:
Want als je het nou zo ziet, ik lees het rijtje even op: eerst het nieuwe zorgstelsel, WAO en nu vandaag de publieke omroep. Dossiers die jarenlang hebben gelegen, veel politieke spanning om, en nu tot een goed einde gebracht. Succesgevoel?


BALKENENDE:
Wel een succesgevoel. Want het is echt noodzakelijk dat we een aantal knopen doorhakken. U zet het heel terecht, over sommige onderwerpen is jaren gesproken. En dan is het goed om een keer te zeggen: nu hakken we de knoop door, gaan we het op een andere manier doen. En het is echt nodig om de zaak aan te passen waar de zaak ook aangepast moet worden en dat is gelukkig gebeurd. Best spannende discussies de afgelopen tijd maar we zijn er goed uitgekomen. Dat zegt ook iets over de coalitie.

MINGELE:
Nou zeggen critici; het zijn vooral politieke oplossingen die de inhoud niet veel verder brengen. Bij de WAO is er een regeling uitgekomen waarvan iedereen zei dat is niet de bedoeling dat zowel publiek als privaat het gaan oplossen. Maar dat is wel het politiek compromis.


BALKENENDE:
Ik begrijp deze opmerking van de kant van de oppositie wel, dat horen we, men ziet liever verkiezingen. Maar uiteindelijk is het wel zo dat we een ander denkbeeld hebben ten aanzien van arbeidsgeschiktheid en ongeschiktheid. Doel van het nieuwe systeem is om juist mensen vooruit te kunnen helpen door gebruik te maken van talenten die ze hebben. Daarvoor heb je een ander systeem nodig. Dat zat er achter. En dan die kwestie van de uitvoering. Iedereen wist dat een puur private uitvoering te duur was, en een puur publieke uitvoering te weinig effectief. Dan kom je op een variant die het kabinet al eerder had voorgesteld.

MINGELE:
Maar dan zeggen critici: ze komen er politiek uit omdat ze bang zijn voor crisis en dus bang voor verkiezingen. Daarom zijn ze in staat compromissen te vinden.


BALKENENDE:
Ik moet wel lachen om het woord verkiezingen steeds. De PvdA heeft het vanaf het begin van dit jaar al gezegd. Ik begrijp dat best. Vorig jaar natuurlijk de hoop gehad op het sociaal conflict met de vakbeweging. Toen zijn we er uitgekomen. Het heeft zelfs geleid tot een sociaal akkoord met werkgevers en werknemers. Dat is prima. En toen hebben we de discussie gehad met de gekozen burgemeester en de grondwet. Toen was weer de hoop van men komt er niet uit. Dat is nu weer zo. Ik begrijp die teleurstelling wel een beetje. Maar uiteindelijk zou het niet moeten gaan om de vraag van hoe snel heb je verkiezingen. Het gaat erom welke beslissingen zijn van belang voor de toekomst van ons land.

MINGELE:
Maar meneer Bos vindt natuurlijk dat in groot belang van de toekomst van het land is dat hij zo snel mogelijk u aflost. Dus in die zin beredeneert hij het gebeuren.


BALKENENDE:
Toen de situatie speelde in de Eerste Kamer om de gekozen burgemeester, toen is er terecht gezegd: je kunt niet drie verkiezingen in drie jaar hebben. Het is absoluut noodzakelijk dat we stabiliteit hebben, dat we die beslissingen nemen die ook echt nodig zijn. En dan begrijp ik wel dat naarmate het lastiger wordt voor de PvdA om geen verkiezingen te zien, dat de toonhoogte wat gaat toenemen. Ik begrijp dat wel. Maar ik geloof absoluut niet dat dat in belang van Nederland is om verkiezingen te hebben nu.

MINGELE:
U ziet dat als een soort radeloosheid van de oppositie dat het maar niet lukt om het kabinet onderuit te halen?


BALKENENDE:
Bij elke discussie die we hebben, of elk debat, hoor ik de heer Bos over verkiezingen praten. En dan zeg ik het hoogste doel kan toch niet zijn het streven naar verkiezingen. Het hoogste doel moet zijn die dingen te doen die het land verder helpen. Ik heb trouwens ook begrepen dat hij vandaag een vergelijking heeft gemaakt tussen dit kabinet en het tweede kabinet Kok. Dat vond ik een onzinnige vergelijking.

MINGELE:
Want?


BALKENENDE:
We zagen dat het tweede kabinet Kok niet lekker functioneerde. Eerst het gedoe over het niet hebben van een motto. En daarna was men eigenlijk uitgeregeerd. De punten die u net noemt die geven juist aan dat we met dit kabinet nu halverwege zijn en dat we juist flink bezig zijn om die zaken aan te pakken die al zolang hadden moeten worden aangepakt.

MINGELE:
Nou zegt u wel zo makkelijk dat tweede kabinet Kok regeerde niet lekker, maar als ik de afgelopen weken in de wandelgangen de soms toch zure en soms ook verhitte koppen zag van fractievoorzitters en soms ook wel van betrokken ministers dan ik ook wel: de sfeer is niet echt best binnen de coalitie.


BALKENENDE:
Weet u wat het verschil was? De kritiek op het tweede kabinet Kok was dat de schwung ervan af was. Dat men was uitgeregeerd, dat men geen besluiten nam. Vandaar ook dat zaken als de WA als het zorgstelsel vooruit werden geschoven. Wij proberen nu juist deze zaken wel aan te pakken. En als je dan eens een keer een debat hebt, dat is waar.

MINGELE:
Ruzie toch ook onderling?


BALKENENDE:
Ja maar uiteindelijk telt niet de vraag is er een keer ruzie geweest, is er een keer een conflict geweest. Wat uiteindelijk telt is de vraag: Kom je er met elkaar uit omdat iedereen voelt dat je op het ogenblik daadkracht in je beleid nodig hebt. Natuurlijk met draagkracht in de samenleving.

MINGELE:
Maar, en dat weet u natuurlijk ook, dit soort gevoelige onderhandelingen leiden er soms ook toe dat de verhoudingen er beter van worden. Je komt er wel uit maar de kwaaiigheid zit toch in de ploeg en dan si de vraag: Kan deze ploeg de komende twee jaar nog voldoende pit opbrengen om andere belangrijke problemen weer te gaan aanpakken?


BALKENENDE:
Als je nu moet regeren in een tijd waarin de economie tegenzit, en het toch noodzakelijk is om vooruitgang te boeken. Stilstand in beleidsvorming is echt niet goed. Als je in staat bent om die moeilijke maatregelen te nemen met een kleine meerderheid in de Tweede Kamer. Als je dan ook nog steeds in staat bent om er uit te komen met elkaar dan zegt dat wel iets ook over de kracht van een coalitie. Het betekent dat je conflicten aankunt.. Dat er een keer een conflict is dat is tot hier aan toe. De vraag is vooral hoe ga je met conflicten om. En we gaan nu straks gelukkig richting de zomer, dat is denk ik goed voor iedereen. Maar ik constateer wel dat nu het reces er bijna aankomt, dat we er wel uit zijn gekomen en dat is denk ik wat telt.

MINGELE:
Nou blijft het wel opvallend dat deze zegenrijke arbeid van het kabinet door de kiezer niet herkend wordt. Het is een beetje uw noodlot dat er allerlei beslissingen worden genomen waarvan je zou zeggen nou dat is een groot succes, maar het vertrouwen van de kiezer komt er niet door terug.


BALKENENDE:
Dat begrijp ik heel goed want als de kiezer het nieuws een beetje volgt: waar wordt nu elke dag op getrakteerd? Dat zijn eindeloze hoeveelheden journalisten die kijken wat gebeurd er vandaag.

MINGELE:
En die zien allemaal mensen in crises met rode koppen door de wandelgangen.


BALKENENDE:
Dan zeg ik maar wat is eigenlijk het echte verhaal? Het echte verhaal is dat dit kabinet heeft ingezet op loonmatiging, om Nederland sterker te krijgen. Dat gebeurt. We hebben ingezet op noodzakelijke verandering. In de sfeer van zorg, van sociale zekerheid. Dat krijgen we erdoor. We hebben ingezet op meer veiligheid.

MINGELE:
Waarom zien de kiezers dat dan niet? Toch niet omdat journalisten een bepaald beeld maken?


BALKENENDE:
Het gaat er wel om dat we steeds onder ogen moeten zien van wat wordt u eigenlijk gepresteerd. En wat is de agenda die het kabinet heeft voorgenomen. En dan constateer ik dat op al die terreinen, en natuurlijk is het zo we zijn nu halverwege de rit, de echte afrekening die komt door de kiezer in mei 2007. En ik ben ervan overtuigd, dat zien we ook in andere landen, dat je wel eens door een dal heen moet gaan om uiteindelijk te kunnen zeggen van: zo hebben we het gedaan, om die en die redenen, en zie hier het resultaat. En ik ben ervan overtuigd dat zoals we nu bezig zijn met elkaar dat dat de beste weg is omdat dat zal leiden tot een sterker Nederland. En we zijn bezig met de toekomst van Nederland.

OMROEP

MINGELE:
Laat ik iets heel vreemds doen. Ik heb in mijn lange carrière nooit een vraag gesteld waar ik zelf partij bij was en dat doe ik toch nu met enige schroom omdat vandaag het kabinet heeft besloten over het nieuwe publieke omroepstelsel. De NPS wordt opgeheven. Dat zal weinig mensen wat zeggen want de NPS heeft geen leden maar de NPS is een belangrijke partner in programma's als Buitenhof en Nova. En de vraag is wat betekent deze opheffing voor Buitenhof en Nova?


BALKENENDE:
U formuleert de vraag goed want u bent natuurlijk gewoon belanghebbende maar ik begrijp precies wat u bedoelt omdat programma's als Buitenhof en Nova bijdragen aan discussie en debat in Nederland. Wat gaat er gebeuren? NPS wordt in de huidige vorm afgeschaft en dat betekent wel dat de programma's's die kunnen in principe gewoon worden doorgezet wanneer een andere licentiehouder, dat kan een omroep zijn, zich bereid verklaard om het programma te gaan overnemen. Dus einde NPS maar dat hoeft helemaal niet te betekenen einde van het programma.

MINGELE:
Maar ja als bijvoorbeeld de VARA Nova overneemt dan is dat links uit de flank. Want de VARA alleen is natuurlijk een hele andere omroep.


BALKENENDE:
Het zou interessant worden als er dan echt grote verschillen zouden zijn.

MINGELE:
Kijk en dat is nou een aardig punt want wat ik nou hoor met regelmaat uit CDA kring is dat die opheffing van de NPS en de positie van Nova ook te maken heeft met kritiek uit de CDA top dat dat programma en dat soort programma's eigenlijk te links zijn en te kritisch zijn. En dat onderstreept u eigenlijk.


BALKENENDE:
U moet mij niet aanspreken op wat de CDA.

MINGELE:
Het is een oprecht gevoel wat u ineens op tafel legt.


BALKENENDE:
Ik bedoel maar van er wordt gezegd er verandert niks, nou dat zou ik wel eens willen zien in de praktijk. Het gaat er mij om dat we goede discussieprogramma's hebben, dat we debatten hebben, dat er aan informatie wordt gedaan. En dan heb je programma's als Buitenhof gewoon nodig. Alleen de vraag is hoe organiseer je heten dan zeg ik dan hoeft het echt niet aan een NPS gekoppeld te zijn. Dat kun je ook op een andere manier doen.

MINGELE:
Zou u het als kijker jammer vinden als Nova en Buitenhof zouden worden opgeheven?


BALKENENDE:
Ik vindt het van belang dat we een goede debat cultuur hebben. Dat we echt op de inhoud gaan zitten, dan hebben we dergelijke programma's gewoon nodig en wie het dan gaat uitvoeren is iets minder van gewicht.

(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, jw)