Ingezonden persbericht

Iconen ademen de eeuwigheid

Iconen-expositie in de Maria-geboortekerk te Nijmegen

NIJMEGEN, 20050511 -- Op uitnodiging van de Maria-Geboorteparochie in Nijmegen exposeert iconenschilder Geert Hüsstege jr. in de gelijknamige kerk zijn nieuwe en indrukwekkende iconenverzameling in het weekend van 24 en 25 juni a.s. De collectie omvat hele bijzondere en zeldzame russische iconen die dateren van de 16e eeuw tot en met de laat 19e eeuw.


Ook worden er hedendaagse iconen tentoongesteld die de afgelopen jaren zijn vervaardigd in het atelier van Geert Hüsstege in iconencentrum Leimuiden. Deze nieuwe iconen zijn strikt volgens de byzantijnse en traditionele russische iconen-schilderkunst vervaardigd.

Geert Hüsstege heeft zijn opleiding tot iconograaf in Wenen en Rusland voltooid en is sindsdien de bekendste professionele iconenschilder die Nederland kent. De afgelopen decennia heeft hij vele honderden iconen in opdracht geschilderd en gerestaureerd, zowel voor particulieren als voor kerken en andere instellingen. Over heel de wereld hangen werken van hem en sinds de jaren 90 heeft hij aan velen de specifieke vaardigheden van iconenschilderen mogen doorgeven. Hij geldt als een groot expert en kenner van iconen en het is zijn ultieme passie belangstellenden te laten delen in de rijke schat van iconen. De succesvolle cursussen en exposities in tal van musea en andere gelegenheden in binnen- en buitenland getuigen hier keer op keer van. Steeds opnieuw weten de iconen mensen te treffen met hun bijzonder sprekende en spirituele uitstraling die tijd en plaats overstijgt.

De vormgeving van iconen gaat ver terug naar die van de mummieportretten van het oude Egypte. Deze portretten stelden de overledenen voor zoals zij er in de andere wereld uit zagen, jong en stralend. De eerste christenen hebben deze vormgeving overgenomen en er een diepere en universele betekenis aan gegeven. In de loop der eeuwen zijn de technieken verder ontwikkeld en verfijnd, heel bijzonder in Rusland. De oudste iconen hangen in Rome en in het Catharina-klooster in Egypte. De geëxposeerde exemplaren in de Maria-Geboortekerk te Nijmegen zijn weliswaar niet zo oud, maar minstens zo indrukwekkend gezien ze de sfeer van het eeuwig leven uitstralen.

Voor christenen en in het bijzonder voor de christenen in het oosten, zijn iconen een mysterie waardoor ze in contact komen met de afgebeelde heilige. Iconen betekenen voor hen meer dan een belegging, een kunstobject of de bijbel in beeld. Ze zijn een instrument, een sacrament voor een authentieke ontmoeting met God. De icoon staat op een heel ander niveau dan een drie-dimensionaal beeld of religieus schilderij. Door haar unieke manier van vervaardiging en uiteindelijke doel worden iconen vensters op de hemel genoemd. Ze is het evangelie in beeld en de oosterse christen gelooft en ervaart dat de afgebeelde aanwezig is. De verering die ze de icoon brengen is allerminst afgoderij, maar gaat direct over op de afgebeelde. Ze is een uitdrukking van een persoonlijke band met de heilige, met God.




Ingezonden persbericht