Universiteit van Tilburg

Onvoldoende garanties in Rusland op lange termijn voor een kwaliteitsvol onderwijs voor allen

Promotie Gracienne Lauwers

Rusland mag dan wel het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) hebben ondertekend, het recht op een kwaliteitsvol onderwijs voor allen kan op lange termijn niet met zekerheid worden gegarandeerd. Ook al voldoet wetgeving in grote mate aan de Europese normen en is de rechtspraak van het Russisch grondwettelijk hof in de lijn met het EVRM, toch zijn er in de praktijk talrijke schendingen van de rechten in het onderwijs en de toegang tot onderwijs. Desondanks maken Russische burgers weinig gebruik van de mogelijkheid om hun rechten af te dwingen voor Russische rechtbanken of bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

In 1998 ratificeerde Rusland het EVRM. Voortaan kon iedere Russische burger het EVRM inroepen voor Russische rechtbanken, en verwierf hij tevens voor het eerst in de geschiedenis een recht om schending van mensenrechten aan te vechten bij het EHRM in Straatsburg. In haar proefschrift vraagt Gracienne Lauwers zich af in welke mate de Russische wetgever en de Russische rechter zich daadwerkelijk hebben laten inspireren door het EVRM, en in welke mate Russische burgers gebruik hebben gemaakt van hun nieuwe rechten. Lauwers richt zich daarbij in het bijzonder op het recht op onderwijs en rechten in het onderwijs.
Het EVRM stelt dat niemand het recht op onderwijs mag worden ontzegd. Daarnaast moet de staat het recht van ouders eerbiedigen hun kinderen op te voeden overeenkomstig hun godsdienstige en filosofische overtuigingen. Lauwers deed voor het onderzoek voornamelijk beroep op Russische bronnen.
De onderwijswetgeving in Rusland mag dan wel voldoen aan Europese normen, de invulling ervan zorgt voor problemen. In de praktijk doen zich problemen voor rond de toegang tot de verschillende onderwijsniveaus, de vrije onderwijskeuze van de ouders, het onderwijs van minderheden en van kinderen met een handicap, en de interne mobiliteit van studenten.
Desondanks hebben Russische burgers of NGOs (niet-gouvernementele organisaties) zelden een vordering ingesteld wegens schending van het recht op onderwijs bij de Russische rechtbanken of bij het EHRM in Straatsburg. Volgens de promovenda komt dat omdat rechters, burgers en NGOs allemaal kampen met hetzelfde probleem: het verwerken van de massa nieuwe regelgeving op alle domeinen van het recht, en het herstel van het vertrouwen van de burger in de rechtstaat. Lauwers noemt het Europees model waardevol maar erkent dat de invulling van het EVRM voor problemen kan zorgen in landen in transitie. Zij pleit voor meer onderzoek naar de oorzaken waarom burgers en NGOs slechts uitzonderlijk gebruik maken van het nieuwe juridisch kader voor de bescherming van één van de belangrijkste fundamentele rechten, het recht op onderwijs. Ook Europese programmas zouden hiervoor meer oog moeten hebben. Deze zijn vooral gericht op het onderwijsbeleid en hebben veel minder oog voor de noden van de individuele burger die het recht op onderwijs niet kan afdwingen in de praktijk. Dergelijk onderzoek naar de onderwijsproblemen waarmee een land in transitie te kampen heeft is ook van belang nu niet alleen de meeste landen van het voormalige Oostblok maar ook een groot aantal van de voormalige sovjet-republieken zijn toegetreden tot de Raad van Europa en recentelijk tevens tot het Bologna-proces. Rekening houdende met het feit dat deze republieken samen met Rusland deel uitmaken van de onderwijsruimte van het Gemenebest voor Onafhankelijke Staten (GOS), zou Rusland op zijn beurt een voorlopersrol kunnen spelen bij de invulling van Europese normen in de andere voormalige sovjet republieken.

Gracienne Lauwers (1966, Beigem, België) studeerde Rechten en Oost-Europese talen en culturen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zij publiceerde over het recht op onderwijs, onderwijsrecht en onderwijsbeleid. Momenteel is zij directeur van de European Association for Education Law and Policy.

Noot voor de pers
Gracienne Lauwers promoveert op vrijdag 24 juni 2005 om 10.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift The impact of the European Convention on Human Rights on the right to education in Russia: 1992-2004. Promotor is prof.dr. Jan De Groof.
Het proefschrift wordt uitgegeven door Wolf Legal Publishers (ISBN 90-585-0124-8).
Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl.
Gracienne Lauwers is bereikbaar op tel. +32 2 306 67 60, e-mail gracienne.lauwers@telenet.be.
Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/.
Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.