Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

20 juni 2005

Eerste Nederlandse bachelors studeren 24 juni af

Onderwijsvisie achter University College Maastricht blijkt geslaagd

Op vrijdag 24 juni nemen de allereerste bachelors sinds de invoering van de bama-structuur in Nederland hun bul in ontvangst. Dertig studenten ronden daarmee hun opleiding aan het University College Maastricht (UCM) af. Uit de toekomstplannen van deze eerste lichting blijkt dat de oprichters van het UCM met hun vernieuwende onderwijsvisie in hun opzet zijn geslaagd: een flink aantal bachelors is toegelaten tot prestigieuze masteropleidingen aan de universiteiten van bv. Oxford, Londen en Warwick. Ook de enkelingen die direct de arbeidsmarkt betreden doen het goed: één van hen is al geselecteerd voor een traineeship bij een consultancy firm in Chicago.

Het University College Maastricht biedt een Engelstalige bacheloropleiding waarbij breed geïnteresseerde studenten uit een omvangrijk cursusaanbod een eigen curriculum samenstellen binnen drie hoofdrichtingen: sociale wetenschappen, geesteswetenschappen en levens-/natuurwetenschappen. Talentvolle studenten worden na een kennismakingsprocedure (interview en motivatiebrief) toegelaten tot de opleiding. UCM breekt met de Nederlandse traditie van vaste curricula en biedt in plaats daarvan de mogelijkheid om de opleiding op basis van individuele academische interesse en capaciteiten in te vullen. Het onderwijsaanbod bestaat uit circa 130 onderwijsmodules. Vakdocenten (dus niet studie-adviseurs) bieden inhoudelijke begeleiding bij de invulling van dit individuele profiel.

Het University College biedt een volledige academische basisopleiding: het disciplinair/thematisch profiel (concentration), academische basisvorming (core) en academische vaardigheden voor het leren toepassen van de kennis (skills). Ook de internationale leeromgeving draagt bij aan het succes. Vijftig procent van de studenten heeft een buitenlandse nationaliteit, de studentenpopulatie van UCM bestaat uit meer dan 35 nationaliteiten. Een groot deel van de Nederlandse studenten heeft bovendien een dubbele nationaliteit. Kortom: een bacheloropleiding zoals bama bedoeld is: een brede basis met uitstekende aanknopingspunten voor specialisatie in de masterfase.

Noot voor de pers:

De dean van het University College Maastricht is beschikbaar voor interviews. Neem voor afspraken hierover contact op met de afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM: tel. 043 388 5229, e-mail pers@bu.unimaas.nl (voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992).