Internationale markt :100 ondernemers, 12 verschillende landen

23.06.2005 / 09:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Gemeente enschede

Enschede, 23 juni 2005

Internationale markt :100 ondernemers, 12 verschillende landen

Internationale markt op 24, 25 en 26 juni: Meer dan 100 ondernemers uit 12 verschillende landen staan in Enschede

De afgelopen jaren zijn meerdere internationale markten georganiseerd in Europese steden zoals Manchester, Straatsburg, Florence. Maar niemand slaagde er in om 12 nationaliteiten op één internationale markt bijeen te brengen, behalve Enschede. Komend weekend zijn meer dan 100 ondernemers uit Belgie, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Finland, Oostenrijk, Polen, Ierland, Hongarije en Italië in de stad. Enschede verwacht in drie dagen, net als 's-Hertogenbosch in 1994, meer dan 500.000 bezoekers naar de stad te trekken.

Financiële dekking
Bureau Subsidies van de gemeente Enschede heeft met succes bemiddeld bij het zoeken naar financiers voor de internationale markt en heeft subsidieaanvragen bij de provincie en het Europese Stedelijk Hart Programma ingediend. Daarnaast heeft de internationale markt een hoofdsponsor gevonden in het Holland Casino.

Programma
De internationale markt zal op vijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni met honderden kramen verspreid in de binnenstad van Enschede opgesteld staan. Vrijdag is om 12.00 uur de officiële opening van de internationale markt bij het stadhuis. Als onderdeel van het openingsprogramma zullen vrijdag tussen 17.00 en 20.00 uur Gordon en Lee Towers optreden op het Van Heekplein. Daarnaast zijn er consumentenacties met Miss Universe 2002 Kim Kötter. Zaterdag en zondag staat ook de Enschedese warenmarkt op het Van Heekplein.

Productaanbod uit 12 landen
De Nederlandse ondernemers staan met typische Nederlandse producten zoals bloembollen, tuinplanten, kaas, klompen, poffertjes, stroopwafels maar ook handgemaakte kaarsen en andere artikelen. Oostenrijk komt met traditionele houtsnijkunst, gerookte spek specialiteiten, de Mozartkugeln en typische Oostenrijkse koeken. De Engelse kooplieden bieden hun typische Engelse producten aan zoals Wedgewood porselein, kaas en worst, specialiteiten uit het Lake district en zelf opgedoken oesters uit Dorset in zuid Engeland. De Belgen hebben o.a. echte Brusselse pralines, verse Belgische mosselen en typisch Belgisch mosselbier. Duitsland biedt op houtskool gegrilde bratwurst met een Duits biertje aan, maar ook sieraden, kunstnijverheid en typische zoetwaren zijn er te koop. De Franse deelnemers hebben stoffen en shawls uit de Provence, kruiden en knoflook, maar ook typische Franse hoeden en petten. Verder zijn er biscuits uit Bretangne en Franse gerookte ham en kaasspecialiteiten. De ondernemers uit Finland komen met artikelen gemaakt van rendieren uit Lapland. Een Pool heeft sieraden van Amber uit de Baltische Zee en een Spanjaard neemt verse eigengemaakte paella mee. Enkele Ieren verkopen toffees en Hongaren typische producten zoals houtsnijwerk. De Italiaanse ondernemers hebben originele Italiaanse artikelen zoals herenmode, de laatste mode in schoenen, Parmaham en kaas. Ook is er een Siciliaanse bakker en vindt u er olijven, olijfolieproducten en de wijn uit Toscane. Natuurlijk zullen ook de buitenlandse standwerkers niet ontbreken.

Andere activiteiten in Enschede
Naast de internationale markt zal het centrum van Enschede zal drie dagen lang het decor zijn van diverse andere activiteiten zoals de Internationale Folkloreade met folkloristische zang-, dans- en muziekoptredens, maar ook straattheater en dweilorkesten. Op het Van Heekplein zal de parabounce ballon van Douwe Egberts aanwezig zijn, waarin bezoekers vanuit een grote hoogte de internationale markt kunnen overzien. En er lopen clowns rond die de hele dag ballonnen uitdelen aan kinderen.

Winkels extra open
Een groot aantal ondernemers in Enschede heeft de winkeltijden aangepast aan het programma van de internationale markt en zal vrijdag 24 juni tot 20.00 uur geopend zijn. Tevens is er zondag 26 juni een extra koopzondag in de binnenstad van Enschede.

De internationale markt in Enschede vindt plaats op vrijdag 24 juni van 12.00 tot 20.00 uur, zaterdag 25 juni van 8.00 tot 20.00 uur, zondag 26 juni van 11.00 tot 18.00 uur.

Inlichtingen voor de pers:
Henk Achterhuis,
Landelijk Voorzitter Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel Telefoon: 036 - 5409945
Mobiel: 06 - 53234150
E-mail: h.achterhuis@cvah.nl

Vragen over de organisatie:
Evert van den Beld,
Evenementencoördinator Enschede UIT Bureau
Telefoon: 053 - 4818293
E-mail: e.vd.beld@enschede.nl