Ingezonden persbericht



. http://www.vwa.nl/download//rapporten/Voedselveiligheid/200410_OT04H010_14_Toezicht_log_slacht_vleeskuikens.pdf

Rapport VWA: TOEZICHT LOGISTIEK SLACHTEN
IN VLEESKUIKENSLACHTERIJEN
Voedsel en Waren Autoriteit
Afdeling Signalering VP
Project nr: OT 04H010-14
Oktober 2004

OT04H010-14 14-06-05 pagina 1 van 15

INHOUD

SAMENVATTING...................................................................................................................................3

TREFWOORDEN...................................................................................................................................3


1 INLEIDING.....................................................................................................................................4


2 DOELSTELLING VAN HET ONDERZOEK...................................................................................4


3 MATERIAAL EN METHODEN.......................................................................................................4


4 RESULTATEN...............................................................................................................................5


5 DISCUSSIE....................................................................................................................................8


6 CONCLUSIES...............................................................................................................................10


7 LITERATUUR..............................................................................................................................10

BIJLAGE 1...........................................................................................................................................11

BIJLAGE 2...........................................................................................................................................12

BIJLAGE 3...........................................................................................................................................13

BIJLAGE 4...........................................................................................................................................14

BIJLAGE 5...........................................................................................................................................15

OT04H010-14 14-06-05 pagina 2 van 15

SAMENVATTING
Door medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit/Keuringsdienst van Waren (VWA/KvW) werd gedurende april tot en met juni 2004 een onderzoek verricht om na te gaan in hoeverre de verplichting tot logistiek slachten van vleeskuikens in de slachterijen daadwerkelijk wordt nageleefd én na te gaan op welke manier invulling wordt gegeven aan de verpakking, de opslag en de identificatie van de producten. Het onderzoek had eveneens tot doel na te gaan in hoeverre er met betrekking tot die aandachts-punten wijzigingen/verbeteringen waren opgetreden ten opzichte van de situatie in 2002. Gedurende mei-augustus van dat jaar werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd (2). Tijdens de onderzoeksperiode werden 19 slachterijen bezocht. Bij die slachterijen vond een beoordeling plaats van de daar aanwezige informatie over de herkomst van de kuikens. Tevens werden per slachterij het aantal op die bezoekdag aangevoerde koppels geregistreerd. Bovendien werd nagegaan of de Salmonella-uitslagen van het onderzoek in de vleeskuikenbedrijven bij de slachterijen werden aangeleverd en of die informatie werd gebruikt voor de samenstelling van de slachtplanning. Door een screening van de activiteiten in de slachtlijn werd voorts nagegaan of de slachtplanning ook als zodanig werd doorgevoerd en of er sprake was van een scheiding van koppels in de slachtlijn en de panklaarlijn. Daarnaast werd tijdens die screening nagegaan op welke wijze de producten worden verpakt en of de producten van een productie-aanduiding worden voorzien. Tijdens dit onderzoek is vastgesteld dat van alle aangeleverde koppels pluimvee de Salmonella-onderzoeksuitslagen aanwezig waren. Dit kan als een verbetering ten opzichte van het in 2002 uitgevoerde onderzoek worden gezien. Voorts is vastgesteld dat men nu beter op de hoogte is van de wijze waarop met koppels die zonder onderzoeksuitslagen worden aangeleverd, moet worden omgegaan. Evenals bij het voorgaande onderzoek kon worden vastgesteld dat bij alle slachterijen het logistiek slachtproces was doorgevoerd en dat er sprake was van een koppelscheiding in de slachtlijn. Ook bij de slachterijen met een panklaarlijn bleek die koppelscheiding aanwezig. Desondanks kan uit de onderzoeksresultaten worden geconcludeerd dat het beoogde doel van het logistiek slachtproces, het maken van onderscheid tussen Salmonella-negatieve en Salmonella-positieve koppels én het kunnen zorgdragen voor een gerichte afzet van vlees/delen van Salmonella-negatieve koppels, bij een aantal slachterijen waar Salmonella-negatieve en positieve koppels worden geslacht nog steeds onder druk staat. De oorzaak daarvan is de mogelijke kruiscontaminatie die tijdens het verpakkingsproces kan optreden. Ook voor wat betreft de productidentificatie is in vergelijking met de situatie in 2002 nauwelijks een verbetering opgetreden. Tijdens dit onderzoek werd wederom vastgesteld dat niet bij alle bedrijven het gehele productassortiment van een productie-aanduiding wordt voorzien. De toepassing van een algehele productidentificatie door alle slachterijen wordt uit het oogpunt van de ketengedachte van groot belang geacht. TREFWOORDEN: Logistiek slachten, productidentificatie, vleeskuikenslachterijen OT04H010-14 14-06-05 pagina 3 van 15

1 INLEIDING
Sinds mei 1997 is het Plan van Aanpak (PVA) Salmonella en Campylobacter in de pluimveevlees-sector operationeel. Het Plan van Aanpak heeft tot doel de besmettingsgraad van pluimveevlees direct na de slachterij-/uitsnijderijfase terug te dringen tot 2 DOELSTELLING VAN HET ONDERZOEK
Het doel van het onderzoek was na te gaan of de verplichting tot logistiek slachten van vlees-kuikens in de slachterijen wordt nageleefd en op welke manier invulling wordt gegeven aan de verpakking, de opslag en de identificatie van de producten. Het onderzoek had eveneens tot doel na te gaan in hoeverre er met betrekking tot die aandachts-punten wijzigingen/verbeteringen waren opgetreden ten opzichte van de situatie in 2002. Gedurende mei-augustus van dat jaar werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd (2).
3 MATERIAAL EN METHODEN
Het onderzoek werd verricht in de periode april tot en met juni 2004. In die periode werden alle vleeskuikenslachterijen (19 stuks) door veterinair deskundigen en controleurs van de VWA/KvW bezocht. Kort daarvoor waren de slachterijen door het PPE schriftelijk over het onderzoek geïnformeerd. Per slachterij werden een aantal gegevens in het voor dit onderzoek opgestelde inspectieformulier (bijlage 1) opgenomen m.b.t.:
* het bij de eindbedrijven uitgevoerde Salmonella-onderzoek;
* het aantal op die bezoekdag aangeleverde dieren;
* de herkomst van die dieren;
OT04H010-14 14-06-05 pagina 4 van 15

* de prioriteitstelling bij de samenstelling van de slachtplanningslijsten (op basis van de Salmonella-onderzoeksuitslagen of andere criteria). Per slachterij werd eveneens nagegaan in hoeverre de slachtplanning daadwerkelijk overeenkwam met de slachtsystematiek. Tevens werd geïnventariseerd of er in de slachterijen sprake is van een scheiding van de koppels in de slachtlijn en de panklaarlijn. Daarnaast werd nagegaan of bij de verpakking van vlees en delen van die koppels die scheiding ook gewaarborgd blijft en welke productidentificatie door de slachterijen wordt gehanteerd.
4 RESULTATEN
De resultaten van het onderzoek in totaliteit zijn weergegeven in bijlagen 2 t/m 5. Bij alle 19 bezochte slachterijen waren slachtplanningslijsten aanwezig (tabel 1 en bijlage 2). In totaal werden er bij die slachterijen op de bezoekdagen 90 koppels vleeskuikens aangeleverd. Tabel 1 Slachtplanningslijsten en aantal aangeleverde koppels Aantal slachterijen waarvan gegevens zijn verwerkt 19 Aantal slachterijen met slachtplanningslijsten 19 Aangeleverde koppels 90

Van het totaal aantal koppels bleken er 59 van Nederlandse origine te zijn en 31 van buitenlandse origine (tabel 2 en bijlage 2). Bij alle aangeleverde koppels waren uitslagen aanwezig van het bij de vleeskuikenhouders uitgevoerde Salmonella-onderzoek. Alle onderzochte koppels bleken Salmonella-negatief. Tabel 2 Salmonella-onderzoeksgegevens
Aantal koppels Herkomst koppels
Nederlandse origine Buitenlandse origine
Totaal aantal 59 31
Salmonella-uitslag aanwezig 59 31
Salmonella-positief 0 0
Salmonella-negatief 59 31

Bij navraag is gebleken dat bij de samenstelling van de slachtplanningslijsten in alle gevallen de Salmonella-uitslagen de belangrijkste factor zijn. Daarnaast vormen de aankomsttijden en (in mindere mate) het slachtgewicht belangrijke factoren voor het samenstellen van die overzichten (tabel 3 en bijlage 3). Bij 7 slachterijen werden de overzichten samengesteld op basis van de Salmonella-uitslagen én de aankomsttijden. Bij 2 slachterijen werd de slachtplanning samengesteld op basis van de Salmonella-uitslagen, de aankomsttijden én het slachtgewicht van de aangeleverde dieren. In een aantal gevallen (9) werd aangegeven dat de aankomsttijden en/of het slachtgewicht van de koppels deels van belang waren bij de samenstelling van de slachtplanningsoverzichten. Bij die slachterijen werden de gegevens over aankomsttijden en/of het slachtgewicht naar zeggen waar mogelijk bij de samenstelling van de slachtplanningsoverzichten gebruikt. OT04H010-14 14-06-05 pagina 5 van 15
Tabel 3 Samenstelling slachtplanningsoverzichten
Samenstelling Aantal slachterijen
Uitsluitend op basis van Salmonella-uitslagen 1
Op basis van Salmonella-uitslagen en aankomsttijden 7 Op basis van Salmonella-uitslagen en slachtgewicht 0 Op basis van Salmonella-uitslagen, aankomsttijden en slachtgewicht 2 Op basis van Salmonella-uitslagen en deels op aankomsttijden 1 Op basis van Salmonella-uitslagen, deels op aankomsttijden en slachtgewicht 1 Op basis van Salmonella-uitslagen, aankomsttijden en deels op slachtgewicht 3 Op basis van Salmonella-uitslagen, deels op aankomsttijden en deels op slachtgewicht 4 Totaal 19

Uit de slachtplanningslijsten kon tevens worden opgemaakt dat bij alle slachterijen waar zowel Salmonella-negatieve als Salmonella-positieve koppels werden geslacht (13 van de 19), de slachtvolgorde zodanig was samengesteld dat koppels waarin geen Salmonella was aangetoond, als één aangesloten groep aan het begin van de slachtdag werden geslacht (tabel 4 en bijlage 3). Tabel 4 Uitgangspunten slachtprocedures
Uitgangspunten Antwoordcategorie
Ja Nee Niet van toepassing Niet duidelijk
Alleen slacht Salmonella-negatieve koppels 6 13 0 0 Slacht Salmonella-negatieve koppels aan begin slachtdag 13 0 5 1 Slacht Salmonella-negatieve koppels als 1 groep 13 0 6 0 Koppels zonder onderzoeksgegevens worden beschouwd als besmet 15 0 4 0 Slacht van niet op Salmonella onderzochte koppels elders 4 11 4 0

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat koppels die zonder onderzoeksgegevens worden aangeleverd, bij 15 slachterijen worden beschouwd als besmet. Bij de overige (4) slachterijen (tabel 4, antwoordcategorie "niet van toepassing") werd te kennen gegeven dat er geen koppels zonder onderzoeksgegevens worden aangeleverd. Bij 4 van de 15 slachterijen waar dergelijke koppels als besmet worden beschouwd werd medegedeeld dat dergelijke koppels niet ter plekke worden geslacht, maar naar andere slachterijen worden afgevoerd. Gebleken is dat bij alle 19 slachterijen sprake was van een scheiding op koppelniveau in de slachtlijn (tabel 5 en bijlage 4). Bij 16 slachterijen vond die scheiding plaats door middel van lege haken tussen de verschillende koppels. Bij 1 slachterij maakte men gebruik van lege haken en pauzes; bij 1 slachterij werden de koppels gescheiden door lege haken en wasknijpers en bij 1 slachterij werden de koppels gescheiden door een systeem van lege haken en barcodes. Tabel 5 Scheiding van koppels in de slachtlijn
Scheidingssysteem Aantal slachterijen
Lege haken 16
Lege haken en pauzes 1
Lege haken en wasknijpers 1
Lege haken en barcodes 1
Totaal 19

OT04H010-14 14-06-05 pagina 6 van 15
Bij 18 van de 19 bezochte slachterijen was een panklaarlijn aanwezig (tabel 6 en bijlage 4). Bij het bedrijf waar de panklaarlijn ontbrak werden uitsluitend hele kipkarkassen geproduceerd en (in bulk verpakt) aan klanten afgeleverd. Bij alle 18 slachterijen met een panklaarlijn bleek sprake te zijn van een scheiding van koppels in die lijn. Bij 14 slachterijen werd die scheiding doorgevoerd door middel van lege haken. Bij 1 slachterij werden lege haken in combinatie met opvangbakken als scheidingssysteem toegepast. Bij 1 andere slachterij werden lege haken én pauzes als scheidingssysteem toegepast en bij 1 slachterij was sprake van de combinatie van lege haken en wasknijpers. Tabel 6 Scheiding van koppels in de panklaarlijn
Scheidingssysteem Aantal slachterijen
Lege haken 14
Lege haken en opvangbakken 2
Lege haken en pauzes 1
Lege haken en wasknijpers 1
Totaal 18

Bij 15 slachterijen werd zowel in de slachtlijn als in de panklaarlijn hetzelfde scheidingssysteem tussen de koppels aangebracht (bijlage 4). In 13 van die slachterijen werden lege haken als scheidingssysteem gehanteerd. Bij 1 slachterij vond in de slachtlijn én de panklaarlijn een scheiding tussen de koppels plaats met lege haken én pauzes en in 1 bedrijf werd in beide lijnen een scheiding doorgevoerd met lege haken én wasknijpers. Uit de inspectielijsten kon worden afgeleid dat bij 16 slachterijen een productie-aanduiding werd gehanteerd voor het gehele assortiment panklaarlijnproducten (tabel 7 en bijlage 5). Bij 2 slachterijen (antwoordcategorie "deels") werd slechts een deel van het assortiment voorzien van een productie-aanduiding. Bij 1 van die bedrijven werden uitsluitend exportproducten van een dergelijke aanduiding voorzien; bij het andere bedrijf was uitsluitens sprake van een productie-aanduiding op retail-verpakte producten. In 2 slachterijen bleek de productie-aanduiding als barcode aanwezig te zijn op alle producten. Bij 1 van de 2 bedrijven waar deels met een barcode werd gewerkt, was die barcode aanwezig op de retailverpakkingen. Over het gedeeltelijke gebruik van de barcode door het andere bedrijf werd geen nadere informatie verstrekt. Gebleken is dat bij 15 van de 18 bedrijven waar een productie-aanduiding werd toegepast, een dag/datumweergave onderdeel van die aanduiding uitmaakte. In 11 gevallen bleek een slacht-/volgnummer deel van de productie-aanduiding uit te maken. Onbekend is in hoeverre zowel de dag/datum weergave als het slacht-/volgnummer deel uitmaakten van de productie-aanduiding. Uit de inspectielijsten is naar voren gekomen dat het slacht-/volgnummer bij de meeste slachterijen (14 van de 19) een verwijzing inhoudt naar het koppel waarvan het product afkomstig is. Bij 2 slachterijen bleek het slacht-/volgnummer uitsluitend per mester te worden afgegeven terwijl het nummer bij 5 slachterijen zowel een verwijzing inhield naar de mester als het koppel/de koppels van die mester (bijlage 5). OT04H010-14 14-06-05 pagina 7 van 15
Tabel 7 Slacht-/volgnummers, dag-/datum weergaves en de productie-aanduiding Koppel-, mester- en productie-aanduiding Antwoordcategorie Ja Nee Deels On-Aantal duidelijk slachterijen Slacht-/volgnummer gerelateerd aan koppel 14 5 0 0 19 Slacht-/volgnummer gerelateerd aan mester 7 11 0 1 19 Slacht-/volgnummer deel van de productie-aanduiding 11 8 0 0 19 Dag-/datum weergave deel van de productie-aanduiding 15 4 0 0 19 Productie-aanduiding aanwezig als barcode 2 15 2 0 19 Productie-aanduiding aanwezig op gehele assortiment 16 0 2 1 19

Bij het merendeel (15) van de slachterijen werden de producten uitsluitend in bulk verpakt (tabel 8 en bijlage 5). Bij 4 bedrijven was sprake van voorverpakking (consumentenverpakking) waarna de voorverpakte delen in bulk werden verpakt. Bij 9 van de 13 slachterijen waar te kennen werd gegeven dat naast Salmonella-negatieve koppels ook (indien aangevoerd) Salmonella-positieve koppels werden geslacht, werd mede-gedeeld dat het vlees van positieve koppels op een zodanige manier wordt verpakt (door toepassing van bulkverpakking op koppelniveau) dat kruiscontaminatie met vlees/delen van Salmonella-negatieve koppels wordt voorkomen. Bij 2 van de 4 bedrijven uit de antwoordcategorie "nee" werd te kennen gegeven dat men kruiscontaminatie probeert te voorkomen, maar de afwezigheid daarvan niet kan garanderen. Bij 1 van de overige 2 bedrijven uit die categorie werd medegedeeld dat bij het verpakken geen rekening wordt gehouden met de Salmonella-status van de koppels. Tabel 8 Voor- en bulkverpakking en verpakking vlees/delen van Salmonella-positieve en negatieve koppels Aandachtsveld Antwoordcategorie Totaal aantal slachterijen Ja Nee B V&B NVT
Uitsluitend slacht Salmonella-negatieve koppels 6 13 19 Voor (V)- en/of bulkverpakking (B) panklaarlijnproducten 15 4 19 Separate verpakking vlees/delen van Salmonella-positieve en nagatieve koppels 9 4 6 19


5 DISCUSSIE
Het onderzoek heeft uitgewezen dat er bij alle 19 bezochte slachterijen slachtplannings-overzichten werden gebruikt en van alle 90 aangeleverde koppels hennen de Salmonella-onderzoeksgegevens aanwezig waren. De resultaten komen in belangrijke mate overeen met die van het in 2002 uitgevoerde onderzoek. Toen bleken eveneens bij alle slachterijen slachtplanningsoverzichten aanwezig te zijn en waren op 2 uitzonderingen na ook alle koppels voorzien van de Salmonella-uitslagen. Alle tijdens dit onderzoek aangeleverde koppels (90) bleken Salmonella-negatief te zijn. Gesteld kan worden dat er sprake is van een verbetering met betrekking tot dat aspect ten opzichte van de situatie tijdens het vorige ondezoek. Toen werden er 129 koppels aangeboden waarvan er 7 positief bleken te zijn. OT04H010-14 14-06-05 pagina 8 van 15
Bij alle slachterijen bleken de Salmonella-uitslagen, vaak gecombineerd met het slachtgewicht en de aankomsttijd, bepalend te zijn voor de samenstelling van de slachtplanningsoverzichten. Een dergelijke samenstelling van die overzichten is essentieel voor een juiste en consequente doorvoering van het logistiek slachtproces. De bevindingen met betrekking tot de samenstelling van de slachtplanningsoverzichten werden ook tijdens het vorige onderzoek gedaan. Gebleken is dat bij 6 van de 19 slachterijen uitsluitend Salmonella-negatieve koppels werden geslacht. Bij alle slachterijen waar ook Salmonella-positieve koppels werden geslacht, was de slachtvolgorde zo samengesteld dat alle Salmonella-negatieve koppels als één groep aan het begin van de slachtdag werden geslacht. Deze werkwijze werd ook tijdens het vorige onderzoek bij alle slachterijen vastgesteld. Uit het onderzoek is voorts gebleken dat bij 15 slachterijen, koppels die zonder onderzoeks-gegevens worden aangeleverd, als besmet worden beschouwd. Bij 4 slachterijen werd te kennen gegeven dat nooit koppels zonder onderzoeksgegevens worden aangeleverd. Bij 4 van de 15 slachterijen waar dergelijke koppels als besmet worden beschouwd werd medegedeeld dat dergelijke koppels niet ter plekke worden geslacht maar naar andere slachterijen worden afgevoerd. Gedurende het in 2002 uitgevoerde onderzoek werd nog vastgesteld dat niet bij alle slachterijen bekend was hoe om te gaan met dergelijke koppels. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat bij alle 19 slachterijen sprake was van een scheiding op koppelniveau in de slachtlijn. In de slachterijen waar een panklaarlijn aanwezig was (18 van de 19) was ook sprake van een scheiding in dat deel van de slachterij. In verreweg de meeste gevallen vond die scheiding in zowel de slachtlijn als de panklaarlijn plaats door middel van lege haken. Bovendien is gebleken dat in 15 slachterijen in beide lijnen hetzelfde scheidingssysteem werd gehanteerd. Deze resultaten komen overeen met de resultaten van het in 2002 gehouden onderzoek. Bij 16 van de 19 slachterijen die in het kader van dit project werden bezocht, werd een productie-aanduiding gehanteerd voor het gehele assortiment. Bij 2 bedrijven werd slechts een deel van de producten van een dergelijke aanduiding voorzien. Bij 1 van die 2 bedrijven was uitsluitend sprake van die aanduiding op exportproducten; bij het andere bedrijf werden uitsluitend de retail-producten van een productie-aanduiding voorzien. Uit de inspectielijst van 1 bedrijf kon niet worden opgemaakt op welke wijze met de productie-aanduiding werd omgegaan. In slechts 2 slachterijen werd gebruik gemaakt van een productie-aanduiding in de vorm van een barcode. Gebleken is dat bij 15 van de 18 bedrijven de dag-/datumaanduiding onderdeel uitmaakte van de productie-aanduiding. Ook bleek het (in de meeste gevallen koppelgebonden) slacht/volgnummer bij veel bedrijven (11) deel van de productie-aanduiding uit te maken. De resultaten van dit onderzoek met betrekking tot de productie-aanduiding komen overeen met die van het in 2002 verrichte onderzoek. Bij het merendeel (15) van de slachterijen werd uitsluitend bulkverpakking van de producten toegepast. Bij 9 van de 13 slachterijen waar tijdens dit onderzoek te kennen werd gegeven dat naast Salmonella-negatieve koppels ook (de incidenteel) aangevoerde positieve koppels worden geslacht werd medegedeeld, dat de producten van die koppels op een zodanige separate manier worden verpakt dat kruiscontaminatie wordt voorkomen. Bij 2 van de 4 overige bedrijven werd medegedeeld dat men kruiscontaminatie probeert te voorkomen, maar dergelijke contaminatie niet kan uitsluiten. Blijkbaar wordt bij die bedrijven de separate verpakking van vlees/delen van positieve en negatieve koppels niet consequent toegepast. Bij 1 van die 4 bedrijven werd medegedeeld dat met de Salmonella-uitslagen tijdens de verpakkings-fase geen rekening wordt gehouden. Tijdens het voorgaande onderzoek werd die werkwijze nog bij 2 bedrijven geconstateerd. OT04H010-14 14-06-05 pagina 9 van 15

6 CONCLUSIES
Tijdens dit onderzoek is vastgesteld dat van alle aangeleverde koppels pluimvee de Salmonella-onderzoeksuitslagen aanwezig waren. Dit kan als een verbetering ten opzichte van het in 2002 uitgevoerde onderzoek worden gezien. Voorts is vastgesteld dat men nu beter op de hoogte is van de wijze waarop met koppels zonder onderzoeksuitslagen moet worden omgegaan. Evenals bij het voorgaande onderzoek kon worden vastgesteld dat bij alle slachterijen het logistiek slachtproces was doorgevoerd en dat er sprake was van een doorgevoerde koppelscheiding in de slachtlijn. Ook bij de slachterijen met een panklaarlijn bleek die koppelscheiding aanwezig. Desondanks kan uit de onderzoeksresultaten worden geconcludeerd dat het beoogde doel van het logistiek slachtproces, het maken van onderscheid tussen Salmonella-negatieve en Salmonella-positieve koppels én het kunnen zorgdragen voor een gerichte afzet van vlees/delen van Salmonella-negatieve koppels, bij een aantal slachterijen waar Salmonella-negatieve en positieve koppels worden geslacht nog steeds onder druk staat. De oorzaak daarvan is de mogelijke kruiscontaminatie die tijdens het verpakkingsproces kan optreden. Bij 2 (van de 13) bedrijven waar in principe naast Salmonella-negatieve ook Salmonella-positieve koppels worden geslacht, werd aangegeven dat men de afwezigheid van kruis-contaminatie niet kan garanderen. Bij 1 bedrijf werd te kennen gegeven dat bij het verpakken in het geheel geen rekening wordt gehouden met de Salmonella-status van de aangeleverde koppels. Ook voor wat betreft de productidentificatie is in vergelijking met de situatie in 2002 nauwelijks een verbetering opgetreden. Tijdens dit onderzoek werd wederom vastgesteld dat bij 2 bedrijven slechts een deel van het productassortiment van een productie-aanduiding wordt voorzien.
7 LITERATUUR
7.1 Plan van Aanpak Salmonella en Campylobacter in de pluimveesector 1997, Productschappen Vee, Vlees en Eieren. 7.2 "Toezicht logistiek slachten in vleeskuikenslachterijen", rapport project OT-0251, KvW Oost, 4 februari 2003.
OT04H010-14 14-06-05 pagina 10 van 15
Inspectielijst Bijlage 1
Administratief onderzoek logistiek slachten vleeskuikens
1. Totaal aantal op de bezoekdag afgeleverde koppels vleeskuikens
2. Is er een planningsoverzicht aanwezig

3. Is het slachten van de koppels gepland op basis van de aankomsttijden van de koppels
4. Is het slachten van de koppels gepland op basis van het gewicht van de dieren
5. Is het slachten van de koppels gepland op grond van Salmonella-uitslagen
6. Worden er Salmonella-negatieve en Salmonella-positieve koppels geslacht
7. Is het slachten van koppels met negatieve Salmonella-uitslagen gepland aan het begin van de slachtdag
8. Is de slachtplanning van Salmonella-negatieve koppels zodanig dat deze direct achter elkaar worden geslacht
9. Worden uitsluitend Salmonella-negatieve koppels geslacht
10. Worden koppels zonder onderzoeksgegevens beschouwd als besmet
11. Worden koppels zonder onderzoeksgegevens elders geslacht
12. Totaal aantal aangeleverde koppels van Nederlandse origine
13. Aantal aangeleverde koppels van Nederlandse origine met Salmonella-uitslagen
14. Aantal aangeleverde koppels van Nederlandse origine met negatieve Salmonella-uitslagen
15. Aantal aangeleverde koppels van Nederlandse origine met positieve Salmonella-uitslagen
16. Aantal aangeleverde koppels van Nederlandse origine zonder Salmonella-uitslagen
17. Totaal aantal aangeleverde koppels van buitenlandse origine
18. Aantal koppels van buitenlandse origine met Salmonella-uitslagen
19. Aantal buitenlandse koppels met negatieve Salmonella-uitslagen
20. Aantal buitenlandse koppels met positieve Salmonella-uitslagen
21. Aantal koppels van buitenlandse origine zonder Salmonella-uitslagen Onderzoek werkwijze logistiek slachten vleeskuikens
22. Is er sprake van scheiding van koppels in de slachtlijn
23. Scheiding van koppels in slachtlijn door lege haken
24. Scheiding van koppels in slachtlijn door labels/linten
25. Scheiding van koppels in slachtlijn door lege haken en labels/linten
26. Scheiding van koppels in slachtlijn door pauzes
27. Scheiding van koppels in slachtlijn door lege haken en pauzes
28. Scheiding van koppels in slachtlijn door labels/linten en pauzes
29. Scheiding van koppels in slachtlijn door lege haken en labels/linten en pauzes
30. Scheiding van koppels in slachtlijn op andere wijze
31. Is er sprake van scheiding van koppels in de panklaarlijn
32. Scheiding koppels in panklaarlijn door lege haken
33. Scheiding koppels in panklaarlijn door lege opvangbakken
34. Scheiding koppels in panklaarlijn door labels/linten
35. Scheiding koppels in panklaarlijn door pauzes
36. Scheiding koppels in panklaarlijn door lege opvangbakken en lege haken
37. Scheiding koppels in panklaarlijn door lege opvangbakken en labels/linten
38. Scheiding koppels in panklaarlijn door lege opvangbakken en pauzes
39. Scheiding koppels in panklaarlijn door lege haken en labels/linten
40. Scheiding koppels in panklaarlijn door lege haken en pauzes
41. Scheiding koppels in panklaarlijn door labels/linten en pauzes
42. Scheiding van koppels in panklaarlijn op andere wijze
43. Worden panklaarlijnproducten voorverpakt

44. Worden panklaarlijnproducten in bulk (in kratten/op pallets) verpakt
45. Vindt uitsluitend voorverpakking plaats van vlees/delen van Salmonella-negatieve koppels
46. Vindt voorverpakking plaats van vlees/delen van Salmonella-positieve en Salmonella-negatieve koppels
47. Vindt de voorverpakking zo plaats dat geen contaminatie van Salmonella-negatief vlees/delen optreedt
48. Vindt uitsluitend bulkverpakking plaats van vlees/delen van Salmonella-negatieve koppels
49. Vindt er bulkverpakking plaats van vlees/delen van Salmonella-positieve en Salmonella-negatieve koppels
50. Vindt de bulkverpakking zo plaats dat geen contaminatie van Salmonella-negatief vlees/delen optreedt
51. Is er sprake van een productie-aanduiding op de panklaarlijnproducten
52. Wordt de productie-aanduiding alleen toegepast op een deel van het assortiment
53. Is uitsluitend sprake van een productie-aanduiding op exportproducten
54. Is de productie-aanduiding aanwezig als barcode
55. Bestaat de productie-aanduiding (onder meer) uit een slachtdag/-datum weergave
56. Bestaat de productie-aanduiding (onder meer) uit een slacht-/volgnummer
57. Is het slacht-/volgnummer een nummer dat per koppel wordt afgegeven
58. Is het slacht-/volg-/koppelnummer een nummer dat per vleeskuikenbedrijf wordt afgegeven
59. Is de administratie v/d slachterij, als die nummers verwijzen naar vleeskuikenbedrijven, sluitend OT04H010-14 14-06-05 pagina 11 van 15
Overzichtstabel met gegevens over slachtplanningslijsten, (buitenlandse)koppels en Salmonella-uitslagen in relatie tot het slachtproces Bijlage 2 Nr. Slachterij Slacht-plannings-lijsten Koppels aangeleverd totaal Koppels van Nederlandse origine Buitenlandse koppels Salmonella-uitslagen Nederlandse koppels Salmonella-uitslagen buitenlandse koppels Aanwezig Negatief Positief Aanwezig Negatief Positief
1 Ja 4 3 1 3 3 0 1 1 0
2 Ja 5 3 2 3 3 0 2 2 0
3 Ja 14 8 6 8 8 0 6 6 0
4 Ja 5 3 2 3 3 0 2 2 0
5 Ja 11 10 1 10 10 0 1 1 0
6 Ja 3 1 2 1 1 0 2 2 0
7 Ja 4 0 4 0 0 0 4 4 0
8 Ja 3 3 0 3 3 0 0 0 0
9 Ja 4 3 1 3 3 0 1 1 0
10 Ja 3 0 3 0 0 0 3 3 0
11 Ja 7 6 1 6 6 0 1 1 0
12 Ja 2 2 0 2 2 0 0 0 0
13 Ja 3 3 0 3 3 0 0 0 0
14 Ja 8 2 6 2 2 0 6 6 0
15 Ja 2 2 0 2 2 0 0 0 0
16 Ja 2 2 0 2 2 0 0 0 0
17 Ja 4 4 0 4 4 0 0 0 0
18 Ja 2 1 1 1 1 0 1 1 0
19 Ja 4 3 1 3 3 0 1 1 0

OT 04H010-14 14-06-05 pagina 12 van 15
Overzichtstabel met gegevens over het logistiek slachtproces Bijlage 3 Nr. slachterij Samenstelling slachtplanningsoverzichten Uitgangspunten slachtprocedure OpSalmonella-uitslagen Op aankomst-tijden Op slacht-gewicht Uitsluitend slacht Salmonella-negatieve koppels Slacht Salmonella-negatieve koppels aan begin slachtdag Slacht Salmonella-negatieve koppels aansluitend (als 1 groep) Koppels zonder onderzoeksgegevens worden als besmet beschouwd Slacht van niet op Salmonella onderzochte koppels elders
1 Ja Deels Deels Ja NVT NVT Ja Ja
2 Ja Ja Nee Ja NVT NVT Ja Ja
3 Ja Ja Nee Nee Ja Ja Ja Nee
4 Ja Ja Ja Nee Ja Ja NVT1 NVT1
5 Ja Deels Ja Nee Ja Ja Ja Nee
6 Ja Deels Deels Nee Ja Ja Ja Nee
7 Ja Deels Nee Nee Ja Ja Ja Nee
8 Ja Deels Deels Nee Ja Ja Ja Nee
9 Ja Ja Deels Nee Ja Ja Ja Nee
10 Ja Ja Ja Ja NVT NVT Ja Ja
11 Ja Ja Deels Nee Ja Ja Ja Nee
12 Ja Ja Deels Nee Ja Ja Ja Nee
13 Ja Ja Nee Ja NVT NVT NVT1 NVT1
14 Ja Ja Nee Nee Ja Ja Ja Ja
15 Ja Ja Nee Ja NVT NVT NVT1 NVT1
16 Ja Ja Nee Ja Onduidelijk NVT NVT1 NVT1
17 Ja Ja Nee Nee Ja Ja Ja Nee
18 Ja Nee Nee Nee Ja Ja Ja Nee
19 Ja Deels Deels Nee Ja Ja Ja Nee


1: De onderzoeksgegevens zijn volgens mededelingen altijd beschikbaar. OT 04H010-14 14-06-05 pagina 13 van 15
Overzichtstabel met gegevens over koppelscheiding in de slachtlijn en de panklaarlijn Bijlage 4 Nr.
Slachterij Scheiding koppels in de slachtlijn Scheiding koppels in de panklaarlijn Ja/Nee Scheidingssysteem Ja/Nee/NVT Scheidingssyteem Uitsluitendhaken Haken en
pauzes Haken en
wasknijpers Haken en barcode Uitsluitendhaken Haken en opvangbakken Haken en pauzes Haken en wasknijpers
1 Ja X Ja X

2 Ja X Ja X

3 Ja X Ja X

4 Ja X Ja X

5 Ja X Ja X

6 Ja X Ja X

7 Ja X Ja X

8 Ja X Ja X

9 Ja X Ja X

10 Ja X Ja X

11 Ja X Ja X

12 Ja X Ja X

13 Ja X Ja X

14 Ja X Ja X

15 Ja X Ja X

16 Ja X NVT1

17 Ja X Ja X

18 Ja X Ja X

19 Ja X Ja X


1: Geen panklaarlijn aanwezig (bulkverpakking van hele kipkarkassen aan het eind van de slachtlijn). Overzichtstabel met gegevens over de voor- en bulkverpakking en de productieaanduiding van panklaarlijnproducten Bijlage 5 OT 04H010-14 14-06-05 pagina 14 van 15
Nr.
slachterij Alleen slacht
van Salmonella-negatieve koppels Voorverpakking (V) en/of bulkverpakking (B) van panklaarlijn-producten Separate verpakking vlees/delen Salmonella-negatieve en Salmonella-positieve koppels Slacht-/volg-nummer gerelateerd aan koppel Slacht-/volg-nummer gerelateerd
aan mester Slacht-/volg-nummer is
deel van de productie-aaduiding Dag-/datum-weergave is deel van de productie-aanduiding Productie-aanduiding aanwezig als barcode Productie-aanduiding op alle panklaarlijn-producten (hele assortiment)

1 Ja B NVT Nee Nee Nee Nee Nee Ja
2 Ja B NVT Ja Ja Nee Ja Nee Deels6
3 Nee B Ja1 Ja Ja Ja Ja Nee Ja
4 Nee B Nee Nee Nee Ja4 Ja4 Ja Ja
5 Nee B Ja Ja Nee Ja Ja Nee Ja
6 Nee B Ja Ja Ja Ja Ja Nee Ja
7 Nee B Nee2 Ja Nee Ja Ja Nee Onduidelijk
8 Nee B Ja Ja Ja Nee Nee Nee Ja
9 Nee B Ja Ja Nee Ja Ja Nee Ja
10 Ja V en B NVT Ja Nee Ja Ja Deels5 Deels7
11 Nee B Nee2 Ja Nee Ja Nee Ja Ja
12 Nee B Ja Ja Nee Ja Ja Nee Ja
13 Ja V en B NVT Nee Ja Nee Ja Deels Ja
14 Nee V en B Nee3 Nee Ja Nee Ja Nee Ja
15 Ja V en B NVT Ja Ja Nee Nee Nee Ja
16 Ja B NVT Nee Nee Nee Ja Nee Ja
17 Nee B Ja Ja Nee Ja Ja Nee Ja
18 Nee B Ja Ja Nee Ja Ja Nee Ja
19 Nee B Ja Ja Onduidelijk Nee Ja Nee Ja


1: Op koppelniveau gescheiden bulkverpakking.

2: Bedrijf probeert kruiscontaminatie te voorkomen, maar kan dat niet garanderen.
3: Men houdt bij de verpakking geen rekening met de Salmonella-status van de koppels.
4: Slacht-/volgnummer en dag-/datumweergave maakt slechts bij een deel van het assortiment onderdeel uit van de productie-aanduiding.
5: Barcode niet aanwezig op bulkverpakking; wel op retailverpakking.
6: Productie-aanduiding alleen aanwezig op exportproducten.
7: Productie-aanduiding niet aanwezig op bulkverpakking; wel op retailverpakking. OT 04H010-14 14-06-05 pagina 15 van 15

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting:

Charlotte Menten charlotte.menten@vwa.nl of (070) 448 41 52

Annette Kraft van Ermel annette.kraftvanermel@vwa.nl of (070) 448 40 74