Gemeente Tilburg

Juni 2005

Persbericht Regionaal Archief Tilburg

Dongen en s Gravenmoer:
Zijn wij in beeld?

Jazeker!

Iedere streek, dorp of stad heeft zo zijn eigen gezicht. Beeldbepalend vaak. Fotografen, kunstenaars van buitenaf of eigen dorps- of stadsminnaars hadden er behoefte aan om dit in het verleden vast te leggen. Er werden kiekjes geschoten en op de gevoelige plaat vastgelegd. Kunstenaars hadden daar ook behoefte aan en deden dat op hun eigen karakteristieke wijze. Zo is er een mix ontstaan, waarbij Dongen en s Gravenmoer de afgelopen anderhalve eeuw vanuit verschillende ooghoeken zijn belicht. De fotoverzameling van de bij het Regionaal Archief Tilburg aangesloten gemeenten worden op dit moment gedigitaliseerd. Hiervoor heeft de gemeente Dongen extra middelen ter beschikking gesteld. Daarna wordt het materiaal gereed gemaakt voor publicatie op internet.

Bezoekers van http:/regionaalarchief.tilburg.nl kunnen met een klik op de knop Beeldonline precies zien wat er beschikbaar is. Natuurlijk kan men zoeken op verschillende plaatsnamen (vul wel een * in bij zoeken naar ).

Van Dongen zijn er op dit moment ca. 150 foto s, prenten enz. gedigitaliseerd en beschreven. We kunnen foto s bewonderen van o.a. de Hoge Ham in de vorige eeuw, waar het hotel Musis Sacrum met een zeer fraaie tuin lag. Ook kunnen we kennis maken met de leer- en schoenindustrie, maar ook met een toneelstuk dat werd opgevoerd door het R.K. jongenspatronaat, de plaatselijke Wielrijders-Vereeniging. Ontroerend is ook te zien hoe op 9 mei 1917 de Laurentiuskerk door een felle brand werd geteisterd. Dankzij de inspanning van leden van de heemkundekring Des Graven Moer zijn er al bijna 700 foto s, curiosa enz. van dit pittoreske plaatsje beschreven. Nog steeds zijn er vele fraaie boerderijen en historische panden in s Gravenmoer te bewonderen. Maar hoe zagen die er in de vorige eeuw uit? We kunnen het op de fotogalerij bewonderen. Niet alleen oude foto s krijgen een plek op de website van het Regionaal Archief Tilburg, maar bijvoorbeeld ook lakstempels uit het begin van de 19e eeuw. Kortom; de moeite waard om de site eens te bekijken.

Zo goed als alle foto s zijn vergezeld met een al dan niet uitgebreide beschrijving. Bezoekers van de site zullen ongetwijfeld nog meer kunnen vertellen over hetgeen op de plaatsjes te zien is. Daarom heeft het Regionaal Archief Tilburg ervoor gezorgd dat de site interactief is. Dit betekent dat bezoekers hun eigen verhaal aan de foto kunnen toevoegen. Wie bijvoorbeeld een foto ziet van een leerlooierij waar mannen bezig zijn met het ontvlezen en ontharen van huiden voor de looiing en men herkent iemand, dan bestaat er een mogelijkheid dit gegeven aan de foto toe te voegen, door op de knop Verhalen van anderen te drukken.

Naast Dongen en s Gravenmoer beheert Het Regionaal Archief Tilburg de archieven van de gemeenten: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Oosterhout, Tilburg en Waterschap de Dongestroom.


---
EINDE BERICHT


Gemeente Tilburg