Ingezonden persbericht


(24 juni 2005 - Bericht van Stichting Huis van Erasmus)

P E R S B E R I C H T

Geslaagde presentatie Huis van Erasmus

Rotterdam, 24 juni 2005 -
Een Studiehuis en Kenniscentrum voor een Vredescultuur

Op zaterdag 18 juni 2005 vond in het Rotterdamse
Erasmiaans Gymnasium, de school van Erasmus, de officiele presentatie plaats van de stichting Huis van Erasmus. In zijn welkomstwoord schetste Rein Heijne, voorzitter van de stichting, de ontstaansgeschiedenis en hij beklemtoonde het grote belang van de programmatische bijdrage van Huis van Erasmus aan het toekomstige Erasmushuis.

Nadat reeds vanaf 2001 geijverd is voor een vredescentrum in Rotterdam, staat Huis van Erasmus nu op de kaart. Weliswaar nog niet op de wereldkaart, maar al wel op het World Wide Web: www.huisvanerasmus.nl. Het World Report van de UNESCO, waarin een bijdrage van House of Erasmus of Rotterdam, zal in het najaar aangeboden worden aan secretaris-generaal Kofi Annan en besproken worden in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

In de programmering Rondom Erasmus staan activiteiten centraal die bijdragen aan een vredescultuur en die het geweldloos hanteren van conflicten zullen bevorderen. Essentieel daarbij is een eigentijdse invulling van het gedachtegoed van Erasmus, d.m.v. debatten en discussies, voordrachten en exposities, conferenties, trainingen en cursussen.

Erasmus zag geweldloosheid als het enige middel om tegenstellingen te overbruggen en conflicten te hanteren. In navolging van Erasmus is Huis van Erasmus sterk voorstander van een geweldloos burgerschap en het ware wereldburgerschap. Een burgerschap waarin geweldloos en kosmopolitisch denkende burgers hun handelen baseren op humanistische waarden als vrije dialoog, kritisch (mee)denken, gelijkwaardigheid, respect en verdraagzaamheid. Burgers die zich
verantwoordelijk willen voelen voor hun omgeving en medemens.

Huis van Erasmus wil vooral ook een ontmoetingsplaats zijn voor alle Rotterdammers en als co�rdinatiecentrum fungeren voor het bevorderen van vrede en vredescultuur, veiligheid en duurzaamheid, geweldloosheid en
verdraagzaamheid. Wij willen vele Eramusbruggen gaan slaan, omdat een Erasmusbrug niet ver genoeg gaat, aldus Rein Heijne.

Vervolgens gaf hij het woord aan de panelleden Leo Molenaar, Bert Gasenbeek, Taddeus M�ller, Elly Rijdes en Heleen Pott die onder de inspirerende leiding van Francisco van Jole de doelstelling en de plannen kritisch tegen het licht hielden. Dat deden zij vanuit verschillende maatschappelijke invalshoeken. Vanuit het panel werd gewezen op het grote belang om vooral ook als Studiehuis te gaan fungeren. Ook vonden de panelleden dat met thema's en activiteiten bijdragen geleverd moeten worden aan een versterking van de democratie en de bevordering van de sociale cohesie. Beklemtoond werd dat Huis van Erasmus met haar activiteiten een bijdrage kan leveren aan een soepel, creatief
integratiebeleid.

Na deze boeiende discussie was er een intermezzo door de muziekgroep TRIAS met maatschappij-kritische liedjes en gedichten die uitstekend aansloten op de thematiek van eerder op de middag. Vervolgens werd door de voorzitter van het Humanistisch Vredesberaad Anke Polak de jaarlijkse Prijs voor de Vredesjournalistiek, deHan Achttienribbe-prijs uitgereikt. Na Stan van Houcke en Anja Meulenbelt was dit jaar Mohammed Benzakour de gelukkige winnaar.

Ter afsluiting werden de ruim veertig aanwezigen uitgenodigd om de geest te verzetten in de Tuin van Erasmus onder het genot van drankjes en hapjes. Uiteraard vormde dit de gelegenheid bij uitstek om nog eens van gedachten te wisselen, te netwerken en om nieuwe contacten te leggen.

Al met al een bijzonder geslaagde start van Huis van Erasmus!

-------

Noten voor de pers

Secretariaat tichting Huis van Erasmus: Bergweg 279-B, 3037 EM Rotterdam Tel. 010-243 9496 of 06 44 686 570

E-mail: info@huisvanerasmus.nl

Web: http://www.huisvanerasmus.nl

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Stichting Huis van Erasmus