Gemeente Alkemade


Geslaagd jongerendebat in Alkemade over racisme en discriminatie

Afgelopen woensdag 15 juni 2005 vond in jongerensociëteit Splotsz een jongerendebat over discriminatie en racisme plaats. Het debat is de eerste activiteit die de gemeente in samenwerking met de jongerensociëteiten en stichting Meander in het kader van het project ´Contact!´ heeft georganiseerd. Het onderwerp van het debat was dan ook de huidige problematiek rond racisme en discriminatie.

De avond begon als gevolg van de protestmars, die dezelfde avond werd gelopen, een kwartier later dan vooraf was gepland. Na een openingswoord door wethouder Angela van der Plas werd aan de - helaas slechts in kleine getale - aanwezige jongeren de documentaire White Power vertoond. Deze documentaire gaf een beeld van de situatie in Uden, welke heeft geleid tot een poging tot brandstichting in een Turkse moskee en het daadwerkelijk in brand steken van een Islamitische basisschool. Opvallend in de documentaire was, dat deze daden door verantwoordelijke instanties werden afgeschilderd als kwajongensstreken.

Discussie
Na de pauze werd een discussie gevoerd onder de vakkundige begeleiding van mevrouw Van Eer van stichting Meander. Tijdens de discussie werd gesproken over de vraag wat racisme en discriminatie eigenlijk is. Wanneer ben je een racist en wanneer discrimineer je? De jongeren waren het daar al snel over eens: als je veelvuldig mensen beoordeelt en veroordeelt omdat ze "anders" zijn, dan discrimineer je. Als je discrimineert op basis van huidskleur en afkomst, is er sprake van racisme. In Alkemade wonen slechts weinig mensen van buitenlandse afkomst. Hierin ligt misschien de oorzaak van de huidige problematiek rond het Irakese gezin. De aanwezigen vinden het maar stom wat er de laatste tijd is gebeurd. Om de verantwoordelijken daarop aan te spreken is echter soms wat moeilijk. Je weet maar nooit hoe daarop wordt gereageerd en je kan zelf het slachtoffer worden. Zelf vinden de jongeren de aanwezigheid van andere culturen een verrijking van hun leefomgeving. Andere gewoonten kunnen juist leuk zijn. Dan moet je wel de moeite nemen om die andere culturen te leren kennen.

Al met al was het een geslaagde avond. De aanwezige groep jongeren was enthousiast en positief. Hopelijk is er woensdag 22 juni om 19.30 uur een grotere opkomst bij het jongerendebat in jongerensociëteit Meddle. Wie dan niet kan, kan na de zomer terecht bij ´t Farm. Een precieze datum daarvoor is nog niet bekend.