Socialistische Partij

Uitzettingen naar Congo: Verdonk door de knieën

24-06-2005 * Mede onder druk van de SP heeft minister Verdonk toegezegd dat ze geen Congolezen zal uitzetten, totdat het onderzoek is afgerond naar misstanden die zijn geconstateerd door het tv-programma Netwerk. De actualiteitenrubriek berichtte dinsdag dat Congolese autoriteiten beschikken over vertrouwelijke informatie over ex-asielzoekers die door Nederland worden uitgezet. Dat kan hun leven in gevaar brengen, aangezien ex-asielzoekers in Congo regelmatig gemarteld worden.

Jan de Wit Gistermiddag debatteerde de Kamer met Verdonk voor de tweede keer over de uitzettingen naar Congo. Tweede-Kamerlid Jan de Wit stelde daarbij namens de SP nadrukkelijk de geloofwaardigheid van de minister aan de orde. De Wit: "De minister heeft bij het vorige debat keer op keer gesteld dat er nooit gegevens worden overgedragen aan Congo. Dat blijkt wel te zijn gebeurd. Wij accepteren dat de minister eerst wil onderzoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren. Maar als blijkt dat diensten die onder haar verantwoordelijkheid werken daar de hand in hebben gehad, zijn onze conclusies duidelijk. Dan moet de minister aftreden."

Overigens verwacht Jan de Wit dat het onderzoek zal bevestigen dat de bevindingen van Netwerk juist zijn. "Bij de stukken die in Congo zijn aangetroffen zaten interne werkdocumenten van de marechaussee. Ik zie niet hoe die daar terecht kunnen zijn gekomen, zonder dat Nederlandse beambten daar verantwoordelijk voor zijn."

Juist omdat er alle reden is om te vermoeden dat er ernstige fouten worden gemaakt bij de overdracht van ex-asielzoekers aan Congo, heeft De Wit tijdens het debat aangedrongen op een stop op de uitzettingen naar dat land. De Wit: "Uitzetten naar Congo terwijl er grote twijfels zijn over de veiligheid van ex-asielzoekers in dat land, kan natuurlijk niet. Ik vind het typerend voor deze minister dat zij pas na grote druk van de Kamer heeft toegezegd om de uitzettingen op te schorten. Blijkbaar vindt zij het slagen van haar terugkeerbeleid belangrijker dan het leven van ex-asielzoekers."

Dat de minister haar prioriteiten niet op orde heeft, blijkt ook uit haar halsstarrige weigering om toe te geven wat de Amerikanen en de Britten allang weten: dat de Congolese immigratiedienst DGM ook fungeert als veiligheidsdienst. De Wit: "Als de minister dat erkent, kan zij natuurlijk niet langer met hen samenwerken. Ik vermoed dat dit de reden is waarom zij keer op keer ontkent wat er in talloze rapporten gefundeerd wordt beschreven: dat de DGM een boevenbende is, die mensen zonder reden opsluit, mishandelt en afperst. In maart heeft de Kamer mijn motie om een onderzoek te doen naar de DGM aangenomen, maar de minister weigert die uit te voeren. Ik zal daar op blijven aandringen, want het is een regelrechte schande dat Nederland samenwerkt met een organisatie die de mensenrechten op grote schaal schendt."
Zie ook:
* Spoeddebat over Congo: heeft Verdonk gelogen? :: Nieuwsbericht, 23 juni 2005