Socialistische Partij

Voorstel SP: splits megacorporaties op

24-06-2005 * Er dient paal en perk te worden gesteld aan de voortschrijdende schaalvergroting in de wereld van de woningcorporaties. Bestaande megacorporaties moeten worden opgesplitst in overzichtelijke eenheden. Slecht functionerende corporaties kunnen worden opgeheven, waarbij hun woningbezit wordt verdeeld over bestaande, goede functionerende corporaties van een meer bescheiden omvang. Dit zal SP-Kamerlid Krista van Velzen voorstellen bij het hoofdlijnendebat Besluit Beheer Sociale Huursector, dat op 29 juni wordt gehouden in de Tweede Kamer.

Krista van Velzen Van Velzen concludeert dat grote corporaties structureel slechter presteren dan het gemiddelde van de sector. Ook zijn ze bureaucratischer en slechter bereikbaar en is het externe toezicht, zowel van de huurders als van gemeenten, lastiger. De schaalvergroting leidt er ook toe dat in steeds meer gemeenten nog maar één corporatie sociale huurwoningen aanbiedt, wat leidt tot achteroverleungedrag.

De schaalvergroting van de afgelopen tien jaar is vooral gemotiveerd vanuit economische overwegingen, maar de praktijk toont aan dat dit argument niet op gaat. Kleine en middelgrote corporaties kunnen net zo eenvoudig geld aantrekken als de grote spelers, dankzij faciliteiten als het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting.

De breed levende wens om gemeenten en huurders een grotere vinger in de pap te geven, moet gehonoreerd worden. Het is logisch dat de schaalgrootte van de corporaties hierop wordt afgestemd. In dat verband is het advies van de commissie De Boer om alle corporaties een landelijke toelating te geven een stap in de verkeerde richting.