Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

informatievoorziening ten behoeve van de rampenbestrijding

Kwaliteitsslag informatievoorziening ten behoeve van de rampenbestrijding

24 juni 2005 De informatievoorziening ten behoeve van het grootschalig gezamenlijk optreden om rampen en incidenten goed te kunnen bestrijden wordt verbeterd. Om gezamenlijk te kunnen presteren is het hebben en delen van informatie essentieel.

Het bundelen van middelen en initiatieven zal gericht zijn op het (ver)krijgen van de juiste informatie, op het juiste tijdstip, op de juiste plaats en bij de juiste persoon ten behoeve van het gezamenlijk grootschalig optreden. De informatievoorziening is op dit moment ingebed binnen de structuren van de deelnemende organisaties.
---

De initiatieven om de informatievoorziening te verbeteren binnen deze organisaties hebben tot nu toe - om diverse, verklaarbare redenen- een versnipperd karakter. Voorbeelden voor een beter gestroomlijnde informatievoorziening zijn onder andere: De brandweer ontvangt op weg naar een groot incident informatie over de (chemische) samenstelling van opgeslagen goederen. De ambulancediensten hebben inzage in het elektronische medisch dossier van een slachtoffer van een ongeval. Hulpdiensten beschikken bij een grote ontruiming, gelijktijdig over dezelfde informatie.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een kwaliteitsslag van de informatievoorziening ten behoeve van de rampenbestrijding. Het voorstel is een vervolg op het rapport "De Vrijblijvendheid Voorbij" van de Adviescommissie Coördinatie ICT rampenbestrijding (ACIR)

Het kabinet is van mening dat de concrete uitwerking hiervan moet aansluiten bij in gang gezette beleidstrajecten en initiatieven. Taken hiervoor worden bij voorkeur belegd bij bestaande organisaties. Het kabinet wil de informatievoorziening niet centraliseren, maar deze doeltreffend, betrouwbaar en efficiënt in richten.

Alle betrokken besturen en organisaties zal gevraagd worden de functie informatiemanagement op tenminste regionaal niveau voor wat betreft de eigen discipline in te richten. De politie en defensie kennen een dergelijke functie al en ook voor de brandweer, de GHOR en het openbaar bestuur is een dergelijke functie wenselijk.

Er dienen op regionaal niveau gezamenlijke (meerdere disciplines) trainingen en opleidingen op het gebied van informatievoorziening te worden gehouden om zo de competenties op het gebied van informatievoorziening en -uitwisseling te vergroten. Informatievoorziening dient als vast onderdeel opgenomen te worden in het oefenprogramma.

Het kabinet realiseert zich dat de verantwoordelijkheid en positie van de betrokken partijen het maken van gezamenlijke keuzes in de weg kan staan.

Impasses in de besluitvorming zijn voor alle partijen ongewenst. De minister van BZK krijgt de mogelijkheid om, bij dergelijke impasses, in het algemeen belang besluiten te kunnen nemen.

Het kabinet vindt dat de financiering van het project moet worden geregeld op basis van bestaande budgetten en afspraken.

De minister van BZK heeft medio juni 2005 een Taskforce opgericht. Deze zal in nauwe samenwerking met de veiligheidspartners verbeteringen realiseren.