Herziening Persbericht. Zie telefoonnummer voor nadere informatie Geke van Velzen


---



Den Haag, 22 juni 2005

Persbericht

Wouter Bos spreekt Europese sociaal-democratische leiders toe over toekomst van Europese Unie

Op vrijdag 24 juni tussen 11:30 en 12:45 houdt Wouter Bos een speech in Wenen bij de raad van de PES ( Partij van Europese Sociaal-democraten) over de toekomst van de Europese Unie en de duiding van het Nederlandse 'Nee' bij het referendum over de Europese Grondwet. De raad van de PES vindt plaats in de: Messe Vienna Congress Centre, Messeplatz, 1021 Wenen, Oostenrijk.

De raad van de PES duurt van 24 juni 10:30 tot 25 juni 13:15.

Bos stelt in zijn speech dat angst en onzekerheid over de toekomst voor veel mensen uit de sociaal-democratische achterban medebepalend is voor hun sceptische houding tegen verdergaande Europese samenwerking. Hij wijst erop dat sociaal-democraten het benoemen van de misstanden van het functioneren van de EU niet aan anderen mogen overlaten: "It should be those who love Europe most, who should be the first to take action when Europe fails." Daarbij noemt Bos o.a. het landbouwbeleid, de structuurfondsen, en de soms onnodige bemoeienis van Europa.

Bos meent dat helderheid over de richting, snelheid en grootte van Europa noodzakelijk is om het vertrouwen van mensen terug te winnen. De PvdA heeft daartoe keuzes gemaakt: de PvdA is het federalisme ver voorbij en ziet Europa als een samenwerkingsverband van landen, waarin ruimte is voor nieuwe landen die aan de Kopenhagencriteria voldoen. Bos constateert dat het tempo waarin Europa zowel aan verbreding als aan verdieping heeft gedaan de afgelopen jaren te hoog is geweest. Voor hem is een Europa van verschillende snelheden op verschillende onderwerpen daarom denkbaar.

Naast Wouter Bos zullen de volgende personen namens de PvdA deelnemen aan de raad van de PES: Ruud Koole (voorzitter), Marije Laffeber (internationaal secretaris), Frans Timmermans (Tweede- Kamerlid), Emine Bozkurt (Europarlementariër) en Egbert de Vries (voorzitter gekozen PvdA-PES delegatie).

Deelnemers uit andere lidstaten zijn o.a.: José Socrates en Ferenc Gyurcsany, de presidenten van Portugal en Hongarije, John Prescott ( Vice-minister-president van het VK), Poul Nyrup Rasmussen (voorzitter van de PES), Josep Borrell, (voorzitter van het Europees Palement), Gunther Verheugen ( Eurocommissaris), Matin Schultz (fractievoorzitter van de PES in het EP), Partijleiders:Elio Di Rupo (België), Helle Thorning-Schmidt (Denemarken), Francois Hollande (Frankrijk), George Papandreou (Griekenland), Piero Fassino (Italië) en vele anderen.

De tekst van Wouter Bos'speech zal direct na het tijdstip van uitspreken via deze maillijst verspreid worden.

Journalisten die bij de raad aanwezig willen zijn dienen zich van te voren aan te melden. Stuur daarvoor een email aan: <:mailto:press-registration>press-registration@spoe.at of bel: +43 1 534 27 275.

Voor meer informatie over deze bijeenkomst: Geke van Velzen +31-6-46220391.