European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/61

Brussel, 24 juni 2005

10444/05 (Presse 166)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verlenging van de overgangsperiode in de Democratische Republiek Congo

De Europese Unie heeft kennis genomen van het besluit van de twee kamers van het Parlement van de Democratische Republiek Congo om de overgangsperiode met ingang van 1 juli 2005 voor zes maanden te verlengen, en van het verzoek van het Internationaal Comité voor de begeleiding van de overgang om van deze verlenging gebruik te maken om de overgangsinstellingen sneller en efficiënter te doen functioneren.

De Europese Unie roept alle partijen op zich te richten naar dit besluit, dat in overeenstemming is met de bepalingen van de in december 2002 ondertekende vredesovereenkomst en het mogelijk moet maken de verkiezingen te organiseren in een werkbare logistieke en veiligheidssituatie. De Europese Unie doet een beroep op de overgangsinstellingen, de politieke partijen en de civiele samenleving om samen vrije, transparante en democratische verkiezingen te organiseren; zij roept eveneens de politieke oppositie op om ten behoeve van die verkiezingen een constructieve rol op zich te nemen in een klimaat van maatschappelijke rust. De Europese Unie herinnert in dit verband aan de conclusies van het voorzitterschap die door de staatshoofden en regeringsleiders op 16 en 17 juni jl. te Brussel zijn aangenomen.

De Europese Unie heeft nota genomen van het tijdschema die de onafhankelijke verkiezingscommissie als bijlage bij haar met redenen omkleed verzoek heeft gevoegd. De Europese Unie steunt de legitieme wens van de Congolese bevolking om zo spoedig mogelijk en in optimale omstandigheden aan verkiezingen te kunnen deelnemen, en spoort de Congolese autoriteiten en alle betrokken instellingen ertoe aan zich strikt aan de nieuwe verkiezingskalender te houden. De Europese Unie onderstreept in dit verband dat het de taak van de Congolese autoriteiten is om de voorbereidingen met het oog op de verkiezingen en de uitvoering van de andere aspecten van het overgangsproces, zoals de hervorming van de veiligheidssector, voortvarend aan te pakken. De Europese Unie herinnert alle partijen eraan dat de overgangsperiode, conform genoemde bepalingen, uiterlijk op 30 juni 2006 moet worden afgesloten. Wat de verkiezingsprocedure betreft, stelt de Europese Unie met voldoening vast dat in Kinshasa een begin is gemaakt met het registreren van de kiezers, en zij roept de Congolese autoriteiten op meer met de bevolking te communiceren. In deze nieuwe fase van de overgangsperiode is het van belang dat de vertegenwoordigers van alle partijen hun mening kunnen uiten zonder te worden geïntimideerd en dat de media onpartijdige en pluralistische informatie verstrekken.

De Europese Unie roept alle betrokkenen op om hun verantwoordelijkheid te nemen, teneinde de voorbereiding van de verkiezingen te intensiveren en toe te werken naar de daadwerkelijke uitvoering van de bepalingen van de algemene en alomvattende overeenkomst. Voorts is het van essentieel belang nu reeds alles in het werk te stellen om de beginselen van goed bestuur en transparantie, die de hoeksteen van een democratische rechtsstaat vormen, meer ingang te doen vinden in de Congolese samenleving. De Europese Unie zal dit proces van nabij blijven volgen.

De Europese Unie memoreert dat zij het overgangsproces steunt op voorwaarde dat de bepalingen van het akkoord van Pretoria worden nageleefd, en dat de Congolese gezagsdragers zich ondubbelzinnig en in een geest van goed bestuur (met name wat betreft het beheer van de salarissen van de ambtenaren en van de militairen) inzetten voor het volledig welslagen van het overgangsproces. De Europese Unie steunt in dit verband de voorstellen van de secretaris-generaal van de VN voor een anti-corruptiemissie en is bereid in dit initiatief een actieve rol te spelen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.