Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gemeenschap Oudezijds 100 al 50 jaar plaats van hoop

Amsterdam, juni 2005

Op 25 juni viert communitaire gemeenschap Oudezijds 100 haar 50 jarig jubileum. Oudezijds 100 vangt mensen op, leeft met hen samen en helpt hen om opnieuw zelfstandig in de maatschappij te kunnen functioneren. De hulpverlening wordt gedragen door enkele betaalde krachten, ruim 100 vrijwilligers en een woongemeenschap van ongeveer 50 mensen. Zeer veel mensen kunnen dankzij dit hulpaanbod hun leven weer zelfstandig ter hand nemen.

Het programma van de jubileumdag, 25 juni, omvat een kerkelijke viering, een symposium en rondleidingen. Op het symposium spreekt Ed van Thijn, oud burgemeester van Amsteram, over hoe hij organisaties als Oudezijds 100 ziet vanuit zijn ervaring. Aanleiding om Ed van Thijn te benaderen is de manier geweest waarop hij zijn ervaringen als joodse onderduiker in de tweede wereldoorlog omschrijft. Een beleving waarin Oudezijds 100 verbanden ziet met de manier waarop zij de hulpverlening vorm wil geven. Martien Brinkman zal vanuit zijn expertise, hij is hoogleraar oecumenisch theologie, de manier van geloven en kerk-zijn op Oudezijds 100 bespreken. Eind jaren '60 heeft Martien Brinkman, kort, meegewerkt aan een kerstproject van Oudezijds 100, een contact dat de laatste jaren weer is aangehaald.

Oudezijds 100 is in 1955 opgericht door het echtpaar Boiten. Geïnspireerd door de oecumenische beweging en de predikant-arbeiders in Frankrijk, richten zij Oudezijds 100 op, om kerk en evangelie present te stellen in de oude binnenstad van Amsterdam, midden op de Walletjes. Tijdens het symposium zullen zij hun visie op hulpverlening, kerk en samenleving naar voren brengen. Na 50 jaar is Oudezijds 100 nog steeds een plaats waar mensen met een heel verschillende christelijke achtergrond relevant willen zijn voor de samenleving.

Vanuit de bloeiende gemeenschap biedt Oudezijds 100 maatschappelijke opvang aan dak- en thuislozen, kunnen mensen binnenlopen voor een kopje koffie en is er een aanbod van medische en psychosociale zorg voor mensen zonder ziektekostenverzekering (Kruispost). Jaarlijks maken enkele duizenden mensen gebruik van dit hulpaanbod. Vanaf het begin wordt Oudezijds 100 gekenmerkt door de professionele hulpverlening binnen het kader van een ondersteunende woongemeenschap.

Het jubileumprogramma van 25 juni ziet er zo uit:
11.00 uur kerkelijke viering in de Waalse Kerk
13.30 uur symposium: Muziek! Leve(n) dat het anders kan in de Waalse Kerk. sprekers: Prof. drs. Ed van Thijn, voormalig burgemeester van Amsterdam, Prof.dr. Martien E. Brinkman, hoogleraar Oecumenische Theologie aan de VU, Dr. Rolf G.H. Boiten en Drs. J. Georgine Boiten-du Rieu, initiatiefnemers van Oudezijds 100 16.00 uur Rondleidingen in de diverse gebouwen van de gemeenschap.

===============================
Noot voor journalisten, niet ter publicatie:

Dr. Rolf Boiten en Drs. Georgine Boiten-du Rieu, de initiatiefnemers van Oudezijds 100, worden tijdens de jubileumdag op 25 juni onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheidingen worden op om 13.00 uur opgespeld door Hannah Belliot, wethouder zorg van Amsterdam. Wij verzoeken u hierover, voorafgaand aan het jubileum, niet te publiceren. U begrijpt dat de betrokkenen nog niet op de hoogte zijn van deze Koninklijke Onderscheiding.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Luc Tanja: 06 13 72 95 12. Gemeenschap Oudezijds 100 bevindt zich op Oudezijds Achterburgwal 100, 1012 DS Amsterdam; website: www.oudezijds100.nl; F 020 627 72 83, info@oudezijds100.nl.

Het adres van de Waalse Kerk is Oudezijds Acherburgwal 159, Amsterdam. Daar zal ook het symposium plaatsvinden.

Wilt u bij het programma aanwezig zijn? Wilt u zich dan aanmelden bij Luc Tanja.

---- --