Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Glaspaleisfestival: gratis muziek, dans, beeldende kunst, literatuur, architectuur, film en activiteiten voor de allerkleinsten.

In het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 juni 2005 stellen de bewoners van het Glaspaleis hun deuren open voor het grote publiek. Deze dagen wordt er in en rond het Glaspaleis een gevarieerd programma georganiseerd met tal van gratis activiteiten die iedere cultuurliefhebber iets te bieden hebben. Het programma zit boordevol muziek, dans, beeldende kunst, literatuur, architectuur, film en activiteiten voor de allerkleinsten. Op vrijdag 24 juni wordt de aftrap gegeven met de prachtige film My Architect - a Son s Journey. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag 09.00 - 23.00 uur, zondag 11.00 -17.00 uur. Het volledige programma van het festival is verkrijgbaar bij de balie van het Glaspaleis (045-5772200).

Zaterdag 25 juni zijn er op diverse locaties in het Glaspaleis exposities te zien. In de Hal is een expositie van Sjef Drummen te bezichtigen en op niveau +1 is de expositie Strijd om architectuur te zien. In de Stadsgalerij, niveau -1, zijn o.a. een tentoonstelling van Gregory Green en Aad de Haas zien. De Stadsgalerij is (tot 23.00 uur) gratis te bezoeken en er worden zowel in de Stadsgalerij als in het Glaspaleis gratis rondleidingen gegeven. In de bibliotheek worden oude boeken verkocht en er is een barbiepoppenvoorstelling en voor iedereen de mogelijkheid zijn of haar oude barbies te laten taxeren. De Openbare Bibliotheek Heerlen organiseert een ontmoeting tussen literatuur en film op niveau +5 in de vorm van Versbeeld van Quirien van Haelen en Tijs Hendrikx. Prof. Nelissen geeft op niveau +1 een toelichting op de expositie Strijd om architectuur. s Avonds is de indrukwekkende film Vera Drake te zien en het zaterdagprogramma wordt swingend afgesloten met Jazz on the roof.

Zondagochtend 26 juni wordt er architectuur geproefd met Ton van Mastrigt en wordt het bronzen beeldje van de winnares van de expositie Clay-dee-day onthult. Er is nog steeds te genieten van dezelfde tentoonstellingen als zaterdag en de Stadsgalerij is ook zondag gratis te bezoeken. Ook zondag zijn er afgeschreven boeken te koop in de Openbare Bibliotheek. De hele middag wordt er vooral heel veel muziek gemaakt door leerlingen van de Muziekschool. Zo is er o.a. een harpensemble, een strijkensemble, een big band, een schoolorkest en een kinderkoor. Ook is er dans en streetdance te zien. Op niveau +2 zijn brengen Vader en Zoon Criens Limburgse gedichten gelardeerd met video en light verse. Thaeter Hupsakee vermaakt de kleintjes in de bibliotheek op niveau +1 en Het Glaspaleisfestival eindigt zoals het begon: in de filmzaal, met de film My Architect - a Son s Journey.

Bij de balie van het Glaspaleis is een programmaoverzicht van het Glaspaleisfestival verkrijgbaar.

////////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz, 045-5772203,
j.schmeitz8@heerlen.nl
Reggie Berkers, 045-5772274,
r.berkers@heerlen.nl

Programma Glaspaleisfestival 2005

expo

zaterdag 25 juni | 11.00-23.00 uur | zondag 26 juni | 10.00-17.00 uur | hal Drummen
Als hommage aan de persoon en het werk van Sjef Drummen vindt in het Glaspaleis een tentoonstelling plaats van enkele van zijn werken, met name beelden vooral bronzen paarden. Ook een religieus beeld van Maria met Jezus op haar schoot van beton zal te zien zijn. Er zullen ook vitrines met klein speels bronswerk zijn. De paarden van Sjef Drummen zijn hierbij flink vertegenwoordigd. In tafelvitrines worden open schetsblokken, etsen, tekeningen, ontwerpjes ed. tentoongesteld. De kans is groot dat een bijzonder bronzen schaakspel gepresenteerd wordt: de koning en de koningin zijn portretten van Sjef Drummen en zijn vrouw Gretha. Alle pionnen hebben een ander gezicht en alle paarden zijn uniek in aanzien. Bijzonder is ook een bronzen portret van Drummen dat door zijn dochter Marlies Noordkamp-Drummen is gemaakt. De gepresenteerde werken zijn slechts een kleine selectie uit zijn oeuvre.

zaterdag 25 juni | 11.00-23.00 uur | zondag 26 juni | 10.00-17.00 uur | niveau -1 Strijd om architectuur in Europa
De tentoonstelling Strijd om architectuur in Europa neemt de toeschouwer mee op een reis door de architectuurgeschiedenis van Europa.

zaterdag 25 juni 11.00-23.00 uur | zondag 26 juni 10.00-17.00 uur | niveau -1 Gregory Green In the Name of God
Met zelfgemaakte bommen, computervirussen en opstellingen van radiozenders voor piraten legt de Amerikaanse kunstenaar Gregory Green (1956) de kwetsbaarheid van onze informatiemaatschappij bloot.

Hij stelt de grenzen tussen kunst en (politiek) activisme, tussen macht, autoriteit en individuele vrijheid, aan de orde. De tentoonstelling wordt op zo 24 april om 15 u geopend door Mr.drs. Alex Reinders.

zaterdag 25 juni 11.00-23.00 uur | zondag 26 juni 10.00-17.00 uur | niveau -1 Aad de Haas Krities Krijt
Krities Krijt is een kleine tentoonstelling over het onafhankelijke maandblad Krities Krijt dat in 1969 voor het eerst werd uitgebracht in Limburg. Aad de Haas (1920-1972) maakte hiervoor de illustraties, die op ironische en vaak ook grimmige wijze diverse politieke en culturele issues in die jaren aan de orde stellen.

zaterdag 25 juni 11.00-23.00 uur | zondag 26 juni 10.00-17.00 uur | niveau -1 Karina van Heck 'MedLab'
De jonge kunstenaar Karina van Heck maakt van de projectruimte een medisch laboratorium waarin vreemde praktijken zouden kunnen plaatsvinden.

Zondag 26 juni | 11.00 uur | hal
Onthulling Bronzen beeldje winnares Clay-Dee-Day
Van 17 december 2004 tot en met 13 februari 2005 heeft de expositie Clay-dee-day plaats gevonden. Tijdens deze 'do-it-yourself-expo' konden bezoekers van het Glaspaleis een kunstwerk kleien. Zo is er een kleilandschap van beelden ontstaan die te maken hadden met alledaagse dingen, problemen van grote en kleine aard, de wereldproblematiek, passie, fascinatie en het enthousiasme van honderden 'kunstenaars'. Ter afsluiting van de expositie heeft het 'Clay-Masters-Team' een aantal beelden geselecteerd waaruit een jury een winnend ontwerp gekozen heeft.

Het winnende kleibeeldje is een vogel gemaakt door Francine Nijenhuis. Francine is een lerares van Basisschool de Harlekijn in Landgraaf. Het winnende beeldje wordt in brons gegoten en krijgt een permanente plaats in de hal van het Glaspaleis.

Het winnende beeldje, inmiddels in brons gegoten, wordt op 26 juni 2005 om 11.00 uur tijdens het Glaspaleisfestival onthuld. Ondergetekende zal in de hal van het Glaspaleis een toelichting geven. U bent van harte uitgenodigd om deze feestelijke onthulling bij te wonen.

literatuur

Zaterdag 25 | 10.00-17.00 uur | zondag 26 juni | 12.00-17.00 uur | niveau +2 Zaterdag 25 juni tot 14.00 uur alleen voor leden OBH Verkoop afgeschreven boeken
Kom snuffelen tussen de afgeschreven boeken van de Openbare Bibliotheek Heerlen en neem leesplezier mee naar huis.

Zondag 26 juni | 14.00 uur tot 15.30 uur | niveau +5 Veldeke Heële en umsjtrieëke en Vader en Zoon Criens Ed Gubbels , winnaar van de Veldeke literatuurprijs, draagt Limburgse gedichten voor gelardeerd met video. Ger prickaerts, voorzitter van Veldeke Heële & umsjtrieëke, draagt Limburgse proza voor en zingt Limburgse liedjes.

Vader Frits Criens en zoon Quirien van Haelen schrijven light verse. In 2003 verscheen hun bundel Vader & Zoon. Met geestige gedichten belichten ze daarin allerlei thema's. Frits vanuit het standpunt van de vader, Quirien vanuit het standpunt van de jonge zoon. Drs. P noemde het duo virtuoos en onderhoudend. Hun voordracht is snel, geestig en vertederend.

Zaterdag 25 juni | 15.00, 16.00 en 17.00 uur | niveau +5 Vers Beeld
Vers Beeld brengt populaire poëzie samen met moderne animatie. In deze productie treedt Quirien van Haelen live op, met op de achtergrond animatiefilms van Tijs Hendrikx. Quirien van Haelen selecteerde speciaal voor Vers Beeld zijn beste en vooral opvallendste gedichten. De animaties en films die Tijs Hendrikx bij zijn gedichten maakte, zijn treffend en

zetten de kijker op het verkeerde spoor, terwijl ze het publiek niet afleiden van Quiriens poezie. Vers Beeld brengt populaire poezie samen met stoere animatiefilm. Dichter

Quirien van Haelen is de jongste dichter uit De dikke Komrij. Filmmaker Tijs Hendrikx maakte flitsende animatiefilms bij zijn gedichten, die tijdens de voordracht van Quirien vertoond worden. De gedichten reageren op de films en de films op de gedichten. Swingend en vermakelijk!

muziek

Zaterdag 25 juni | 21.00 uur | hal
Jazz on the roof
Swingen op Jazzy klanken in de hal van het Glaspaleis.

zondag 26 juni | 13.00-18.00 uur | verschillende locaties leerlingenuitvoeringen 2005
Leerlingen van de muziekschool laten zien en horen wat ze in huis hebben. Een veelzijdig repertoire op alle mogelijke instrumenten en in alle mogelijke genres passeert de revue.

architectuur

zaterdag 25 juni | 15.00-16.00 uur | niveau +1
toelichting Strijd om Architectuur in Europa
Prof. dr. Nico Nelissen, voormalig stafdocent aan de Academie van Bouwkunst Maastricht, geeft een toelichting op de tentoonstelling. Hierin nodigt hij mensen uit om goed naar architectuur te kijken en dan vooral naar architectuur tegen de achtergrond van tijd en plaats.

zondag 26 juni | 11.00 uur | niveau +5
architectuur | architectuur proeven - Ton van Mastrigt In een geïllustreerde lezing zet de stadsbouwmeester van Heerlen de Heerlense architectuur af tegen de ontwikkelingen in de Nederlandse bouwkunst van 1900 tot heden. Aansluitend is er de mogelijkheid om een broodje te eten in Het Restaurant van het Glaspaleis. De brunch vindt plaats i.h.k.v. het Glaspaleisfestival.

Jeugd

Zaterdag 25 juni | tussen 11.00 en 17.00 uur ieder uur | niveau +1 Barbiance Poppen theater
Het sprookje Assepoester en Barbie modeshow gespeeld met echte Barbiepoppen.

Zondag 26 juni 14.30, 15.00, 15.30, en 16.00 uur | niveau +1 jeugd | Circus met poppentheater Hupsakee
Spreekstalmeester Margot speelt circusacts met onder andere Ratti Rostelli, Pezzino de clown, mister Rubiny de goochelaar en de bonsai-olifant. One-man-circusband Mario zorgt met accordeon en percussie voor de muzikale omlijsting. Voor kinderen van 3 t/m 8 jaar en hun ouders.

film
vrijdag 24 juni | 20.00 uur | zondag 26 juni | 20.00 uur | niveau +5 My Architect - a Son s Journey
VS, documentaire, 2004, 116 minuten
Regie: Nathaniel Kahn
My Architect is een verhaal van liefde en kunst, van verraad en vergiffenis. Nathaniel Kahn, de zoon van de grote architect Louis Kahn, onderneemt een vijfjarige reis om het leven van zijn vader in kaart te brengen. Een film van Nathaniel Kahn. Oscar-nominatie voor beste documentaire in 2004.

zaterdag 25 juni | 20.00 uur | zondag 26 juni | 14.00 uur | niveau +5 film | Vera Drake
Engeland, 2004, 125 minuten
Regie: Mike Leigh
Met: Imelda Staunton, Phil Davis e.a.
Indrukwekkende film over levensverhaal van Vera Drake, die in het Engeland van de jaren 50 stiekem abortussen uitvoert en hiervoor wordt gearresteerd.

Taxatie

Zaterdag 25 juni | 13.00-16.00 uur | niveau +1
Taxatie oude Barbiepoppen
Haal uw oude barbiepoppen van de zolder en laat ze taxeren door Barbiekenner Jan Florie. Hij taxeert barbies en verkoopt tevens oude barbiepatronen voor de verzamelaar.

Rondleidingen

Zaterdag 25 juni | 11.00, 13.00, 16.00 uur | zondag 26 juni | 12.00 uur | hal Rondleiding Glaspaleis

Zaterdag 25 juni | 14.00, 17.00 uur | niveau -1
Rondleiding Stadsgalerij