VVV Zuid-Holland Zuid


PERSBERICHT

Gorinchem, 17 juni 2005

Beklimming toren Grote Kerk Gorinchem
Alleen op zaterdag 25 juni!

Tijdens de Midzomermarkt op zaterdag 25 juni in het centrum van Gorinchem is er de unieke gelegenheid de uit 1263 stammende toren van de Grote Kerk te beklimmen om te genieten van een verbluffend mooi uitzicht over de historische vestingstad, het rivierenlandschap en Slot Loevestein.

De Grote Toren is zelden te belimmen. Op zaterdag 25 juni krijgt het publiek de kans tussen 14.00 en 16.00 uur de 61 meter hoge toren op te gaan. De ingang is op het adres Achter de Kerk en de entree kost E 1,50.

Middeleeuws monument
Dat de toren bij de negentiende-eeuwse Grote Kerk een stuk ouder is, valt meteen op. De bouw van de karakteristieke toren begon in 1230 onder Jan van Arkel de Tiende en werd voltooid in 1263 onder diens opvolger Jan de Sterke. Het geslacht Van Arkel is altijd nauw verbonden geweest met de historie van Gorinchem. In de toren hangt een in 1581 gegoten bronzen brandklok. Bij helder weer kun je vanaf de torentrans zelfs de Domtoren van Utrecht zien! Maar ook bij bewolkt weer is een klim via de spiltrap de moeite waard: er ontvouwt zich een breed panorama waarin onder andere Woudrichem, Slot Loevestein, de Gorcumse vestingwallen en de rivieren Merwede en Waal duidelijk herkenbaar zijn.

Informatie
Inlichtingen over de bezienswaardigheden en evenementen in Gorinchem zijn verkrijgbaar bij VVV, Grote Markt 17, telefoon 0183-631 525, www.vvvgorinchem.nl. Voor groepen is de Grote Toren te beklimmen op afspraak via VVV Zuid-Holland Zuid, telefoon 078-6322 422.


- einde persbericht -