Gemeente Dordrecht


---

Open Dag Stadsdepot

Alicja Rakuzyn
Op zaterdag 25 juni opent het nieuwe stadsdepot in aanbouw zijn deuren eenmalig voor het publiek. De nieuwe behuizing voor de collecties van het Stadsarchief, de Dordrechtse Musea en het Bureau Monumentenzorg en Archeologie is die dag toegankelijk voor iedereen die wil zien onder welke omstandigheden de collecties van de diverse instellingen bewaard gaan worden.

Het is een unieke kans voor belangstellenden om het Stadsdepot van binnen te zien. Als het depot in september is ingericht met de collecties en officieel in gebruik wordt genomen, zullen de deuren nog maar zeer mondjesmaat voor `buitenstaanders'geopend worden. Inmiddels is er al een grote verhuisoperatie ingezet waarbij meer dan vijf kilometer aan archiefmateriaal, meer dan veertigduizend museale objecten, tienduizenden foto's, honderdduizend glasnegatieven, honderden schilderijen en talloze archeologische voorwerpen worden overgebracht naar het nieuwe depot aan het industrieterrein Dordtse Kil III.

Alleen al voor de collectie van het Stadsarchief is circa 1200 m² gereserveerd. De depots zijn ingericht naar de behoeften van de collectie. Filmmateriaal, fotonegatieven en microfiches worden bewaard bij een temperatuur van circa 2ºC waardoor de levensduur van deze materialen en dus van de informatie, drastisch kan worden verlengd. Papier en perkament worden daarentegen bewaard bij een temperatuur van zo'n 18ºC.
De museale collecties zijn ingedeeld op materiaal. In totaal zijn er zeven depots voor de Dordtse musea, verdeeld over hout, metaal, textiel, keramiek, papier en schilderijen, waarbij een onderscheid gemaakt is tussen kleine en grote formaten.

Tijdens de open dag kunnen bezoekers kiezen voor een rondleiding, waarbij zij uitleg krijgen over het gebouw en de ideale bewaaromstandigheden die er gecreëerd worden, maar ze kunnen ook op eigen gelegenheid op verkenningstocht gaan. Ook zijn er diverse videopresentaties, waarin van alles verteld en getoond wordt over de indeling, de noodzaak en het gebruik van het nieuwe Stadsdepot.

Het adres van het Stadsdepot is: Jade 400, aan het industrieterrein Dordtse Kil III te Dordrecht (laatste afslag links voor de Kiltunnel)

Pendeldienst
Om belangstellenden in de gelegenheid te stellen om naar de open dag te komen, rijden er op zaterdag 25 juni gratis pendelbussen van en naar het Stadsdepot. De vertrektijden zijn:

11.00 uur: Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB) naar Stadsdepot, Dordtse Kil III
11.25 uur: Stadsdepot, Dordtse Kil III naar Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB)
11.50 uur: Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB) naar Stadsdepot, Dordtse Kil III
12.15 uur: Stadsdepot, Dordtse Kil III naar Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB)
12.40 uur: Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB) naar Stadsdepot, Dordtse Kil III
13.05 uur: Stadsdepot, Dordtse Kil III naar Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB)
13.30 uur: Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB) naar Stadsdepot, Dordtse Kil III
13.55 uur: Stadsdepot, Dordtse Kil III naar Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB)
14.20 uur: Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB) naar Stadsdepot, Dordtse Kil III
14.45 uur: Stadsdepot, Dordtse Kil III naar Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB)
15.10 uur: Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB) naar Stadsdepot, Dordtse Kil III
15.35 uur: Stadsdepot, Dordtse Kil III naar Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB)
16.00 uur: Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB) naar Stadsdepot, Dordtse Kil III
16.25 uur: Stadsdepot, Dordtse Kil III naar Bushalte Spuiboulevard (bij ANWB)