Provincie Groningen

Landelijke open dag zorgboerderijen
22 juni 2005

Op zaterdag 25 juni 2005 is de landelijke open dag zorgboerderijen. In de provincie Groningen doen tien boerderijen hieraan mee. Op deze dag zijn deelnemers op de boerderij aanwezig om zelf aan bezoekers te vertellen hoe het is om op een zorgboerderij te werken. En men kan van de zorgboeren horen wat hun drijfveren zijn om met landbouw en zorg te beginnen en hoe deze combinatie in de praktijk werkt.

Een zorgboerderij is een agrarisch bedrijf dat (ex) psychiatrische cliënten, probleemjongeren, zorgbehoevende ouderen, verstandelijk of lichamelijk beperkten of andere mensen met een zorg- of hulpvraag, een dagbesteding, arbeidstraining of begeleide (werk)plek biedt. Het voorziet in de behoefte aan moderne vormen van zorg buiten de zorginstelling. Steeds vaker maken mensen gebruik van dagbesteding, een woon- of werkplek of een logeer- of weekendopvang op een boerderij of in een landelijke omgeving. Het aantal zorgboerderijen dat inspeelt op vragen die leven in de maatschappij groeit nog steeds.

In heel Nederland zijn er 80 landbouw- en zorgcombinaties die het bedrijf op 25 juni open stelt voor publiek. In Groningen doen de volgende tien bedrijven mee:

De Olde Hof
Provinciale weg 103
9865 AD Opende

Zorgboerderij Het Leven
de Wedderweg 141
9665 JP Oude Pekela

Logeerboerderij Van der Flier
Hoofdstraat 30
9686 VJ Beerta

Zorgboerderij de Golden Raand
Wolddijk 65
9784 TD Noordwolde

Zorgboerderij de Weide Blik
Friesestraatweg 15A
9831 TB Aduard

de Wegafarm
Koerspad 3
9735 AK Groningen

Ecolog. Zorgtuinderij Sarasvati
Trekweg 76
9932 GH Delfzijl

Jemalupe
Jan Gosseswijk 9
9367 TE De Wilp

de Mikkelhorst
Klaverlaan 37
9753 BZ Haren

Zorgboerderij R. Rienkesheerd
Hoofdweg west 21
9944 EA Nieuwolda

Op de website van het Landelijk Steunpunt vindt u een korte beschrijving van de zorgboerderijen die meedoen (www.landbouwzorg.nl/opendagennieuw.php en klik op de provincie Groningen).

Weide Blik AWBZ erkenning
Na een degelijke en tijdrovende voorbereiding wordt zorgboerderij De Weide Blik per 1 juli 2005 toegelaten als instelling voor ondersteunende en activerende begeleiding. Dit betekent dat de begeleiding op een adequaat niveau geboden wordt en dat De Weide Blik voldoet aan de eisen die de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) biedt. De Weide Blik is de eerste AWBZ-erkende zorgboerderij in de provincie Groningen.

De organisatie van de landelijke open dag is in handen van vereniging van Zorgboeren en het Landelijk Steunpunt Landbouw & Zorg. De open dag valt in de Week van het Platteland.