Ingezonden persbericht


Rotterdam, 22 juni 2005

TIJGERS LOS IN NIEUWE TIJGERKREEK

Op woensdag 22 juni worden de twee Sumatraanse tijgers Musi en Hermes officieel losgelaten in hun nieuwe tijgerverblijf. Het heeft wel even geduurd voordat Blijdorp groen licht kreeg van de betrokken gemeentelijke instellingen. Het oorspronkelijk ontwerp is diverse malen aangepast, maar het resultaat mag er nu zijn. De monumentencommissie en de welstandscommissie van de gemeente Rotterdam zijn nauw bij het ontwerp betrokken, omdat het verblijf op de plek staat van de monumentale verblijven van de zeeleeuwen en ijsberen. In het uiteindelijke ontwerp is er voor gekozen om de karakteristieke elementen van architect Van Ravesteyn zoveel mogelijk te behouden en in te passen. De metalen baleinen die het tijgerverblijf begrenzen sluiten bijvoorbeeld goed aan bij de welvingen van het Van Ravesteynmonument en staan los van het monumentale gebouw. De gebogen vorm heeft bovendien als voordeel dat de tijgers er niet uit kunnen klimmen, ook al is het een open constructie zonder dak.

De tijgers gaan er qua ruimte enorm op vooruit. Het verblijf is drie keer zo groot als het oude verblijf. Het is landschappelijk ingericht met een waterstroompje, veel groen en rotsen. Er zijn twee verblijven: een voor het mannetje en een voor het vrouwtje met eventuele jongen. Tijgers zijn solitaire dieren en zoeken elkaar alleen op in de paartijd. Beide ruimtes kunnen in de paartijd met elkaar worden verbonden. In het midden loopt een publiekstunnel met aan weerszijden een glazen ruit en een open bamboe-constructie. Hier kunnen bezoekers oog in oog staan met de aanwezige tijgers en ze ook horen en ruiken. Langs het tijgerverblijf is een avonturenpad aangelegd waar van alles valt te ontdekken over het leven van de tijger en de bedreigingen waar deze dieren aan blootstaan.

Waarschijnlijk zijn er in het wild hooguit 500 Sumatraanse tijgers over en in dierentuinen samen nog eens 250. Door de enorme bevolkingsgroei in het oorspronkelijk leefgebied, is de tijger steeds meer in de verdrukking gekomen. Bovendien worden tijgers nog steeds gestroopt om als trofee te dienen of voor verwerking in oosterse medicijnen. Van de acht tijger-ondersoorten zijn de Balinese (1940), de Kaspische (1975) en de Javaanse tijger (1980) reeds uitgestorven. Met de rest gaat het niet veel beter.

In 2003 en 2004 voerden Europese dierentuinen gezamenlijk campagne voor de tijgers. In totaal werd er 664.000 euro opgehaald voor diverse natuurbeschermingsprojecten. Het geld van Diergaarde Blijdorp ging naar het Nationale Park Kerinci-Seblat in Sumatra. Het wordt besteed aan mobiele teams die als hoofdtaak hebben de tijgerstroop tegen te gaan. Daarnaast is er gelukkig ook een Europees fokprogramma (EEP) dat er voor zorgt dat Sumatraanse tijgers ook in dierentuinen overleven. Misschien zal het ooit noodzakelijk zijn tijgers uit dierentuinen uit te zetten in het wild, hoe moeilijk dat ook is.

Het tijgerverblijf is mogelijk gemaakt dankzij een financiele bijdrage van de Vereniging Vrienden van Blijdorp, ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan van de Vereniging in 2003.

JUNIMAAND DIERENTUINMAAND:
ACTIVITEITEN BLIJDORP op 25 en 26 juni

In de Junimaand Dierentuinmaand organiseren de vijftien dierentuinen die zich hebben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) gezamenlijk activiteiten met het thema 'Een kijkje achter de schermen'. Dit betekent dat er door vrijwilligers en dierverzorgers veel aandacht wordt besteed aan die dierentuinzaken die je als bezoeker niet direct ziet of weet. Bovendien mogen bezoekers op bepaalde plekken daadwerkelijk achter de schermen kijken. In elk weekend staan andere NVD-dierentuinen centraal. Diergaarde Blijdorp organiseert haar dierentuinweekend op 25 en 26 juni.

In dit weekend kunnen bezoekers voor het eerst de tijgers in hun nieuwe verblijf bewonderen: een ruime en groene tijgerkreek. Vlak voor het dierentuinweekend zijn de dieren in hun nieuwe verblijf losgelaten. Ook kun je bijvoorbeeld een schoonmaakrobot in het Oceanium in werking zien (op bepaalde tijdstippen), een kijkje nemen in een olifanten-transportkist of een bezoek brengen aan de sectiekamer, het laboratorium en de operatiekamer van de dierenarts, de indrukwekkende filterinstallatie bij de zeeleeuwen inspecteren, de laatste kweekresultaten bewonderen van piepkleine zeepaardjes, haaitjes en anemoonvisjes (Nemootjes) en de nodige vragen stellen aan vrijwilligers of verzorgers over deze en nog meer onderwerpen. Daarnaast zijn er in de junimaand ook veel jonge dieren te bewonderen, zoals de grappige en uiterst zeldzame Visaya zwijntjes, een fluweelzacht okapi-jong, uilskuikens, priariehondjes en drie peuterolifantjes. De kinderen kunnen zich extra uitleven in de onlangs geopende nieuwe speeltoren. De toren is veertien meter hoog, heeft vier verdiepingen en veel spannende speelmogelijkheden.

Naast de speciale activiteiten in juni, bieden de NVD-dierentuinen hun bezoekers in deze maand nog meer extra's:
- Iedere bezoeker ontvangt in juni een gratis full-colour Junimaand Dierentuinmaand Krant waarin allerlei leuke en interessante teksten te vinden zijn met betrekking tot bovengenoemde subthema's
- Op de website staat een prijsvraag waarmee aantrekkelijke prijzen zijn te winnen, zoals twee Canon-camera's en gratis dierentuinbezoeken.
- Alle abonnementhouders van NVD-dierentuinen krijgen in de maand juni 50% korting op hun bezoek aan een andere NVD-dierentuin. Hiervoor dienen zij in het bezit te zijn van een geldig abonnement op een NVD-dierentuin én de speciale kortingsbon die is te downloaden van de website . Let wel: Dierenpark Emmen en Gaiapark bij Kerkrade doen niet mee aan deze kortingsactie.

De volgende vijftien dierentuinen zijn aangesloten bij de NVD: Apenheul in Apeldoorn, Aqua Zoo Friesland bij Leeuwarden, Artis in Amsterdam, Avifauna in Alphen aan den Rijn, Burgers' Zoo in Arnhem, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, DierenPark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenpark Wissel in Epe, Dierenrijk Europa bij Mierlo, Dolfinarium in Harderwijk, Gaiapark bij Kerkrade, Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Zoo Parc Overloon.

Kijk op www.dierentuinweekend.nl voor de programma's en data (weekends) van de verschillende dierentuinen.