Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht

|23 juni 2005                     
Setkanifestival bevestigd stedenband met Brno

Van zaterdag 25 tot woensdag 29 juni vindt het jaarlijkse Setkanifestival plaats in het kader van de stedenband tussen Utrecht en Brno. Ter gelegenheid daarvan komt een bestuurlijke delegatie uit Brno, waaronder Mr. Svoboda, burgemeester. Setkani is het Tsjechische woord voor Ontmoeten. De gemeente Utrecht heeft samen met onder meer Architectuurcentrum Aorta en het Wereldfeest een afwisselend programma opgesteld. Daar kunnen mensen uit Brno en Utrecht elkaar ontmoeten, waaronder ook de burgemeesters, wethouders en raadsleden van beide steden. Het programma voor het festival en het bezoek van de Brnose delegatie omvatten onder meer een bezoek aan het wereldfeest en een symposium over de herontwikkeling van industrieterreinen in het stedelijke gebied. Ook zal de delegatie een bezoek brengen aan buurgemeente Maarssen. De stedenband bestaat inmiddels 12 jaar en behelst de uitwisseling van kennis en ervaringen op beleidsterreinen als onderwijs, cultuur, sport, politie, toerisme en stedelijke ontwikkeling.

Utrecht en Brno (Tsjechië) hebben een officiële stedenband sinds 1994. De stedenband kent een wederzijdse uitwisseling op bestuurlijk, cultureel, maatschappelijk en economisch gebied. In de loop van de jaren hebben honderden bezoeken, ontmoetingen, optredens plaatsgevonden. In ruim 10 jaar tijd hebben duizenden Utrechters en Brnoërs kennis gemaakt met elkaars leven, gebruiken en eigenaardigheden.

Utrecht en Brno hebben treffende gelijkenissen: twee middelgrote steden met een geweldige universiteit en prachtige monumenten, een grote jaarbeurs, en een station in het midden van de stad. Sinds 1993 dragen uitwisseling van kennis en ervaring over stadsplanning en woningbouw, onderwijs, de politieorganisatie, toerisme, sportieve en culturele uitwisseling bij aan onderlinge toenadering. Over al dit soort activiteiten maakt de Utrechtse school voor journalistiek jaarlijks een krant, "B'richten uit Brno". Utrecht en Brno hebben samen een lange geschiedenis op het gebied van stedelijke ontwikkeling en wonen. "Housing, an integral approach" is een samenwerkingsproject dat internationaal grote bewondering heeft vergaard. Een nieuw samenwerkingsproject, "Programmering en uitvoering van stedelijke ontwikkeling" is in voorbereiding. Daarnaast besteedt de stedenband de komende jaren specifiek aandacht aan de herontwikkeling van industrieterreinen, de zogenaamde Brownfields. Fabrieken, met vaak milieubelastende productie, verdwijnen langzaam maar zeker uit de binnensteden. Utrecht en Brno zullen elkaar ondersteunen om de specifiek cultuurhistorische en monumentale aspecten van deze gebieden tijdens de herontwikkeling te bewaren.

De problematiek van 19e eeuws sporen uit de industriële tijd en de herontwikkeling daarvan speelt zowel in Utrecht als in Brno. Beide steden hebben ervaringen met herontwikkeling: renovatie en nieuwe bestemming opgedaan. In Brno met de voormalige machinefabriek Vanvovka, ontwikkeld tot een winkel- en cultureel centrum mét behoud van de 19e eeuwse karakteristieken. Utrecht heeft ervaring met onder meer Vondelparc en Rotsoord. Tijdens het symposium gaan sprekers uit Brno en Utrecht in op voorbeelden. Beide steden kunnen dus meepraten over valkuilen, tegenvallers én mooie kansen: kortom, genoeg om kennis en ervaringen uit te wisselen. Daarvoor dient ook de stedenband: uitwisseling van kennis en ervaringen en er samen iets nog mooiers van te maken.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Hans Scholten, tel. 030 286 10 15 of 06 250 327 39.

|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
---- --