Ingezonden persbericht


Persverklaring naderende G8-protesten

Amsterdam, zaterdag 25 juni 2005

***************

Grote groep uit Nederland voegt zich bij verzet tegen G8

Aanvullende persconferentie di. 28 juni 13-15.00 uur op kantoor XminY.

***************************

Van 6-8 juli zullen de acht machtigste landen op aarde hun G8-topconferentie proberen te houden in het Schotse golfhotel Gleneagles. Talloze organisaties maken zich op om daartegen te protesteren en directe acties te voeren. Ook vanuit Nederland zal aan de protesten deelgenomen worden.

Uiteenlopende vormen van actie en verzet zullen voornamelijk voortkomen uit het activistische netwerk Dissent!. Dissent! ondersteunt onder andere blokkades van toegangswegen naar het Gleneagles-hotel en acties in de steden Edinburgh en Glasgow.

Dissent! is een horizontaal netwerk dat zelf geen woordvoerders heeft. De afzonderlijke groepen die vanuit het netwerk actie voeren, zijn verantwoordelijk voor hun acties en persbeleid. Naast directe actie zijn vanuit dissent! ook informatiecampagnes opgezet, evenals groepen die in Glasgow met buurtbewoners acties voeren, en wordt geholpen met de logisitiek voor acties door kampen op te bouwen en transport, voedselvoorziening en juridische en medische ondersteuning voor activisten te organiseren.

Naast het Dissent!-netwerk zijn er nog twee andere koepels met de G8-conferentie bezig. Make Poverty History organiseert op 2 juli een grote demonstratie in Edinburgh. Deze coalitie bestaat hoofdakelijk uit grote ontwikkelingsorganisaties met hervormingsgezinde eisen. Daarnaast is er de koepel G8Alternatives, met als kern een aantal linkse partijen en vakbonden. Zij organiseren een tegenconferentie en een demonstratie aan het begin van de G8-top op 6 juli (waarvoor tot dusver nog geen vergunning verleend is)

Na de demonstratie op 2 juli staat er onder andere een massale blokkade van de atoombotenbasis Faslane (4 juli) op het programma. Op 5 juli beginnen wandeltochten door de Ochil Hills die aan Gleneagles grenzen, waarbij des avonds rondom het golfoord vuren ontstoken zullen worden. Ook is er dan een actie bij uitzettingsbajes Dungavel. Op 6 juli worden massale blokkades van de toegangswegen naar Gleneagles gepland en acties in de steden Glasgow en Edingburgh, waar veel van het personeel dat de G8-top moet bedienen, gehuisvest is. Die dag is tevens uitgeroepen tot internationale actiedag tegen de G8. Op 7 juli zijn er acties in Edinburgh en plant de People's Golfing Association een tournooi op de golfcourts van Gleneagles. 8 Juli is internationale actiedag tegen klimaatverandering.

Activisten vanuit Nederland zullen zich bij de Dissent! structuur voegen, meedoen aan acties en meehelpen met het opbouwen van de infrastructuur en bij het koken en geven van medische hulp en media-activisme voor de actievoerders. Op 30 juni vertrekt een bus met actievoerders uit Amsterdam, die aan zal sluiten bij het actiekamp in Stirling, op zo'n 15 km. van Gleneagles. Daar zullen zich nog andere personen uit Nederland en Belgie bij voegen die met andere vormen van vervoer aankomen.

XminY Solidariteitsfonds zal deze acties ondersteunen, met geld en persoonlijke inzet. Daarnaast zal vanuit XminY een regelmatige update van berichten verzorgd worden, die te lezen zal zijn op de websites http://www.globalinfo.nl en http://www.indymedia.nl.

Voor journalisten die contact willen hebben met de actievoerders in Schotland is er het telefoonnummer (0044) 07910 983686 (vanaf 1 juli).

Voor meer informatie kunt u ook bellen naar het XminY-kantoor in Amsterdam: 020-6279661

AANVULLENDE INFORMATIE

Journalisten die meer informatie willen hebben over de achtergronden van de komende acties en protesten, of andere vragen willen stellen, kunnen op dinsdag 28 juni tussen 13.00 en 15.00 terecht bij XminY Solidariteitsfonds: tel. 020-6279661, adres De Wittenstraat 43-45 (Amsterdam-West, bij Haarlemmerpoort).

Andere websites met veel informatie:

Dissent!: http://www.dissent.org.uk

Nederland: http://squat.net/scotland

Belgie: http://www.stopg8.be/

Katern Ravage: (4 pagina's achtergrond en agenda enzo): http://www.antenna.nl/ravage/index.htm?2005/nummer8/g8.htm~mainFrame

G8-berichten sectie van indymedia UK:
http://www.indymedia.org.uk/en/actions/2005/g8/

Indymedia Schotland: http://scotland.indymedia.org/

Indymedia-Nederland: http://www.indymedia.nl

Globalinfo (Nederlands) http://www.globalinfo.nl

Met vriendelijke groeten,

XminY Solidariteitsfonds, (Kees Hudig, kh@xminy.nl)