Biggetjes in het stro, paddenpoelen en bloemenstroken, proeverijen en fietstochten

Op bezoek bij de biologische boer

Persbericht Biologica
Utrecht, mei 2005 - Op zaterdag 25 en zondag 26 juni organiseert Biologica voor de achtste keer de landelijke Open Dagen bij de biologische boer en tuinder. In alle provincies zullen 220 biologische bedrijven hun deuren openzetten voor het publiek. Met speciale aandacht voor natuur op het boerenbedrijf en fietstochten van Milieudefensie. Een informatief dagje uit op het platteland voor gezinnen, natuurliefhebbers en mensen met passie voor lekker eten.
Wilt u eens een koe over de neus aaien en een varken in de modderpoel zien wroeten? Of wilt u weten hoe een biologische fruitteler zo'n gave appel teelt zonder chemische hulpmiddelen? Onder het motto 'Kom kijken en proeven' nodigen 220 biologische boeren en tuinders - verspreid door het hele land - consumenten uit op hun boerenerf. Tijdens rondleidingen laten ze zien hoe ze werken. Ook zullen de boeren en tuinders uitleggen waarom zij hebben gekozen voor de biologische landbouwmethode. Iedereen is welkom om op terrasjes en proeverijen zelf te proeven hoe biologische producten smaken, of om in de boerderijwinkel boodschappen te doen.
Wilt u weten welke biologische bedrijven bij u in de buurt deelnemen aan de Open Dagen? De deelnemerslijst staat op: www.biologica.nl, of bel: 030-2339970.
Tijdens de Open Dagen is er speciale aandacht voor 'Natuur op de boerderij'. Natuurbeheer en biologische landbouw passen namelijk erg goed bij elkaar. Natuur is niet alleen leuk en mooi, voor de biologische boer of tuinder is natuur ook zeer nuttig. Wist u dat koolmezen rupsen eten en dat lieveheersbeestjes bladluizen op het menu hebben staan? De boeren creëren met houtwallen, bloemenstroken, nestkastjes of paddenpoelen een leefomgeving voor de natuurlijke vijanden. Vogels, nuttige insecten en kleine dieren kunnen dan de schadelijke insecten onder de duim houden. Agrarisch natuurbeheer levert gelijktijdig een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en bescherming van de inheemse flora en fauna en een mooi landschap.
Voor gezinnen zijn de Open Dagen een gezellig en educatief dagje uit. Kinderen kunnen aan de slag met een kleurplaat of kunnen meedoen met activiteiten zoals ponyrijden, kunstkoemelken, kalfjes of biggetjes in het stro aaien, met een schepnetje het slootleven bekijken, etc. Ook voor sportieve mensen zijn de Open Dagen een leuke gelegenheid om het platteland op te gaan. Onder de titel 'De boer op!' organiseert Milieudefensie op een twintigtal locaties fietstochten met pitstops op de boerderijen. De routes starten bij een natuurvoedingswinkel waar de deelnemers een gratis knapzak met biologische lunch meekrijgen voor onderweg. Milieudefensie organiseert groepsfietstochten maar de routes zijn ook individueel te fietsen. Vanaf mei staan de routebeschrijvingen en vertrektijden van de groepstochten op: www.milieudefensie.nl. De Open Dagen 2005 zijn mede mogelijk gemaakt door Triodos Bank. ___________________

Meer info voor de redactie:
Biologica, Annelijn Steenbruggen,
steenbruggen@platformbiologica.nl, tel. 030-2339982. Gratis beeldmateriaal kunt u opvragen via:
www.platformbiologica.nl/beeldbank
Meer info over de fietstochten: Milieudefensie, Diny Timmermans, team.voedsel@milieudefensie.nl.

_____