Gemeente Zaanstad

Nieuwbouw Erasmushuis/Twiskeweg eind 2006 van start

maandag 27 juni 2005

B&W stemden in met het ontwerp voor het nieuwe Erasmushuis aan de Twiskeweg, Zaandam. Op voorwaarde dat aan de eisen voor geluid en water wordt voldaan, kan intiatiefnemer Buitenhuis/ZVH op de huidige locatie en in de directe omgeving daarvan starten met de bouw van onder meer woningen in diverse categorieën, parkeerplaatsen en winkels. Naar verwachting start de nieuwbouw van het Erasmushuis eind 2006. De oplevering geschiedt in verschillende fasen en zal in 2010 voltooid zijn.

In de nieuwe opzet zal het Erasmushuis/Twiskeweg bestaan uit 102 intramurale zorgwoningen, 87 sociale huurwoningen, 229 koopwoningen in de marktsector, zorggerelateerde winkels (900 vierkante meter), huisvesting en voorzieningen voor een zorgaanbieder en circa 500 parkeerplaatsen. Bijzonder aan de parkeergelegenheid voor alle woningen in het nieuwe Erasmushuis/Twiskeweg is, dat deze onder het wooncomplex wordt gecreëerd. Hiermee wordt een oplossing geboden voor de parkeerdruk in de directe omgeving van het Erasmushuis.

Buitenhuis/ZVH is door de gemeente Zaanstad uitgenodigd afspraken te maken over maatregelen voor duurzaam bouwen. Als hiervoor een goed voorstel komt dat door B&W wordt goedgekeurd, is het college tevens bereid om daarvoor subsidie beschikbaar te stellen.

Het plan voor de locatie Erasmushuis/Twiskeweg is in strijd met het bestaande bestemmingsplan voor dit deel van Zaandam. Om de vereiste vergunning te kunnen verlenen is een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 2 van de wet op de Ruimtelijke Ordening vereist. Het college van burgemeester en wethouders is hiertoe bevoegd. Belanghebbenden hebben hierbij een inspraakrecht.

Omdat de nieuwbouw een verdichting van de omgeving inhoudt, wordt de voorwaarde gesteld dat de het Erasmushuis/Twiskeweg voldoet aan de eisen voor geluid en water.

De vernieuwbouw en herontwikkeling van het Erasmushuis maken onderdeel uit van een pakket aan vernieuwingen in dit deel van Zaanstad. De nieuwe woningen en zorggerelateerde voorzieningen passen in de visie van de gemeente Zaanstad op de ontwikkeling van Zaandam Zuidoost. Op 19 juli aanstaande organiseert Buitenhuis/ZVH de plannen in samenhang met overige ontwikkelingen in de wijk, samen met het ISA en de Gemeente Zaanstad.

Omwonenden krijgen persoonlijk een uitndiging voor deze informatiemiddag.

Voor de bewoners van de koopwoningen aan de Twiskeweg en het Noorderven organiseert de gemeente een bijeenkomst speciaal over inrichting van de openbare ruimte in de directe omgeving van het plan. Zij worden daar apart over geïnformeerd.